Σωκράτης Ευγενίδης: “η έμπνευση για τον καλλιτέχνη, είναι σαν την αναπνοή”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Ξεκίνησα όταν ήμουν 5 ετών.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Καλλιτέχνης γεννιέσαι, είναι ένα δώρο, μία ευλογία από το θεό!

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

“Αισθήσεις”

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Η έμπνευση για τον καλλιτέχνη, είναι σαν την αναπνοή, δεν σκέφτεσαι, όταν ανασαίνεις!

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Ο καλλιτέχνης ζει “δύο φορές”. Με όλες τις αισθήσεις μου, ακόμα και με τα νύχια μου, προσπαθώ να μεταδώσω το φώς και το χρώμα στην παλέτα της ζωής, θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό, που ο Κύριος (Θεός) μου έδωσε την ευκαιρία να είμαι μία από τις επιλογές του!

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να καταξιωθώ, να μεταδώσω σε όσο περισσότερους μπορώ, τις άπειρες και μοναδικές αποχρώσεις του Μπλέ και του φωτός της Ελλάδας.

Ας γνωρίσουμε τον καλλιτέχνη.

Η αρχική περίοδος
Έλληνας ζωγράφος, γεννημένος το 1958 στην Πάτρα. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με διάφορες δραστηριότητες όπως οι πωλήσεις μόδας και γαστρονομίας. Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με μεγάλο ενδιαφέρον και μεταπήδησε στον τομέα της ζωγραφικής, αναπτύσσοντας μεγάλη δραστηριότητα από το 1983 έως το 1988.

Άρχισε να ζωγραφίζει από την παιδική ηλικία του, έκανε ελεύθερες σπουδές δίπλα σε γνωστούς ζωγράφους. Το 1985 ο Δημήτρης Μυτάρας, Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, εντυπωσιάστηκε από το ταλέντο του και τον κάλεσε να φοιτήσει στη Σχολή, ως ταλέντο.

Την εποχή εκείνη είχε ήδη, αναπτύξει άλλες δραστηριότητες και αυτό δεν του επέτρεψε να πραγματοποιήσει, το όνειρό του. Ο Δημήτρης Μυταράς, συμμεριζόμενος, των υποχρεώσεών του, του έδωσε το μοναδικό προνόμιο και για δύο χρόνια από το 1985 έως το 1987 έκανε ελεύθερες και ιδιαίτερες σπουδές δίπλα του, όποτε είχε ελεύθερο χρόνο.

Η μεσαία περίοδος
Από το 1988 έως το 2017, απείχε από την έντονη δραστηριότητα. Το πάθος του για τη ζωγραφική, αυτή την περίοδο, ουσιαστικά, καλύπτει, τις ελεύθερες ώρες του. Αυτό το χρονικό διάστημα, που λείπει από τη επαγγελματική, ζωγραφική, ίσως, δεν του επέτρεψε, την αναγνώριση, που άξιζε πραγματικά. Το 2017 επιστρέφει δυναμικά και δίνεται πλέον με πάθος, στη μεγάλη του αγάπη!

Η επιστροφή
Η επιστροφή του το 2017 ήταν απροσδόκητα θετική. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, συνοδεύτηκε από πολλές προτάσεις, καλλιτεχνικούς χώρους, γκαλερί, μουσεία, δήμους για να παρουσιάσει, τα μοναδικά έργα και την τεχνική του, εμπνευσμένη από την ελληνική θαλασσογραφία και το τοπίο. Το 2018 συμμετείχε, με μεγάλη επιτυχία, σε ομαδικές εκθέσεις, με τη σειρά, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα. Το καλοκαίρι επίσης του 2018, συμμετείχε με ατομική του έκθεση, Στην Αναργύρειο σχολή στις Σπέτσες, όπου, έργα του πωλήθηκαν σε συλλέκτες και φίλους της τέχνης. Για το έτος 2019 είναι προγραμματισμένες, ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 2019 έλαβε ως τώρα μέρος σε δύο ομαδικές εκθέσεις στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα, μια ατομική έκθεση στον εικαστικό χώρο Κλάρα στο Αρκούδι Ηλείας, μια ατομική στον αποκλειστικό χώρο τέχνης ‘’SF’’στο Ξυλόκαστρο της Κορίνθου, μια ατομική έκθεση στα πολυτελή ξενοδοχεία Zante Park και Galaxy Premium Hotel, μια ατομική έκθεση στο πολυτελές ξενοδοχείο Luis Hotel Sentido group στην Ζάκυνθο, έχει επίσης προγραμματιστεί, ατομική του έκθεση στην Ύδρα στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Ύδρας.

Διακρίσεις 2019
• Από το 2019, είναι, επίσημο μέλος της Αμερικανικής UGallery στο San Francisco!
https://www.ugallery.com/artist/Sokratis-Evgenidis
• Τον Ιανουάριο, η Ιστορική εικαστική σελίδα ‘’Greek Painters” δημοσιεύει το έργο του ‘’Αριβάρισμα’’ σπουδή σε σύγχρονους ζωγράφους, από όπου αποσπά, μοναδικές κριτικές!
https://m.facebook.com/EllenesZographoiPaintersfromGreece/photos/a.1749692385253994/2201849776704917/?type=3&source=54
• Στις 17 Ιανουαρίου, με το έργο του, η ‘’Κάλυμνος’’ βραβεύτηκε με το έργο τέχνης της ημέρας, στην Artquid Gallery, με συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο!

#ART OF THE DAY / Oeuvre du jour "Cod 319'Kalymnos'" by #artist Sokratis Evgenidis?https://www.artquid.com/artwork/688872/95486/cod-319-kalymnos.html

Δημοσιεύτηκε από ArtQuid.com στις Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019

• Στις 19 Μαρτίου, το έργο του ‘’Αρκούδι, Ψαροχώρι’’ αναδεικνύεται σαν το καλύτερο έργο ζωγραφικής από όλη την Ελλάδα!
https://www.itsonlyarts.com/2019/03/photo-of-day.html?fbclid=IwAR2VBaLIWJIPl6CC8gGHPaBvryUZzLrw6S4OSiMDDHraY1qv4YJsYTS7DP0
• Τον Απρίλιο του 2019 γίνεται, επίσημο μέλος της Artsper Gallery
• Τον Μάιο του 2019 προτείνεται από την U Gallery, στους καλύτερους καλλιτέχνες, με τις καλύτερες θαλασσογραφίες
https://www.ugallery.com/art-collection/Best-of-Seascapes?utm_source=direct&utm_medium=email&utm_campaign=seascapes-20190514
• Τον Ιούνιο του 2019 προτείνεται από την Art and Design Inspiration, στους καλύτερους καλλιτέχνες, του μήνα με τις καλύτερες Ζωγραφιές
https://artanddesigninspiration.com/featured-artist-sokratis-painting-the-very-tast