Σπύρος Παζιώτης: “Φοβάμαι μη με αλλάξει ο χρόνος. Δεν θέλω να χάσω το παιδί που κυριαρχεί στην ψυχή μου. Ευτυχισμένο με κάνει να μπορώ να προσφέρω ευτυχία”

Στην εκπομπή της Αλεξάνδρας Μεντώρος στο Aspida Radio της Νέας Υόρκης βρέθηκε ο καταξιωμένος τραγουδιστής και ηθοποιός Σπύρος Παζιώτης γνωστός σε όλους μας με το καλλιτεχικό του όνομα Greco Latino και φιλοξενείται στο περιοδικό polismagazino.gr.

Αλεξάνδρα Μεντώρος http://www.aspidaradio.com
Youtube:   TuneIn:  http://tun.in/sfrKF

Ένα “Ραδιοφωνικό Ταξίδι” ξεκινάει και έχω την τιμή να σας παρουσιάσω ένα νέο καταξιωμένο καλλιτέχνη τραγουδιστή αλλά και ηθοποιό τον Σπύρο Παζιώτη. Πάμε να τον καλωσορίσουμε και να τον γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας. Καλησπέρα Αλεξάνδρα. Σε ευχαριστώ για την πρόσκληση. Μεγάλη η χαρά μου να βρίσκομαι στην παρέα του Aspida Radio.

Ήρθε η ώρα να σε γνωρίσουμε καλύτερα όπως είπα νωρίτερα και να ταξιδέψουμε σε παιδικές αναμνήσεις. Πάμε όμως να δούμε πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια αλλά και που γεννήθηκες. Γεννήθηκα στην Αθήνα, αλλά τον περισσότερο χρόνο μου τον πέρασα στο χωριό από όπου κατάγομαι, τη Λαύκα Κορινθίας. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν υπέροχα και σε αυτό συνέβαλε ο πατέρας μου, διότι αν κι έχασα τη μητέρα μου μόλις 8 ετών, με έμαθε πως να μετουσιώνω τη θλίψη σε δύναμη και τον πόνο σε υπομονή και αγάπη.

Πολύ λυπάμαι που έχασες τη μητέρα σου. Καταλαβαίνω πόσο πολύ θα σου λείπει γιατί και εγώ έχω χάσει τη μητέρα μου. Είναι πραγματικά πόλύ δύσκολο για έναν πατέρα να μεγαλώνει μόνος του τα παιδια του. Το λέω αυτό γιατι το είδα στο δικό μου μπαμπά που δυσκολεύτηκε αρκετά τον πρώτο καιρό να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση και να καταφέρει να δώσει σε εμένα και την αδελφή μου τα εφόδια που χρειαζόμαστε. Όπως και ο δικός σου μπαμπάς που είχε πολύ δύναμη και κουράγιο να σε μεγαλώσει ολομόναχος. Αυτό όμως που βλέπω σε σένα είναι ότι έχεις αρκετά εφόδια για να αντιμετωπίσεις τη ζωή. Και αυτό φαίνεται απο τον τρόπο που την διαχειρίζεσαι. Βέβαια να πω στον κόσμο ότι έχεις τελειώσει τη Γεωπονία αλλά και τη δραματική σχολή. Πές μου όμως πως ασχολήθηκες και με τα δύο; Η γεωπονία ήρθε στη ζωή μου εντελώς τυχαία. Στα 17 μου είχα καταλήξει πως θέλω να ασχοληθώ με τη μουσική και το θέατρο. Υπήρχε όμως η αντίληψη πως ένα πτυχίο πανεπιστημίου, είναι απαραίτητο. Έτσι λοιπόν, αν και μέτριος προς καλός μαθητής, το μηχανογραφικό έμοιαζε στα χέρια μου σαν τυχερό παιχνίδι. Η κλήρωση λοιπόν με έβγαλε φοιτητή στο ΑΤΕΙ Καλαμάτας στο τμήμα Τεχνολογίας-Γεωπονίας. Στο θέατρο ξεκίνησα από πολύ μικρός, όταν τυχαία με ανακάλυψε στα 15 μου χρόνια η θεατρική μου μητέρα, Χριστίνα Στόγια και με πήρε στην ερασιτεχνική τότε ομάδα του δήμου, όπου μου εμπιστεύτηκε ευθύς αμέσως πολύ καλούς ρόλους και με μύησε τρόπον τινά στο μαγικό κόσμο του θεάτρου. Από τότε δεν έχω σταματήσει να παίζω με όποιον τρόπο. Με μαγεύει να μεταμορφώνομαι σε διαφορετικούς χαρακτήρες και να ντύνομαι με διαφορετικά συναισθήματα, ανάλογα με το παρελθόν των ηρώων, το οποίο εγώ καλούμαι να ανασύρω, χωρίς να έχω ζήσει.

Μπορώ να πώ ότι σε μάγεψε ο χώρος του θεάτρου γι’ αυτό και ασχολήθηκες περισσότερο με αυτό παρά με την γεωπονία και ας ήταν τυχαία επιλογή όπως μου είπες. Βέβαια δεν έμεινες εκεί γιατι είπες να ασχοληθείς και με τη μουσική. Για πές μου έχεις σπουδάσει κάτι πάνω στη μουσική; Έχω σπουδάσει μουσική θεωρία σε επίπεδο fuga και φωνητική σύγχρονου τραγουδιού, όπου και διδάσκω. Βέβαια από τα 12 ξεκίνησα ως αυτοδίδαχτος να παίζω κιθάρα, πιάνο κι ό,τι άλλο όργανο έβρισκα, με τα δύο πρώτα να τα συνεχίζω επαγγελματικά.

Αρα έκανες ένα σιγανό ξεκίνημα στην άρχη μόνος σου ως αυτοδίδακτος μουσικός όπου σε κατέκτησε και είπες να σχοληθείς λίγο παραπάνω. Αυτό όμως σου έδωσε την έμπνευση και να ασχοληθείς με τα διάφορα είδη μουσικής. Ακούγοντας όμως τα τραγούδια σου παρατήρησα ότι έχεις συνδυάσει μέσα στη μουσική σου την σάτιρα. Πες μου πως σκέφτηκες να το κάνεις αυτό; Όταν ζεις στην Ελλάδα του σήμερα κι αυτό που αγαπάς το κάνεις με σεβασμό και τιμιότητα, έχει δύο επιλογές. Η μία είναι να τρελαθείς και να βγεις στη μέση της εθνικής να κάνεις τον κόκκορα και η άλλη, να τα πάρεις όλα στην πλάκα (με πολύ σοβαρές βάσεις) και να συνεχίσεις τη ζωή σου βρίσκοντας λύσεις στα εμπόδια που παρουσιάζονται κι όχι μεμψιμοιρώντας γι αυτά. Οπότε, στη σάτιρα έχω χτίσει όλη μου την ύπαρξη, το τραγούδι θα μου ξέφευγε;

Φυσικά και δε θα σου ξέφευγε το τραγούδι αφου τα περισσότερα κομμάτια που ερμηνεύεις είναι δικά σου. Αλήθεια τι είναι αυτό που σου δίνει έμπνευση για να τα γράψεις; Η καθημερινότητά μου. Βλέπω στις καφετέριες παρέες που ενώ βγήκαν μαζί, συνομιλούν μεταξύ τους μέσω ίντερνετ, συναντώ ελληνίδες μάνες, ανθρώπους χωρίς αξίες με αξιώματα, ύφη χιλίων καρδηναλίων από απαίδευτους κομματοκύνες και τα λοιπά. Ήδη ανέφερα τρία, τέσσερα τραγούδια μου. Για να μη μιλήσω για τους έρωτες. Αξιομνημόνευτοι και μη, είχαν ένα κοινό σημείο. Πριν καταλήξουν σε Βατερλό, χάρισαν απίστευτες στιγμές έντονων συναισθημάτων, άρα, τροφή για την πένα μου.

Να συμπληρώσω ότι κάθε σου τραγούδι είναι μια ιστορία είτε από κάποιο προσωπικό σου βίωμα είτε βιώματα άλλων ανθρώπων. Βέβαια αυτό που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση στα τραγούδια σου είναι ότι έχεις παντρέψει την Λάτιν με την Τζαζ μουσική. Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε σε αυτό το πάντρεμα που πραγματικά είναι πολύ εντυπωσιακό αλλά και προτότυπο; Η Λάτιν (Latin) με μαγεύει για την ιστορία και την αισιοδοξία της. Πανδεσία ρυθμών που κάνουν τους ανθρώπους να χορεύουν χαμογελαστοί στις φτωχογειτονιές της Λατινικής Αμερικής κι όχι μόνο, ξυπόλυτοι στους δρόμους χωρίς τα βασικά αγαθά, αλλά ενωμένοι σα γροθιά κι επαναλαμβάνω… Χαμογελαστοί. Έχει μια μαγεία αυτή η μουσική. Η Τζαζ (Jazz) είναι μια τεράστια ομπρέλα, κάτω από την οποία βρίσκονται πολλά υποείδη. Τεράστια ιστορία επίσης και πολύ ελεύθερη μουσική. Χτίζει κανόνες για να τους σπάει. Περισσότερο το πάντρεμά μου όμως, αφορά στον συγκερασμό, όχι των ειδών αυτών μεταξύ τους, αλλά με τον ελληνικό στίχο.

Σε πολλές συναυλίες αλλά και στην παρουσίαση των κομμάτιων σου σε συναντάμε με το καλλιτεχνικό σου όνομα ένα όνομα σπάνιο θα έλεγα Greco Latino. Πως σου ήρθε αυτό το όνομα; Το όνομα αυτό ήταν μια πολύ δύσκολη ιστορία που πήρε αρκετό χρόνο και πολύ βαθειά σκέψη. Έστελνα ένα μήνυμα σε ένα συνάδελφο που ήδη είχε κάνει καριέρα στη λάτιν κι έψαχνα ένα καλλιτεχνικό όνομα να κλείσω το μήνυμα και να μη με περάσει για απροετοίμαστο. Οπότε χωρίς να το σκεφτώ, έγραψα αυτό το όνομα που συνδιάζει τον ελληνικό στιχο με το είδος που εκπροσωπώ.

Στο ενεργητικό σου έχεις πολλές συνεργασίες τόσο στο θέατρο όσο και στο χώρο της μουσικής. Με ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες να συνεργαστείς είτε είναι τραγουδιστής είτε είναι ηθοποιος; Αν υπήρχε ένας μαγικός τρόπος, θα ήθελα να συνεργαστώ με όλλους τους καλλιτέχνες του κόσμου. Κάθε μονάδα κι ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης, ένα καινούργιο ερέθισμα. Θαυμάζω όμως λίγους γιατί για να θαυμάσω έναν καλλιτέχνη, δεν αρκεί η τεχνογνωσία του, αλλά κυρίως ο χαρακτήρας του, η μετριοπάθειά του.
Όλοι μας έχουμε φοβίες όπως και εγω.

Να σου πώ ότι εγώ φοβάμαι πολύ το θάνατο και πιστεψέ με δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω. Ωστόσο υπάρχουν και πολλά πράγματα που με κάνουν ευτυχισμένη όπως ειναι η οικογένειά μου. Τι είναι όμως αυτό που φοβάσαι εσύ και πως το αντιμετωπίζεις, αλλά και τι σε κάνει ευτυχισμένο; Η πεζή μου απάντηση, είναι τα αεροπλάνα και το αντιμετώπιζα κάνοντας ταξίδια. Ευτυχώς πλέον στην Ελλάδα η κατάσταση είναι τόσο τραγική, που ο φόβος μου αυτός, αντιμετωπίζεται με την ανέχεια. Δεν κάνω ταξίδια πλέον. Μια πιο ιδεαλιστική απάντηση, είναι οτι φοβάμαι μη με αλλάξει ο χρόνος και οι άνθρωποι που παίζουν με αυτόν. Δε θέλω να χάσω το παιδί που κυριαρχεί στην ψυχή μου. Ευτυχισμένο με κάνει να μπορώ να προσφέρω ευτυχία.

Ψαχουλεύοντας λίγο το βιογραφικό σου είδα ότι στο παρελθόν είχες δημιουργήσει μια μπάντα με το όνομα Greco Latino Project. Μίλησε μου λίγο για αυτή σου την πρωτοβουλία. Όταν άρχισα να ασχολούμαι με τα Λάτιν ως χορό, μου ήρθε η ιδέα να αρχίσω να παράγω μόνος μου τα τραγούδια που χόρευα. Όταν το έκανα, ξεκίνησα περιοδείες με voice over δηλαδή είχα ηχογραφημένα τα όργανα χωρίς τη φωνή και τραγουδούσα ζωντανά σε πάρτυ που οργάνωναν οι σχολές χορού για τους μαθητές τους. Αυτό όμως αν και το απολάμβανα, δε μου εκπλήρωνε ακριβώς αυτά που ήθελα από τη μουσική μου. Έτσι μπήκε η ιδέα της μπάντας, όπου με την κοπέλα μου, ενώσαμε το Cabaret-Jazz με τα Λάτιν και τον ξένο στίχο με τον ελληνικό. Δημιουργήσαμε ένα show με χορευτές, σκετς, βιντεοπροβολές, stand up κωμικούς και άλλα. Απλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στην Ελλάδα. Κυρίως αν το παλεύεις μόνος σου με τις δικές σου δυνάμεις.

Οι κόποι σου όμως δεν πήγαν χαμένοι γιατί έχεις πολλές διακρίσεις αλλά και βραβεύσεις στον καλλιτεχνικό χώρο. Πώς αισθάνθηκες για αυτές σου τις επιτυχιες; Αυτά όλα είναι κομμάτια χαρτί που τις περισσότερες φορές, δεν αποδεικνύουν τίποτα. Η επαφή με τον κόσμο, μια καλή κουβέντα και μια καλοπροαίρετα κακή, ένα χαμόγελο κι ένα σφίξιμο χεριού. Αυτά μετράνε. Αυτά αποδεικνύουν την αξία μας.

Και επειδή ασχολείσαι με το θέατρο είδα ότι σε όλα σου τα βίντεο κλίπ υπάρχει ένα σατιρικό ύφος το οποίο μας προκαλεί να γελάσουμε με την ψυχή μας γιατί έγινε αυτή η επιλογη; Στην Ελλάδα η αλήθεια λογοκρίνεται. Κι επειδή πολύ δύσκολα τη δέχεται κάποιος, την τυλίγω καλά με ένα κωμικό περίβλημα και τη σερβίρω. Όπως έκανε η μαμά μου με ένα σιρόπι, όταν ήμουν μικρός. Έβαζε μέσα στο κουτάλι λίγη κοκα-κόλα, κι εγώ το έπινα. Αυτός που θα ακούσει το “μάνα θα γίνω βουλευτής”, θα χορέψει, θα γελάσει με το κλιπάκι, αλλά δύσκολα θα παρατηρήσει το στίχο, “Με ένα ΘΑ, λήγουν όλα, με ένα ΘΑ, ξεκινάνε, παίρνω δύναμη απ’ αυτούς, που εύκολα ξεχνάνε…” Εγώ όμως, με αυτούς που θα το ακούσουν και θα προβληματιστουν, συμφωνώντας ή διαφωνώντας, έχω ήδη κάτι κερδίσει!

Εχουμε στην παρέα μας ένα πολύ ταλαντούχο παιδί γεμάτο όνειρα για το μέλλον. Πες μου το μυστικό. Πώς τα προλαβαίνεις όλα θέατρο, μουσική και σήριαλ; Το μυστικό για να κάνεις όνειρα, είναι να κοιμάσαι πολύ, για να τα κατακτήσεις όμως, καθόλου. Τα προλαβαίνω γιατί δεν τα κάνω πλέον. Τηλεόραση έτυχε να με ειδοποιήσουν από μια σειρά που είχα δώσει βιογραφικό, θέατρο δυστυχώς αν δεν είσαι γνωστός, δεν έχει οικονομικά οφέλη. Όσο για τη μουσική, δόξα τω θεώ, η καθημερινότητα με γεμίζει έμπνευση συνεχώς.

Πριν κλείσουμε αυτό το ραδιοφωνικό ταξίδι θα ήθελα να μου πείς τα σχέδιά σου για το μέλλον; Το βασικό είναι η ευχή μου, να υπάχει μέλλον για τη γεννιά μου. Από εκεί και πέρα, στόχος μου να διασκεδάζω τον κόσμο, να προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορώ και να εκφράζω όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Για έμας προσφέρεις πάρα πολλά διότι έχουμε ξεχωριστά τραγούδια γεμάτα χιούμορ, σάτιρα ενέργεια και γενικά με ρυθμούς που σε ξεσηκώνουν. Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Καταφέραμε να γνωρίσουμε έναν αξιόλογο άνθρωπο γεματο όνειρα. Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ για τη φιλοξενεία και αυτή την πολύ όμορφη συζήτηση που είχαμε.

Βιογραφικό
Ο Σπύρος Παζιώτης γνωστός σε όλους μας με το καλλιτεχικό του όνομα Greco Latino γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή απο τη Λαύκα Κορινθίας. Το 1994, άρχισε τις μουσικές του σπουδές στην κλασική κιθάρα με τον Χρήστο Τζιφάκη και αφού ολοκληρώνει τα μαθηματά του συνεχίζει με ακουστική κιθάρα, πιάνο, φυσαρμόνικα αλλά και κρουστά. Επίσης πήρε μέρος σε πολλές συναυλίες με καταξιώμενους καλλιτέχνες όπως ο Καλογιάννης. Το 2009, συμμετέχει σε μια συναυλία με τη χορωδία Just Voice με γνωστούς καλλιτέχνες, στο φέστιβαλ κινηματογράφου αλλά και σε τηλεοπτικά διαφημιστικά σποτ. Το 2010, παρακολουθεί σεμινάρια στην Αγγλία και την Ιταλια πάνω στη φωνητική σύγχρονου τραγουδιού. Γράφει ο ίδιος κομμάτια για θεατρικές παραστάσεις και δουλεύει ως μουσικός. Έχοντας αποφοιτήσει απο την Ανώτερη δραματική σχολή της Μαίρης Ραζή επενδύει περισσότερα απο δέκα έργα. Δεν μένει εκεί αφού συνθέτει και μουσική για την παιδική σκηνή του θεάτρου. Με τη διδασκαλία ασχολείται τα τελευταία χρόνια τόσο σε επαγγελματίες αλλά και σε ερασιτέχνες τραγουδιστές και ηθοποιούς.

https://www.facebook.com/spyros.paziotis