Πρόσκληση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην διημερίδα με τίτλο «Οι εικαστικές τέχνες στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1940»

Στο πλαίσιο των συνεργειών και της εξωστρέφειας της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα οργανώνεται σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (ΕΕΙΤΕ) διημερίδα με τίτλο «Οι εικαστικές τέχνες στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1940» στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2020.

Όπως σημειώνεται στην Πρόσκληση, η δεκαετία του 1940, κρίσιμη για την ιστορία του ελληνικού κράτους τον 20ό αιώνα, σημαδεύτηκε από τον Πόλεμο και τη γερμανική Κατοχή, την Αντίσταση, την Απελευθέρωση και τον Εμφύλιο Πόλεμο. Κατά τη δεκαετία αυτή αρχίζουν να εμφανίζονται νέες ιδέες και να διαμορφώνονται νέες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, που θα διαχυθούν στη μετεμφυλιακή δεκαετία του 1950 και θα παίξουν καθοριστικό ρόλο μέχρι τουλάχιστον την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών το 1967. Η διημερίδα φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει το πεδίο των εικαστικών τεχνών κατά την περίοδο της δεκαετίας του 1940, να αναδείξει αθέατες όψεις του, καθώς και να επανεξετάσει τα ζητήματα που στο παρελθόν έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιπαραθέσεις.

Οι παρουσιάσεις-εισηγήσεις θα επικεντρώνονται στις παρακάτω θεματικές:
-Η αντίσταση των εικαστικών καλλιτεχνών και ειδικά η κινητοποίησή τους μέσα από οργανώσεις όπως το ΕΑΜ Καλλιτεχνών καθώς και η ΕΠΟΝ.
-Η εικαστική παραγωγή στην Κατοχή και τον Εμφύλιο.
-Η λειτουργία της Σχολής Καλών Τεχνών, οι καλλιτεχνικοί θεσμοί και οι εκθέσεις κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου.
-Η συγκρότηση και η οργάνωση του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδας.
-Συντήρηση και παράδοση, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι της «Ελληνικότητας» και μοντερνιστές. Το αίτημα ανανέωσης και επαναπροσδιορισμού της ελληνικής τέχνης.
-Η τεχνοκριτική στην Ελλάδα τη δεκαετία του ‘40.
-Καλλιτεχνικές ομάδες και σωματεία της μεσοπολεμικής περιόδου που επιβιώνουν αλλά και νέες συσπειρώσεις που εμφανίζονται στο τέλος της δεκαετίας του 1940, όπως ο «Αρμός», η «Στάθμης», οι «Ακραίοι», κ.ά.
-Η πρώτη μεταπολεμική Πανελλήνια Έκθεση Καλών Τεχνών στο Ζάππειο Μέγαρο, το 1948.
-Έλληνες καλλιτέχνες στο εξωτερικό: η ανασύσταση του θεσμού των υποτροφιών για τη Δυτική Ευρώπη και καλλιτέχνες αυτοεξόριστοι στις χώρες του Ανατολικού Μπλοκ.
Δημόσια τέχνη, δημόσια γλυπτική και δημόσια μνημεία.

Οργανωτική Επιτροπή: Λία Γυιόκα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Α.Π.Θ.), Γιάννης Μπόλης (Ιστορικός της τέχνης, Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης γλυπτικής, ΜOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά), Αλέξανδρος Τενεκετζής (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Παν/μιο Αιγαίου, ΣΕΠ-ΕΑΠ)

Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να υποβάλλουν πρόταση για ανακοίνωση (διάρκειας είκοσι λεπτών), η οποία θα περιλαμβάνει τίτλο και περίληψη που δεν θα υπερβαίνει τις 400 λέξεις και σύντομο βιογραφικό σημείωμα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Εταιρείας: [email protected] ή [email protected] με θέμα «Δεκαετία του 40», μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2020.