Σαλαμίνια 2022: Παγκόσμια Επέτειος Ναυμαχίας της Σαλαμίνας στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη 

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΑΠΗΧΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 60 ΚΡΑΤΏΝ ΑΠΟ ΤΟ 2011

Στο πλαίσιο των Διεθνών επετειακών εκδηλώσεων των Σαλαμινίων 2022, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Σαλαμίνας μαζί με τη Διεθνή Εκτελεστική επιτροπή συνδιοργάνωσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου της Εθνικής Άμυνας, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου προς τιμή της ιστορικής επετείου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα με τη συμμετοχή δεκάδων πρεσβειών, της Εθνικής επιτροπής της UNESCO, της πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας και της Ισραηλίτικης κοινότητας  Αθηνών.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενάρχης του θεσμού των ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ Χρήστος Μαριδάκης απόστρατος Αξιωματικός Υποβρυχίων ε.α., ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιώργος Παναγόπουλος και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εμπνευστής και διοργανωτής από το 2011 σε παγκόσμιο επίπεδο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, διεθνοποιώντας το γεγονός σε 60 κράτη είναι ο κ. Κυριάκος Μαριδάκης μέλος της Διεθνούς εκτελεστικής επιτροπής υπεύθυνος των διπλωματικών επαφών και διεθνών οργανισμών, μέλος της Διεθνούς Τιμητικής Κοσμητείας –  Θερμοπύλες Σαλαμίνα 2020 και Ιδρυτικός Πρόεδρος της Ελληνο-Ισραηλινής Ένωσης. 

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς, εκ μέρους της ΝΔ ο Βουλευτής, Δ. Μαρκόπουλος, εκ μέρους του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Ραγκούσης, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Τραγάκης, εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης, του ΜέρΑ 25, του ΚΚΕ, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Διοικητής Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ) Αντιναύαρχος ΠΝ Χαρίλαος Παπαδημητρίου, εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αεροπορίας ο Ταξίαρχος (Δ) Κωνσταντίνος Μπέκος, Δντής ΓΕΑ/Β3, εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστρατήγου κ. Χαράλαμπου Λαλούση ορίστηκε ο Ταξίαρχος κ. Ιωάννης Κορρές και εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αστυνομίας ο Διοικητής της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος κ. Βασίλειος Ροκκος.

Παρέστησαν και κατέθεσαν στέφανο επίσης: εκ μέρους της Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής για τη Διοργάνωση των Σαλαμινίων 2022, ο Γενικός Γραμματέας Παγκοσμίου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και Πρεσβευτής Ελληνικού Τουρισμού, καθηγητής Αντώνιος Πολυδώρου, εκ μέρους της Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής, ο υπεύθυνος Διπλωματικών Σχέσεων και μέλος της Διεθνούς τιμητικής κοσμητείας «Θερμοπύλες – Σαλαμίς» κύριος Κυριάκος Μαριδάκης,  η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Ε. Μπαρμπαγιάννη, ο Γενάρχης των «Σαλαμινίων» Ιδρυτής Διεθνούς Ιδρύματος «Σαλαμίς» κύριος Χρήστος Μαριδάκης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων – Συνδέσμου Αθηναίων καταδρομέων,  Έφεδρος Ταγματάρχης κ. Αλέξανδρος Κόντος, εκ μέρους του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Πλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού κ. Δημήτριος Δαριβέρης, εκ μέρους του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασού, ο Επικεφαλής της Επιστημονικής Δράσης καθηγητής Σταμάτιος Γεωργούλης, η πρόεδρος του κέντρου πολιτισμού «Αργώ» κυρία Ειρήνη Βέγκου, ο Πρόεδρος της Ελληνο-Ισραηλινής Ένωσης κύριος Αλφρέντο Σαλτιέλ, εκ μέρους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, η Γενική Γραμματέας κυρία Ντέλια Αλχανάτη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης κ. Βασίλειος Παπαστεργιάδης, εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Σπύρος Σπυρίδων, εκ μέρους της AHEPA HELLAS, ο κυβερνήτης κύριος Κωνσταντίνος Βαρσάμης, εκ μέρους της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO η Πρόεδρος κ. Αικατερίνη Τζιτζικώστα και ο Κωνσταντίνος Μουζάκης
Chef Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής – Acropolis Αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκο συμβούλιο Γαστρονομίας και Οίνου CEUCO.

Επίσης πρέσβεις και  εκπρόσωποι Πρεσβειών:  

Εκ μέρους του κράτους του Ισραήλ ο αναπληρωτής Πρέσβης κ. Ζάχ Σάρ, Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Προξενικός Σύμβουλος κ. Νεόφυτος Κωνσταντίνου. Εκ μέρους της Ρουμανίας η πληρεξούσια Υπουργός και Πρόξενος κυρία Μιόρα Φλορίνα Πιτούτ. Εκ μέρους της Σλοβενίας ο αναπληρωτής Πρέσβης Μπόρις Ζελοβσέκ και η ακόλουθος κυρια Κάτια Χόστνικ, εκ μέρους του Βασιλείου του Μαρόκου ο Πληρεξούσιος Υπουργός κ. Χασάν Αλάουι Μοστεφί. Εκ μέρους της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου η Αυτού εξοχότης πρέσβης Ομάρ Αμέρ Γιουσέφ, ο Πρόξενος κ Μαζέν Μούσα και ο αρχηγός των Στρατιωτικών ακολούθων Αμυνας. Εκ μέρους της Βουλγαρίας ο αναπληρωτής Αρχηγός των Στρατιωτικών ακολούθων Άμυνας Συνταγματάρχης Γκεόργκι Μπίζεφ. Εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Διοικητής των στρατιωτικών ακολούθων και της εθνικής άμυνας Ναυτικός ακόλουθος Captain Mike Biery. Εκ μερους της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ο Αρχηγός στρατιωτικών ακολούθων άμυνας Πλοίαρχος Άλεξ Μπούς του Βασιλικού βρετανικού Ναυτικού. Εκ μέρους της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Αρχηγός στρατιωτικών ακολούθων και άμυνας Συνταγματάρχης Ολιβιέρ Μαντιό. Εκ μέρους της Γεωργίας η Αυτού Εξοχότης Πρέσβης Νταβίντ Ντόντουα,  Εκ μερους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ο Γενικός πρόξενος κος Γουάνκ Κιάνκ, εκ  μέρους του Καναδα ο επκεφαλής πολιτικών, οικονομικών υποθέσεων και δημοσίας διπλωματίας της διπλωματικής αποστολής κ. Γουόλτερ Μπερνουίκ. Εκ μέρους της Αλβανίας η Αυτού Εξοχότης Πρέσβης κυρία Λουέλα Χαντζαράγκα και ο Αρχηγος των στρατιωτικών ακολούθων Άμυνας Συνταγματάρχης  Ρολάντ Μπερτζάνι. Εκ μερους της Αυστραλίας η Αυτού Εξοχότης Πρέσβης κ Άρθουρ Σπίρου και ο αναπληρωτής κος Ντείβντ Κίλχαμ. Εκ μέρους του Βασιλείου της Ισπανίας ο Αρχηγός Ακόλουθων Άμυνας  Πλοίαρχος Federico GARCÍA CASTRO. Η επίτιμη πρόξενος του Κράτους του Εκουαδόρ κυρία Σουσάνα Βασκουέζ Αλβεάρ, Εκ  μέρους της Ουγγαρίας η Αυτου Εξοχότης Πρέσβης κ. Έρικ Χάουπτ. Εκ μέρους της Αρμενίας η Αυτού Εξοχότης Πρέσβης κ. Τιγκράν Μκρτσιάν. Εκ μέρους του Περού η Αυτού Εξοχότης Πρέσβης κ. Χαβιέρ Γεπεζ. Εκ μερους του Προέδρου του Δημοκρατίας του Παναμά η Αυτού εξοχότης Πρέσβης Κυρια Τζούλι Λιμπερόπουλος. Εκ μερους της Ινδονησίας η Αυτου εξοχότης πρέσβης κ. Μπέμπεμπ  Ντζουντ γιουνάν. Εκ μέρους της Κολομβίας ο Επίτιμος πρόξενος κος Μιχαήλ Σκούφαλος και η επιτετραμμένη κυρια Νίκη Αρβανίτη. Εκ μερους της Τσεχικής Δημοκρατίας η Αυτού Εξοχότης Πρέσβης κος Γιακούμπ Καρφλίκ. Εκ μερους της Κούβας η Αυτου Εξοχότης Πρέσβης κ. Αραμίς Φουέντε Χερνάντεζ. Εκ μερους του Βελγίου η Αυτού Εξοχότης κυρία Φρανκουί Γκαστάν.

Εκ μέρους της κοινοπολιτείας των Μπαχαμών και του ύπατου αρμοστή, ο επίτιμος πρόξενος  Ναύαρχος Στυλιανός Αναστόπουλος. Εκ μέρους των Φιλιππίνων ο Πολιτιστικός διπλωματικός ακόλουθος Φέ Ντουμαγκουίτ. Εκ μέρους της Πολωνίας η Αυτού εξοχότης πρέσβης Άρθουρ Λόμπαρτ και ο Αρχηγος των Στρατιωτικών ακολούθων άμυνας Συνταγματάρχης Γιάν Κουρντζιαλέκ. Εκ μέρους της Μολδαβίας η Αυτού εξοχότης Πρέσβης Αντρέι Ποπόβ.

Η Επικεφαλής της γραμματείας Αναστασία Νάνι. Εκ μέρους της Βραζιλίας η Αυτού εξοχότης Πρέσβης κ. Ρομπέρτο Αμπντάλα. Εκ μέρους του Αζερμπαιτζαν η Αυτού εξοχότης Πρέσβης κ. Ανάρ Χουσείνοβ. Εκ μέρους της Ινδίας η Αυτού εξοχότης Πρέσβης κ. Αμρίτ Λουγκούν. Εκ μέρους της Βοσνίας Ερζεγοβίνης η Αυτου Εξοχότης Milica Ristovic Krstic. Εκ μέρους της Ιταλίας ο Αρχηγός των  Στρατιωτικών Ακόλουθων Άμυνας της Ιταλίας, Συνταγματάρχης Efrem Moioli.

Χαιρετισμό απέστελλαν οι Πρέσβεις της Γερμανίας, Λουξεμβούργου, Εσθονίας, Κροατίας Αυστρίας, Μεξικού, Δανίας, Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης.