Σχολιασμός του βιβλίου “Έτσι απλά συμβαίνουν όλα” του συγγραφέα Γιάννη Φιλιππίδη, Άνεμος εκδοτική

Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη*

O Γιάννης Φιλιππίδης είναι ένας καταξιωμένος συγγραφέας με μεγάλες επιτυχίες στη συγγραφική του πορεία. Έχει γράψει πολλά βιβλία και το αξιοθαύμαστο είναι ότι παρόλο που ασχολείται κυρίως με κοινωνικά θέματα, αυτά ποτέ δεν συμπίπτουν μεταξύ τους. Οι ήρωές τους ξεπηδούν, συνήθως, μέσα σ΄ ένα σύγχρονο κόσμο, είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας ή ακόμη κι οι ίδιοι οι αναγνώστες.

Η ευκολία του στη συγγραφή συμβαίνει έτσι απλά όπως έτσι απλά συμβαίνουν όλα είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του, κι έτσι απλά περιγράφει όσα συμβαίνουν σε ανθρώπους μια γειτονιάς της Αθήνας, την Κυψέλη, και καταφέρνει να κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα.

Δεν ξέρω αν το βιβλίο γράφτηκε την περίοδο του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας ωστόσο ο συγγραφέας αποφάσισε να ξεκινήσει την πρώτη σελίδα με αφετηρία την 1η του Νοέμβρη 2022 και να ξεδιπλώσει τις ιστορίες των πρωταγωνιστών του με πρώτη τη Ρόζα και τα θεατρικά όνειρά της, που σκοντάφτουν στις αντιξοότητες μιας απρόβλεπτης μέρας και τις συνέπειές της έως την τραγική αποκάλυψη που την καταρρακώνει.  

Σύντροφος της Ρόζας είναι ο Στάθης, ζουν μαζί τα τέσσερα τελευταία χρόνια και συνυπάρχουν ερωτευμένοι δίχως όνειρα για το μέλλον παρά τις επανειλημμένες προτάσεις γάμου από την πλευρά του.

Όσα προκύπτουν στο τέλος της ημέρας, επαναπροσδιορίζουν τη σχέση τους θελημένα ή αθέλητα από κάθε πλευρά.

Ο Αλέξης είναι ο αδερφός της Ρόζας, είναι ομοφυλόφιλος και ζει με το ταίρι του τον Στέφανο, ερωτευμένοι, συνεργάσιμοι, δοτικοί, αποδεκτοί από την οικογένεια του Αλέξη, απορριπτέοι από την οικογένεια του Στέφανου. Η σχέση τους είναι αρμονική, απολαμβάνουν τις χαρές της και αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της. Διεκδικούν όσα δικαιούνται και όσα αξίζουν.

Η Μάρθα και ο Μίμης είναι οι γονείς της Ρόζας και του Αλέξη. Πρόκειται για δυο ανθρώπους που αναγνωρίζουν τις ανάγκες των παιδιών τους και παρά τις όποιες συμβουλές και νουθεσίες της Μάρθας προς τα παιδιά της, δεν παύουν να σέβονται την ελευθερία των επιλογών τους.

Η Νάντια και η Αθηνά είναι φίλες της Ρόζας. Τρεις κολλητές έτοιμες να συμπαρασταθεί η μια στην άλλη στις καλές και στις δύσκολες στιγμές.

Η Ευδοκία είναι η κολλητή φίλη της Μάρθας. Μια φιλία που κρατάει χρόνια και δεν εξανεμίζεται στα δύσκολα της μιας ή της άλλης. Βράχος στέκονται για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που προκύπτουν ή αυτά που είναι αξεπέραστα.

Ο τρόπος που ο Γιάννης Φιλιππίδης συνδέει τα άτομα μεταξύ τους είναι μαγικός. Έτσι απλά συμβαίνουν όλα και έτσι απλά όλα παρουσιάζονται φυσιολογικά ή μη. Ο συγγραφέας τα συνδέει με τέτοιον τρόπο ώστε ο αναγνώστης να μην δυσανασχετεί ακόμα και στα πιο «δύσκολα» γεγονότα και σας βεβαιώ ότι υπάρχουν πολλά τέτοια στις σελίδες του βιβλίου.

Η απιστία είναι ένα από αυτά και ο τρόπος με τον οποίο αποκαλύπτεται.

Η δολοφονία είναι ένα ακόμα σημείο που ο συγγραφέας χειρίζεται με τρόπο που δεν σοκάρει αλλά προβληματίζει.

Πολλά τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο στις μόλις 250 σελίδες του. Είναι απορίας άξιο πως ο συγγραφέας κατάφερε να τα συμπτύξει όλα με άνεση, δίχως πουθενά να υπάρχει η εντύπωση της συμφόρησης λόγου.

Η σχέση των γονιών με τα παιδιά.

Η αδερφική αγάπη.

Η αξία της φιλίας.

Η συντροφικότητα μεταξύ δυο ερωτευμένων ανεξαρτήτου φύλου. Και είναι πραγματικά αξιόλογος ο τρόπος που ο συγγραφέας κατάφερε να μας μυήσει στη συνύπαρξη ενός ζευγαριού ομοφυλόφιλων περιγράφοντας τη σχέση τους μέσα από τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις τους, τις στιγμές τους.

Ακόμα και το θέμα της ευθανασίας υπάρχει στις σελίδες του βιβλίου και μας κάνει να αναρωτιόμαστε σωστό ή λάθος; Σε ό,τι κι αν καταλήξουμε αφορά μια προσωπική επιλογή απόλυτα σεβαστή.

Ο Γιάννης Φιλιππίδης διαθέτει τη συγγραφική ευφυία που απαιτείται ώστε να συγκεράσει όλες τις παραμέτρους μιας αστικής οικογένειας, να ξεφύγει από τα στενά πλαίσια των παρωπίδων και να αναδείξει όσα κρύβονται πίσω από τα κλειστά παντζούρια. Δεν τα προβάλει μέσα από κλειδαρότρυπα, τα εμφανίζει μπροστά μας ακέραια με τις υπερβολές και τις συνέπειες τους.

Ο λόγος του συγγραφέα ρέει τόσο απλά, σαν μια καθημερινή κουβέντα με φίλους κι αυτό είναι επίτευγμά του. Δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για ένα γλυκόπικρο βιβλίο, πολλές φορές η αντιμετώπιση της γραφής του μας παραπέμπει σε κωμωδία ή φάρσα.

Το βιβλίο κρατάει τον ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο καθώς πέρα από την ιστορία καθ΄ εαυτή ο συγγραφικός λόγος  είναι εξαιρετικός και κυλάει σαν το νερό στ΄ αυλάκι.

Δεν θα παραλείψω να πω ότι, τελειώνοντας το βιβλίο φαντάστηκα τους ήρωές του σε τηλεοπτική σειρά. Νομίζω ότι αξίζει να μεταφερθεί.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από την Άνεμος εκδοτική

*Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε στον τραπεζικό χώρο. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Επίσης διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία με το  polismagazino.gr σε θέματα πολιτισμού.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τα μυθιστορήματά της ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ (11/2019) και Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ (6/2021) κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ωκεανός.