Σύκα Γεωργία: “Για να σκηνοθετήσεις σίγουρα απαιτεί αφενός να σκάψεις μέσα σου, να διευρύνεις τα όριά σου και έπειτα να «ανοίξεις» προς τα έξω, να δεχτείς τον άλλον και να φιλοξενήσεις πολλές ετερότητες σε ένα δημιουργικό σύνολο”

“…Σίγουρα υπάρχουν πιο έντονες στιγμές ψυχοσωματικής και πνευματικής διαύγειας, αλλά πιστεύω ότι η διάθεση για δημιουργία υποβόσκει κάτω από κάθε καθημερινή συγκίνηση ή δράση”

Σε ποια ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε σκηνοθέτης; Η σκηνοθεσία είναι μια πολυσύνθετη τέχνη που διατηρεί βαθιές απολήξεις στη ζωή, αλλά και σε διάφορα επιστημονικά εργαλεία, για να μπορεί να «αναπνέει», να συνομιλεί και να αλληλεπιδρά ουσιαστικά με τους αποδέκτες της. Ιδιαίτερα στο θέατρο, η σκηνοθεσία εμπλέκει την επαφή με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, για να μπορέσει να συμβεί σε μια δεδομένη παροντική στιγμή, αυτό που ονομάζουμε θεατρική παράσταση.
Προσωπικά, δεν ξύπνησα μια μέρα και είπα «θέλω να γίνω σκηνοθέτης». Ίσως γιατί δεν έτυχε, ή ίσως ήταν ένας όρος αρκετά ξένος για τα δικά μου δεδομένα! Καθημερινά συνήθως ακούμε τη λέξη «ηθοποιός», η λέξη «σκηνοθέτης» σπάνια εκφέρεται. Στην πορεία των σπουδών μου στο Τμήμα Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, μάλλον συνέβη αυτή η «εσωτερική ανακάλυψη». Νομίζω, όμως, ότι ανέκαθεν με ενδιέφερε να παρατηρώ τη ζωή και να συνθέτω εικόνες με όσα εισπράττω ως βίωμα. Να υποθέτω διαλόγους εκεί όπου κάποια σώματα απλά κινούνται στο χώρο ή εκεί όπου ένα ζευγάρι παραμένει σιωπηλό σε ένα παγκάκι.
Για να σκηνοθετήσεις σίγουρα απαιτεί αφενός να σκάψεις μέσα σου, να διευρύνεις τα όριά σου και έπειτα να «ανοίξεις» προς τα έξω, να δεχτείς τον άλλον και να φιλοξενήσεις πολλές ετερότητες σε ένα δημιουργικό σύνολο. Η συλλογικότητα είναι η βάση. Μετά έρχεται η αναγωγή σε μια κοινή φαντασία. Η μύηση σε ένα έργο, σε λέξεις που έχουν ανάγκη να σωματοποιηθούν και να μεταμορφωθούν σταδιακά σε μια εικαστική πραγματικότητα με ζωντανά (ή μη) σώματα επί σκηνής. Αν πετύχει αυτό το ταξίδι, σίγουρα όλοι οι συντελεστές γινόμαστε κάπως «αλλιώτικοι» από αυτό που ήμασταν. Πλουτίζουμε με γνώση, ήθος και εμπειρία ζωής.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Επιτυχία είναι η πραγμάτωση της εσωτερικής ελευθερίας.
Να μπορείς να σκέφτεσαι αυτόνομα και να επιλέγεις να πράττεις με ελεύθερη βούληση, στην εκάστοτε συνθήκη.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Μεγάλο ερώτημα… Όλοι γεννιούνται σε ένα βαθμό καλλιτέχνες. Ίσως όλοι «καλλιτεχνούν» εντός της ζωής! Κάποιοι μόνο, όμως, από τους πολλούς διακρίνονται στην πορεία καθώς αφοσιώνονται με αυταπάρνηση, καθημερινή εκπαίδευση, επιμονή και πίστη σε αυτό που λέγεται Τέχνη. Ακόμη λιγότεροι από αυτούς, ενδεχομένως διαθέτουν αυτό που λέγεται «ταλέντο» και μένουν στην Ιστορία ως Καλλιτέχνες, διότι καταφέρνουν να αγγίξουν ψυχές, να προσφέρουν αριστουργήματα μέσω του έργου τους.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Επικοινωνία.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Η έμπνευση λειτουργεί ίσως διαφορετικά στον καθένα. Σίγουρα υπάρχουν πιο έντονες στιγμές ψυχοσωματικής και πνευματικής διαύγειας, αλλά πιστεύω ότι η διάθεση για δημιουργία υποβόσκει κάτω από κάθε καθημερινή συγκίνηση ή δράση.

Σύντομο Βιογραφικό
Η Σύκα Γεωργία κατάγεται από τις Σέρρες. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου, της σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην κατεύθυνση Σκηνοθεσίας. Επίσης, έχει σπουδάσει παιδαγωγικά και η μεταπτυχιακή της διατριβή αφορά το Θέατρο για παιδιά και νέους. Παράλληλα με το θέατρο, εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.