Συνέντευξη του Δημάρχου Λαγκαδά και Προέδρου Συνδέσμου δήμων Ιαματικών πηγών Ελλάδας, Προέδρου ΚΕΔΕ, κ. Γιάννη Καραγιάννη

 Πως αντιμετωπίζετε τις αλλαγές του Καλλικράτη; Είστε υπέρ ή κατά της απλής αναλογικής;

Οι θέσεις της Αυτοδιοίκησης έχουν τεθεί επισήμως μέσα από το θεσμικό της όργανο, την ΚΕΔΕ. Θεωρώ ότι ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου, από μηδενική βάση, με διάθεση προσέγγισης και συμφωνίας ώστε οι όποιες αλλαγές να δρομολογηθούν με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση της Αυτοδιοίκησης. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής, κατά κοινή ομολογία, κάνει ορατό τον κίνδυνο της ακυβερνησίας στους Δήμους. Πρόκειται για ένα σύστημα που δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι οι εκλεγμένες από τους πολίτες δημοτικές αρχές, θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους και να ασκήσουν διοίκηση στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση όμως, θεωρώ ότι οι αλλαγές που προτείνονται είναι πολλές και σημαντικές και δεν θα πρέπει να εγκλωβιστούμε μόνο σε μια συζήτηση για την απλή αναλογική, αλλά να εξετάσουμε εξαρχής το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης.

  1. Τελικά είναι γεγονός ότι ο Δήμος Λαγκαδά θα είναι ο πρώτος δήμος στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης που θα τροφοδοτηθεί με συμπιεσμένο αέριο στην Ελλάδα. Πείτε μας για την προσπάθεια που κάνατε ως δήμαρχος για την επίτευξη της επιτυχίας αυτής και ποια θα είναι τα οφέλη για τους κατοίκους αλλά και το δήμο Λαγκαδά.

Είναι αλήθεια ότι ο Δήμος Λαγκαδά είναι ο πρώτος στην Ελλάδα και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης που θα τροφοδοτηθεί με συμπιεσμένο αέριο (CNJ). Είναι επίσης γεγονός ότι ο Λαγκαδάς είναι η πρώτη πόλη, εκτός των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων, που λαμβάνει φυσικό αέριο.

Πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στον Δήμο μας αλλά και μεγάλη οικονομική ανακούφιση σε κάθε νοικοκυριό της περιοχής, συνυπολογίζοντας βέβαια πάντα και τα τεράστια οφέλη που έχει η χρήση φυσικού αερίου για το περιβάλλον.

Οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη αυτές τις ημέρες και θα συνεχιστούν μέχρι την ολοκλήρωση του προβλεπόμενου δικτύου μήκους 17 χιλιομέτρων που θα καλύψει ολόκληρη την πόλη του Λαγκαδά. Επόμενο βήμα, η επέκταση του δικτύου στις γειτονικές Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες και σε αμέσως επόμενη φάση σε όλο τον Δήμο Λαγκαδά.

Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στο Δήμο Λαγκαδά είναι αποτέλεσμα σειράς επαφών και συντονισμένων ενεργειών τα προηγούμενα χρόνια. Ουσιαστικά αποτελεί τη δικαίωση μιας προσπάθειας και μιας διεκδίκησης τουλάχιστον δέκα ετών, την αξία της οποίας πίστεψα και στήριξα προσωπικά.

  1. Πότε υπολογίζετε να ολοκληρωθεί ο ανισόπεδος κόμβος της Εγνατίας Οδού και ποια θα είναι τα οφέλη για την εμπορική κίνηση και οικονομική ανάπτυξη του Δήμου;

Η ολοκλήρωση του ανισόπεδου κόμβου της Εγνατίας Οδού στο ύψος των Λουτρών Λαγκαδά έχει να αποδώσει τεράστια οφέλη στην περιοχή μας. Πέρα από την αυτονόητη συγκοινωνιακή διευκόλυνση των συνδημοτών μας και την ευκολότερη πρόσβαση στην πόλη του Λαγκαδά, θα αποτελέσει σημαντικό βοήθημα για την τόνωση του εμπορικού κόσμου και την οικονομική ανάπτυξη της πόλης και ευρύτερα του Δήμου Λαγκαδά, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη και την περαιτέρω ανάπτυξη των Ιαματικών Λουτρών.

Σε σύσκεψη που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες με τον Πρόεδρο της Εγνατίας Οδού Α.Ε. κ. Απόστολο Αντωνούδη, συζητήθηκαν οι τελικές λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που απαιτείται σε πρώτο στάδιο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί και να ξεκινήσει το 2018.

  1. Ιαματικά Λουτρά. Λειτουργούν κανονικά; Υπάρχει στήριξη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Τουρισμού για την εξωστρέφεια προβολής τους;

Με την ιδιότητα του Προέδρου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, έχουμε ξεκινήσει με το Διοικητικό Συμβούλιο μια συντονισμένη προσπάθεια για την ανάπτυξη των υποδομών μας, την ελάφρυνση των λειτουργικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δημοτικές επιχειρήσεις ιαματικών πηγών στην Ελλάδα, αλλά και την εκπαίδευση των στελεχών τους πάνω στο θερμαλισμό και τις προοπτικές ανάπτυξης που παρέχει για τις τοπικές κοινωνίες.

Όσον αφορά τώρα συγκεκριμένα στα Ιαματικά Λουτρά Λαγκαδά, ακολουθούμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την ανάπτυξή τους. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού από τον οποίο θα προκύψει ένας στρατηγικός επενδυτής για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την κατασκευή του κόμβου της Εγνατίας Οδού στο ύψος των Λουτρών αλλά και την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στον Δήμο μας, θα δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, κατάλληλο για την ανάδειξη της λουτρόπολης σε δημοφιλή προορισμό και πόλο έλξης για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.

Στόχος της διοίκησής μας είναι με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών στις οποίες έχουμε ήδη αναφερθεί, ο Δήμος μας μέσα στα επόμενα χρόνια να αποτελεί μια δελεαστική εναλλακτική πρόταση στη Βόρεια Ελλάδα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, την αναψυχή αλλά και την επιλογή πρώτης κατοικίας πολλών συμπολιτών μας.

  1. Έχετε αποφασίσει αν θα είστε ξανά υποψήφιος δήμαρχος Λαγκαδά το 2019;

Βρισκόμαστε στη μέση μιας δύσκολης θητείας για όλους τους Δήμους, λόγω της έλλειψης πόρων και της κρίσης που κρατά ήδη πολλά χρόνια στη χώρα μας επηρεάζοντας πλέον δραματικά την καθημερινότητα κάθε Δημότη. Αυτά τα 2,5 χρόνια η διοίκησή μας έθεσε ως προτεραιότητα τον άνθρωπο, την κοινωνική πολιτική, την αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, τη δημιουργία υποδομών και νέων δομών για την παιδεία. Όλα αυτά είναι σε εξέλιξη, στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε ό,τι έχουμε ξεκινήσει και προφανώς να ζητήσουμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης των συνδημοτών μας και για την επόμενη πενταετία.