Στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Κονάκ Σμύρνης

Το δημαρχείο στο Πανόραμα επισκέφθηκε ο δήμαρχος Κονάκ Σμύρνης.

Στην ατζέντα οι πολιτιστικές συνεργασίες και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας

Μηνύματα φιλίας και συνεργασίας εξέπεμψε η συνάντηση που είχαν στο δημαρχείο στο Πανόραμα ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης με τον Αμπντούλ Μπατούρ, δήμαρχο του Κονάκ, του κεντρικού δήμου της Σμύρνης που αριθμεί 500.000 κατοίκους μετά από πρωτοβουλία του τελευταίου.

Η επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια της συνεργασίας του δημάρχου Πυλαίας- Χορτιάτη και με την προκάτοχο του Τούρκου δημάρχου, Σεμά Μπεγκτάς, ενώ παράλληλα δημιουργεί προϋποθέσεις και για μελλοντικές συνέργειες σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και ανταλλαγής τεχνογνωσίας στα πεδία της κοινωνικής προστασίας και του πολιτισμού.
Ο κ. Καϊτεζίδης παρουσίασε στην τουρκική αντιπροσωπεία τις σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες του δήμου, καθώς επίσης και τις καινοτομίες που εφαρμόζονται σε θέματα καθημερινής εξυπηρέτησης του πολίτη, όπως η γραμμή 15195 αλλά και η ηλεκτρονική διακίνηση πιστοποιητικών και εγγράφων που ο πολίτης μπορεί να τα λαμβάνει ηλεκτρονικά άμεσα στο σπίτι του.

Με την ιδιότητά του και ως προέδρου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Καϊτεζίδης ανέλυσε στον Τούρκο συνάδελφό του τις θεσμικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης στην χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, όπου συμμετέχει ο ίδιος ως τακτικό μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας στο κογκρέσο των περιφερειών και των δήμων της, με Πρόεδρο μάλιστα του οργάνου τον έλληνα περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο δήμαρχος Κονάκ Σμύρνης, αναφέρθηκε στην οικογενειακή σχέση που έχει με την Ελλάδα καθώς ο προπάππους του γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γρεβενά και έφυγε για τη Σμύρνη το 1923 από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με την ανταλλαγή των πληθυσμών.
Αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, ο Τούρκος δήμαρχος εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος από το μοντέρνο κτίριο του δημαρχείου, τους φιλόξενους για τους δημότες χώρους και τον σύγχρονο ενεργειακό σχεδιασμό, σημειώνοντας ιδιαίτερα πως έχει «ανοιχτούς χώρους» που «δεν πνίγουν τον επισκέπτη».
Στην συνάντηση με τον δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη ο ομόλογός του είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα προγράμματα προστασίας ανήλικων Ρομά που πραγματοποιούνται στον δήμο του για τα οποία μάλιστα έχει κερδίσει θετικά σχόλια οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δύο δήμαρχοι συζήτησαν για τις προοπτικές ανταλλαγής καλών πρακτικών σε προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, για την προώθηση της διαδημοτικής συνεργασίας στον πολιτισμό μέσω κοινών δράσεων αλλά και τουριστικού-συνεδριακού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα μάλιστα τώρα που οι δύο πόλεις έρχονται πολύ κοντά με τη δρομολόγηση απευθείας ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σμύρνης.
«Ήταν μία συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την εξωστρέφεια του δήμου μας και την ανάπτυξη συνεργασιών με γειτονικές περιοχές. Εκπροσωπώντας την τοπική αυτοδιοίκηση, τον θεσμό που είναι πιο κοντά στον πολίτη, προσβλέπουμε στην φιλία και τη συνεργασία των δύο λαών ειδικά σε μία περίοδο που τα ανοιχτά μέτωπα της εξωτερικής μας πολιτικής είναι πολλά και σοβαρά», δήλωσε ο κ. Καϊτεζίδης ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση του ομολόγου του να επισκεφθεί τη Σμύρνη το προσεχές διάστημα.