Συναυλία στο Παρίσι με τη Ζωή Σαμσαρέλου στο πιάνο και τη Φένια Παπαδόδημα τραγούδι, κείμενα, σύνθεση

«Απόλλων και Διόνυσος-Αόρατοι κόσμοι»  (Αpollon et Dionysos – Mondes invisibles) είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα διοργανωθεί στις 30 Ιουνίου στο Festival des Forêts, στην Compiègne στα βόρεια του Παρισιού, με την Ζωή Σαμσαρέλου στο πιάνο και την Φένια Παπαδόδημα τραγούδι, κείμενα, σύνθεση.

Η μουσική περιλαμβάνει κλασικά έργα για πιάνο, για φωνή και πιάνο και επίσης βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακό τραγούδι, σε ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο ρεπερτόριο. Τα κείμενα προέρχονται από τους Ορφικούς Υμνους, μεταφρασμένους στα γαλλικά από τον Jacques Lacarrière, καθώς και αποσπάσματα από αρχαία τραγωδία. Μουσική και κείμενα είναι δεμένα οργανικά σε ένα πρόγραμμα που κυλάει αρμονικά, χωρίς διακοπή.

O Απόλλων, θεός της γνώσης και της ομορφιάς, φαινομενικά έρχεται σε αντίθεση με τον Διόνυσο, θεό του χάους και της μέθης, παρόλα αυτά, στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει και ο Ουμπέρτο Εκο στην «Ιστορία της Ομορφιάς», οι δύο θεοί αλληλοσυμπληρώνονται και εναλλάσσονται. Στους Δελφούς, ο Απόλλων αφήνει στη θέση του τον Διόνυσο, όταν τους χειμερινούς μήνες καταφεύγει σε χώρες που ο ήλιος λάμπει αδιάκοπα. Οι δυο τους συναντιούνται ξανά στη μουσική, γιατί η μουσική δημιουργία είναι η σύζευξη  της αρμονίας, της τάξης και της λογικής με το πάθος, τη διάλυση των ορίων  και την υπέρβαση. Επίσης,οι δυο τους  συναντιούνται στο μυστήριο του θανάτου, όπως παρουσιάζεται στην Αντιγόνη του Σοφοκλή και στις Βάκχες του Ευριπίδη.

Η συναυλία, παράλληλα με την περίπλοκη σχέση των δύο θεοτήτων και των συμβολισμών τους, αναδεικνύει την αδιάρρηκτη συνέχεια της ελληνικής μουσικής, από τους αρχαίους τρόπους έως στη βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική και μέχρι τους σύγχρονους έλληνες δημιουργούς.

Πρόκειται για ένα θέαμα πολυδιάστατο, που αναφέρεται στη δυαδικότητα της ανθρώπινης φύσης, σε όλες της της εκφράσεις.

Η Ζωή Σαμσαρέλου είναι καθηγήτρια πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και Καλλιτεχνική Δευθύντρια του International PelionFestival και η Φένια Παπαδόδημα είναι ηθοποιός και μουσικός και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Elaionas Festival.