“Πρέπει να σε προδώσω” Δυστοπικό θρίλερ της Ruta Sepetys από τις εκδόσεις Διόπτρα

Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη

Πώς θα ένιωθες αν ένας οργουελικός «μεγάλος αδελφός» παρακολουθούσε την κάθε σου κίνηση; Μην ξεγελαστείς… Δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανέναν! Ένα καθηλωτικό δυστοπικό θρίλερ, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.

Σχετικά με το βιβλίο

Ο δεκαεπτάχρονος Κρίστιαν Φλορέσκου ακούει ροκ μουσική, διαβάζει ποίηση και ονειρεύεται…

Η σκέψη όμως είναι θανάσιμο έγκλημα στη Ρουμανία και πρέπει να εξαλειφθεί οτιδήποτε οδηγεί στη διάπραξή του· ελευθερία, γλώσσα, ανθρώπινα αισθήματα.

Όποιος υποπέσει σε έγκλημα σκέψης, πρέπει να οδηγηθεί στον θάνατο αναμορφωμένος και πιστός στα ιδεώδη ενός μονάρχη.

Την εποχή που επικρατεί η απομόνωση, η Σεκουριτάτε προσεγγίζει τον Κρίστιαν ώστε να γίνει πληροφοριοδότης.

Είναι ευφυής, γνωρίζει αγγλικά και έχει πρόσβαση στην οικία του Αμερικανού διπλωμάτη.

Οι ενοχές σκαρφαλώνουν μέχρι τον λαιμό του…

Ο πράκτορας έχει έναν φάκελο και τον εκβιάζει. Το αγόρι αναγκάζεται να στρατολογηθεί. Ποιος με κατέδωσε;

Πηγαίνει ενάντια στις πεποιθήσεις του και στις διδαχές του παππού του. Δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν, ούτε καν την αγαπημένη του Λιλιάνα.

Στο σπίτι μιλούν ψιθυριστά. Παντού υπάρχουν «κοριοί» κρυμμένοι σε τοίχους, τηλέφωνα, φωτιστικά…

Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι μια μορφή τρόμου. Φυτεύουν αμφιβολίες και σκορπούν τον φόβο. Ποιος με παρακολουθούσε;

Ο χειμώνας τελειώνει όμως και στους δρόμους της χώρας ψιθυρίζονται λόγια ελευθερίας. Libertate.

Και ο Κρίστιαν δεν μπορεί να τους απογοητεύσει, ακόμα κι αν οι πυροβολισμοί στο βάθος πλησιάζουν…

Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα της Ρουμανικής Επανάστασης του 1989, η Ruta Sepetys αφηγείται ένα οργουελικό θρίλερ για μια γωνιά της ιστορίας που το όρισαν η σιωπή, ο πόνος, μα και η απαρασάλευτη πίστη στο ανθρώπινο πνεύμα.

Η συγγραφέας

Η Ruta Sepetys, No 1 στους New York Times, είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων που έχουν εκδοθεί σε περισσότερες από εξήντα χώρες και σαράντα γλώσσες. Θεωρείται μυθιστοριογράφος «crossover», καθώς τα βιβλία της διαβάζονται τόσο από εφήβους όσο και από ενηλίκους σε όλο τον κόσμο. Τα μυθιστορήματά της Between Shades of Grey, Out of the Easy και Salt to the Sea έχουν κερδίσει ή έχουν προκριθεί για περισσότερα από σαράντα βραβεία βιβλίου και περιλαμβάνονται σε περισσότερες από εξήντα λίστες κρατικών βραβείων. Το Between Shades of Grey διασκευά­στηκε στην ταινία Ashes in the Snow και άλλα μυθιστορήματά της βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Βραβευμένη με το Carnegie Μedal, η Ruta Sepetys είναι παθιασμένη με τη δύναμη της Ιστορίας και της λογοτεχνίας. Έχει κάνει ομιλίες στο ΝΑΤΟ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών και σε πρεσβείες σε όλο τον κόσμο. Έχει λιθουανική καταγωγή, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μίσιγκαν και τώρα ζει με την οικογένειά της στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το http://www.rutasepetys.com και να την ακολουθήσετε στο Twitter και στο Instagram @RutaSepetys.

Μεταφραστής: Μιχάλης Μακρόπουλος, Εικονογράφος: Βασίλης Κουτσογιάννης, ISBN: 978-960-653-991-6, Ημ. έκδοσης: 16/11/2022, Σελ.: 408, Τιμή: 16.60€

Τιμή e-book: 10.99 €