Σωτήρης Καστάνης: “Η ιδιότητά μου ως μουσικός, μου επιτρέπει να βρίσκω δημιουργική διέξοδο”

Ο Σωτήρης Καστάνης, μουσικός, καλλιτέχνης, απαντάει στις ερωτήσεις του polismagazino.gr www.sotiriskastanis.com

“Νομίζω πως σε κάθε εργασιακό ή προσωπικό χώρο και γενικότερα όπου υπάρχουν ανθρώπινες σχέσεις, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και μορφές βίας.”

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Η αλήθεια είναι ότι στο δεύτερο lockdown τα πράγματα μπορούν να είναι λίγο πιο χαλαρά αν κάποιος το επιθυμεί. Προσωπικά, προσποιούμαι ότι βρίσκομαι στο πρώτο! Ευτυχώς η ιδιότητά μου ως μουσικός μου επιτρέπει να βρίσκω δημιουργική διέξοδο στη σύνθεση. Γράφω και ενορχηστρώνω αρκετές ώρες τη μέρα. Ο υπόλοιπος χρόνος μου είναι αφιερωμένος στα μαθήματα κιθάρας, που παραδίδω διαδικτυακά, και οπωσδήποτε μια ώρα περπάτημα τη μέρα, πράγμα που θεωρώ ότι εμπίπτει στις θετικές παρενέργειες του lockdown!

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Ναι, είναι αλήθεια πως έχει ξεσπάσει μια θύελλα αποκαλύψεων, τον τελευταίο καιρό, σχετικά με άσχημες συμπεριφορές σε εργασιακούς, και όχι μόνο, χώρους. Εντυπωσιασμένος δηλώνω μόνο με τη χρονική συγκυρία και με το πλήθος των αποκαλύψεων! Ανέκαθεν, οι πιο ψηλά σε εργασιακές βαθμίδες εκμεταλλεύονται υφιστάμενους τους. Νομίζω πως σε κάθε εργασιακό ή προσωπικό χώρο, και γενικότερα όπου υπάρχουν ανθρώπινες σχέσεις, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και μορφές βίας. Το ότι ζούμε στην Ελλάδα του 2021 δεν σημαίνει ότι τέτοια φαινόμενα εξαλείφονται αυτόματα. Μια και ρωτάτε για την δική μου εμπειρία στο θέμα, ναι έχω υποστεί.

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Δεν είμαι ειδικός για να έχω άποψη για την αποτελεσματικότητα ή όχι του εμβολίου. Επίσης δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι θα κάνω όταν έρθει η σειρά μου.

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εάν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Ένα από τα πράγματα που αγαπώ είναι να ταξιδεύω, να γνωρίζω νέους τόπους και να γεμίζω νέες εικόνες. Είναι αυτό που γεμίζει τις «μπαταρίες» μου. Αυτό δεν έχει να κάνει με τον εγκλεισμό στο σπίτι αλλά με την όλη κατάσταση εγκλεισμού που βιώνουμε.

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Στον εργασιακό χώρο ποιών? Των καλλιτεχνών? Δύσκολα τα πράγματα…
Με την όλη κατάσταση ως έχει, για κάποια επαγγέλματα δεν άλλαξε σχεδόν τίποτε. Εργαζόμενοι με αντικείμενο που έπληξε σφοδρά η πανδημία θα αλλάξουν επάγγελμα! Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, το ίδιο και η χρήση μάσκας. Μένει να δούμε στην πράξη.