ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΡΙΑΚΑ: “η τέχνη δίνει πνοή ζωής στον άνθρωπο”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Από παιδί αισθανόμουν την ανάγκη να επικοινωνώ με τους γύρω μου με έναν διαφορετικό τρόπο έτσι ώστε να μπορώ να εκφράζω τις απόψεις μου και να εκτονώνω κάθε είδους συναίσθημα που μπορεί να πλημμυρίζουν ένα παιδί, το να ζωγραφίζω λοιπόν ήταν κάτι συμβατό και φυσιολογική εξέλιξη, ως η απόλυτη οδός της έκφρασης .

Άρχισα να ζωγραφίζω σε χαρτί, σε υφάσματα, σε πέτρες και σε  κεραμικά . Ασχολήθηκα επαγγελματικά με το σχέδιο ρούχων , σχεδιάζοντας πολλές συλλογές για την Ελληνική και ξένη αγορά.

Τα τελευταία 10 χρόνια όμως αγαπώ να ζωγραφίζω  έργα τέχνης σε καμβά λάδι και ακρυλικό τεχνική abstact-σπάτουλα -pop art  – σουρεαλιστικά – ρεαλιστικά  και Mινωική τέχνη . Από το 2010 έως και σήμερα έχω συμμετάσχει σε 29 εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό . Είμαι μέλος του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Β.Ελλάδος , και μέλος του Ομίλου Unesco Λόγου Τεχνών και Επιστημών Ελλάδος,   της συγγραφικής ομάδας της κοινότητας ”Τhe Mythologists” με θέματα από την Αρχαιότητα, την Zωγραφική και την Μυθολογία της Ελλάδος , αρθρογραφώ κάθε βδομάδα και είτε δημοσιεύω έργα μου με κείμενο που τα συνοδεύει ή  έργα τέχνης που σημάδεψαν την ιστορία της τέχνης με την ανάλυση τους , προσπαθώντας να μπω στην ψυχή του καλλιτέχνη και το μύνημα που ήθελα να περάσει μέσω των έργου του. Σπούδασα μελετώντας μεγάλους ζωγράφους  , την χρωματολογία ,τα υλικά , τα νέα ρεύματα και κυρίως ασκούμενη .  

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Είναι μια ερώτηση που σίγουρα απασχόλησε πολύ αλλά δε μπορεί να απαντηθεί μονολεκτικά. Μπορεί να αποδοθεί ώς μυστήριο το ταλέντο κάθε καλλιτέχνη ή το χάρισμα όπως συνήθως λέγεται. Λέμε πολλές φορές το έχει , είναι καλός ή καλή σε αυτό που ασχολείται . Πιστεύω πως το θέμα της τεχνικής να ζωγραφίζεις σίγουρα μαθαίνεται είτε σε σχολές ,ή με ένα καλό δάσκαλο της τέχνης που σε οδηγεί , είτε με ισχυρή θέληση ,επιμονή και συνέπεια μελετώντας προοπτική , χρωματολογία , ιστορία τέχνης κλπ και φυσικά ασκούμενος , όμως το μυστήριο της υψηλής απόδοσης δε βρίσκεται  μόνο στα χαρακτηριστικά που διαθέτει το άτομο, αλλά, κατά κύριο λόγο, στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί το άτομο αυτά που διαθέτει.  Ο φόβος της αλαζονικής συμπεριφοράς βρίσκεται πάντα τριγύρω σαν σειρήνα , αν ο  καλλιτέχνης που εξέλιξε την τάση του στην ζωγραφική ή άλλη τέχνη  και έχει θαυμαστά σχόλια και αποτελέσματα  δεν ξεφύγει από τον προορισμό του και επικεντρωθεί στην αλήθεια του και γνωρίζει τον προορισμό του  κινητοποιεί κάθε θετική κοινωνική συμπεριφορά, την αίσθηση της προσφοράς, της φιλοπονίας και της οικοδόμησης καλών σχέσεων. Η τέχνη έχει δοθεί στον άνθρωπο σαν μια παρηγοριά , είναι το λίπασμα της ψυχής .Αυτός είναι ο ρόλος της τέχνης.  Τώρα η διαφορά είναι και το περιεχόμενο της ψυχής και τί θέλει να εξωτερικεύσει  και για ποιο λόγο  .

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

ΘΕΛΗΣΗ ….όταν η σκέψη γίνεται μαγνήτης μικραίνουν οι αποστάσεις από το κάθε στόχο ,αυτό τον μαγνήτη τον ονομάζω θέληση … Φαντασία -θέληση -δημιουργία -ζωή …. η τέχνη δίνει πνοή ζωής στον άνθρωπο .

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Η δημιουργία ενός νέου έργου είναι μια πνευματική εργασία , όλη η σκέψη μου επικεντρώνεται στην σύλληψη του θέματος ,επιστρατεύοντας την φαντασία και την θέληση ….όλο αυτό εκτονώνεται στον καμβά. Μέσω των έργων μου αγαπώ να καλλιεργώ την κριτική σκέψη να μεταδίδω μυνήματα που έχουν ένα βαθύτερο νόημα , τα θέματα να ξεφεύγουν από την ύλη και τους περιορισμούς της και να μετουσιώνονται σε κάτι πνευματικό.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Με χαρακτηρίζει η θέληση , η επιμονή , η υπομονή βάζω στόχους ρεαλιστικούς που συμπληρώνουν όμως ένα όνειρο.

Σε ποιές διοργανώσεις πήρατε μέρος τον Ιούλιο?

Ζωγράφισα ζωντάνα Live Painting το νέο έργο μου ” Η ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ” στην 1η Συνάντηση Καλλιτεχνών στην οδό Γκαρπολά στην Θεσσαλονίκη ακριβώς δίπλα από την Αρχαία Ρωμαική Αγορά . Παρουσίασα το επίσης νέο έργο μου με θέμα την ιστορική ομάδα του ΠΑΟΚ με τίτλο του έργου ” ΠΑΟΚ δύο πόλεις μια ιστορία”

Βρίσκομαι αυτό το μήνα με έργο μου στον εκθεσιακό χώρο GALLERY POSEIDON OF PAROS στην Πάρο , τίτλος έργου ”Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΗΣ ΚΝΩΣΣΟΥ”

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ετοιμάζω την ατομική μου έκθεση που θα γίνει στο επόμενο διάστημα.

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΜΟΥ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ  :

Ιούνιος 2011 – Έκθεση ζωγραφικής«Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πυλαίας

Ιούνιος 2012 – Έκθεση ζωγραφικής« Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο »

Ιούνιος 2015 – 7ο Φεστιβάλ Πικ-Νικ Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών.

Ιούνιος 2017 – 2ο Street Art Θεσσαλονίκη

Ιούνιος 2017 -5η Εικαστική Έκθεση στις Κάβες της Χαλκιδικής στην Γερακινή.

Οκτώβριος 2017– Έκθεση Ζωγραφικής Αίθουσα Τέχνης ΜονήςΛαζαριστών.

Νοεμβρίου 2017 Έκθεση ζωγραφικής στο Σύλλογο Ζωγράφων Θεσσαλονίκης & Βόρειας Ελλάδος.

Νοέμβριος 2017– Έκθεση ζωγραφικής στην Λέσχη Θεσσαλονίκης

Φεβρουάριος 2018 -Bράβευση έργου μου στο Ιnternet International Certificate Special award ”Τhe Heart of Art Contest”

Μάρτιος 2018 -Bράβευση έργου μου στο Ιnternet International Certificate Special award ”Τhe Heart of Art Contest”

Απρίλιος 2018-Έκθεση ζωγραφικής διοργάνωση ΣΖΘΒΕ στο Βασιλικό θέατρο Θεσ/νίκης .

Ιούνιος 2018-Έκθεση ζωγραφικής του ΣΖΘΒΕ στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς .

Ιούνιος 2018 Εκδήλωση-Έκθεση”Η ΕΙΡΗΝΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ”που διοργάνωσε το”Ράφι της Αγάπης

Ιούλιος 2018 – Διεθνή Έκθεση Ζωγραφικής με θέμα ”ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΟΙΑ” στην πόλη Τσανάκαλε της Τουρκίας , στα πλαίσια της ανακύρηξης από την UNESCO Γαλλίας ως έτος ΤΡΟΙΑΣ το 2018.

Aύγουστος 2018– Εκδήλωση βράβευσης μαθητών των ξενόγλωσσων φροντιστηρίων

Σεπτέμβριος 2018 Συμμετοχή σε Έκθεση Ζωγραφικής της Ένωσης Εικαστικών Λάνασσα υπέρ φορέων καρκινοπαθών στην Gallery Remezzo μια διοργάνωση κατά του Παιδικού καρκίνου .

Σεπτέμβριος 2018 στα πλαίσια της έκθεσης για τον παιδικό καρκίνο στο Remezzo 22/9 Oμιλία : O Aίσωπος και ο ρόλος των μύθων του στην πνευματική ,ψυχική και καλλιτεχνική καλλιέργεια των παιδιών .

Οκτώβριος 2018-στο Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών με το έργο μου ” Κοιμήσου Αγγελούδι μου ”

Νοέμβριος 2018-στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με θέμα

”Μια Περιφέρεια Πολλές Ομορφιές”

Δεκέμβριος 2018 στο Αrt Cafe – CBD Word στην Θεσσαλονίκη

Δεκέμβριος 2018 στο Χριστουγεννιάτικο Bazaarαγάπης διοργάνωση ΣΟΝΕ & DOWN Eλλάδος στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Δεκέμβριος 2018 στο 1o Arts &Crafs Festival Kapcis – Elegance Project

Ιανουάριος 2019 Διεθνής Έκθεση Ζωγραφικής στην Κωνσταντινούπολη στην Gallery Sariyer BelediyesiΒοσπόρου .

Φεβρουάριος 2019 στην Αστική Σχολή Πιερίας στην Κατερίνη,Έκθεση Ζωγραφικής ”Μια Περιφέρεια Πολλές Ομορφιές ” με το έργο μου ”Ταξιδεύοντας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ‘

Μάρτιος 2019 στο Μπενσουσάν Χαν με την Επίμονη Τέχνη με συλλογή ”τα μυστικά της Πεταλούδας”

Μάρτιος 2019 ο Αrt Cafe Cbdworld

Απρίλιος 2019 στην Αίθουσα Τέχνης του Παλαιού Παρθεναγωγείου Εδέσσης Έκθεση Ζωγραφικής ”Μια Περιφέρεια Πολλές Ομορφιές ” με το έργο μου ”Ταξιδεύοντας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ‘

Απρίλιος 2019 σε εκδήλωση του Ομίλου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace

Απρίλιος 2019 στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια,Έκθεση Ζωγραφικής ”Μια Περιφέρεια Πολλές Ομορφιές ” με το έργο μου ”Ταξιδεύοντας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ‘

Ιούνιος 2019 στο Μπενσουσάν Χαν με την Επίμονη Τέχνη

Iούλιος 2019 έκθεση με θέμα ”ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ” στο νησί της Πάρου με την ΑRT WAY στην GALLERY POSEIDON OF PAROS συμμετέχω με το έργο μου ”Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΗΣ ΚΝΩΣΣΟΥ”

Iούλιος 2019 Καλλιτεχνικός Πεζόδρομος Γκαρμπολά Ζωγραφίζοντας ζωντανά ”Το Ρωμαικό Ωδείο και οι Μαγεμένες” παρουσίαση του έργου μου ”ΠΑΟΚ δύο πόλεις μια ιστορία”

Διδάσκω ζωγραφική σε παιδιά δημοτικού και Γυμνασίου και ενήλικες.

https://www.facebook.com/stergiosapavlidis/videos/2436029483101781/    live video    Zωγραφίζοντας ζωντανά στον Καλλιτεχνικό δρόμο Γκαρπολά

http://facebook.com/StellaKariaka

INSTAGRAM: STELLAKARIAKA E-mail: [email protected]   ΤΗΛ.6944128684