Σχολιασμός του βιβλίου “Το παιχνίδι της γάτας” του συγγραφέα M.J.Arlidge, εκδόσεις Διόπτρα

Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη

O M.J.Arlidge είναι γνωστός συγγραφέας, παραγωγός και σεναριογράφος με πολλά χρόνια στην τηλεόραση και στη συγγραφή. Έχει γράψει πολλά βιβλία με πρωταγωνίστρια την επιθεωρήτρια Έλεν Γκρέις και όλα έχουν στεφθεί με τεράστια επιτυχία.

Στην Ελλάδα, τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα, με πιο πρόσφατο Το παιχνίδι της γάτας, ένα αστυνομικό μυθιστόρημα γραμμένο με αριστοτεχνικό τρόπο ώστε να κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα.

Η Έλεν Γκρέις καλείται να εξιχνιάσει μια δολοφονία και προτού καλά καλά προλάβει να επεξεργαστεί τα δεδομένα, προκύπτει μια δεύτερη. Ο τρόπος που ο θύτης εκτελεί τα θύματά του είναι πανομοιότυπος κι ενώ τα θύματα δεν έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους, φαίνεται πως το μυαλό του δολοφόνου λειτουργεί με έναν ιδιαίτερα αρρωστημένο τρόπο.

Τα φονικά αφορούν ληστεία; Ίσως. Εκδίκηση; Ίσως. Παραπλάνηση; Ίσως. Ματαιοδοξία; Ίσως.

Πολλά από αυτά κι ακόμα περισσότερα μπορεί να συνυπάρχουν στο μυαλό του δολοφόνου ή απλά να περνούν από το μυαλό του αναγνώστη.

Την απάντηση καλείται να δώσει η επιθεωρήτρια με κάθε κόστος, προσωπικό και υπηρεσιακό ενώ παράλληλα η ίδια αποτελεί στόχο ενός διαβόητου εγκληματία που δυστυχώς έχει ξεφύγει από τα χέρια της αστυνομίας και απειλεί τη ζωή της. Ο φόβος της ανασφάλειας που κυριαρχεί στο μυαλό της δεν την αποτρέπει από το καθήκον στο οποίο έχει ολοκληρωτικά ταχθεί.

Ποιος όμως είναι ο δολοφόνος που βράδυ χτυπά και ξαναχτυπά μοναχικούς ανθρώπους, παίζοντας με τα θύματα το θανάσιμο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι;

Οι αναγνώστες που επιλέγουν να προσπαθούν να ανακαλύψουν τον δολοφόνο από τις πρώτες σελίδες, είναι σίγουρο ότι θα αποτύχουν. Το μυθιστόρημα είναι τόσο έντεχνα «χτισμένο» ώστε όπου κι αν στρέψουν τις υποψίες τους, σύντομα θα  αναιρέσουν, θα στρέψουν αλλού το αστυνομικό τους δαιμόνιο, θα επανέλθουν στις προηγούμενες υποψίες έως ότου φτάσουν στις σελίδες των αποκαλύψεων και θα διαψευστούν κάθε προβλέψεις τους. Άλλωστε αυτή  είναι η επιτυχία ενός αστυνομικού μυθιστορήματος.

Αυτό που θα αποκαλυφτεί στο τέλος είναι πιο διεστραμμένο απ΄ όσο θα μπορούσε να φανταστεί…

Ο συγγραφέας έχει τη συγγραφική δεινότητα να υφαίνει βήμα βήμα τον ιστό της ιστορίας κρατώντας σε υψηλό επίπεδο το σασπένς της με γρήγορους ρυθμούς εξέλιξης των γεγονότων, κι αυτό είναι στα συν της ανάγνωσης. Στα συν είναι ο τρόπος που παρουσιάζει όλους τους χαρακτήρες, από την επιθεωρήτρια με τα δικά της άγχη και τις ανασφάλειες λόγω της απειλής που δέχεται, μέχρι τον τελευταίο χαρακτήρα της αστυνομικής διεύθυνσης, εφόσον η ζωή μοιράζει καλές και άσχημες πλευρές σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ιδιοτήτων. Επίσης, οι οικογένειες των θυμάτων είναι απόλυτα ρεαλιστικοί, όπως και κάθε δευτερεύον ρόλος, Ακόμα κι ο τύπος με τη μορφή της Εμίλια, έχει τη θέση του στο βιβλίο, αποδεικνύοντας ότι μπροστά στη δημοσιογραφική επιτυχία, ο ανθρώπινος πόνος απαξιώνεται.

Τελικά αυτό το βιβλίο τα έχει όλα και κυρίως τη δυναμικότητα που απαιτείται για να προσελκύσει το ενδιαφέρον από την πρώτη σελίδα και να καθηλώσει κάθε αναγνώστη είτε επιλέγει την αστυνομική λογοτεχνία είτε όχι.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα να διαβάσετε το βιβλίο Το παιχνίδι της γάτας του M.J.Arlidge

γιατί μέσα τη συναρπαστική αφήγηση, θα αναγνωρίσετε κάθε είδους συναίσθημα που αφορά, τα λάθη στις οικογενειακές σχέσεις, τη συναδελφική αλληλεγγύη, την αυταπάρνηση σε πείσμα του κακού και την εξιχνίαση των ανατριχιαστικών εγκλημάτων ενός μυαλού που…  δεν θα σας αποκαλύψω τη διαστρεβλωμένη σκέψη του.

Μεταφραστής: Σοφία Τάπα, ISBN: 978-960-653-979-4, Ημ. έκδοσης: 08/02/2023, Σελ.: 608, Τιμή: 17.70€

Τιμή e-book: 10.99 €