Περικλής Μπαλάφας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμμάτισε ο Σύλλογός μας για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από το κοσμοϊστορικό γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, είναι και η Έκθεση Ζωγραφικής στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, που θα τελεστεί υπό την Αιγίδα του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης και η θεματογραφία της θα είναι σχετική με την επανάσταση του 1821.
Στην Έκθεση συμμετέχουν περισσότερα από 70 μέλη και τα εγκαίνιά της θα γίνουν την Παρασκευή 14-05-2021 και 7 μ.μ. αν η πανδημία μάς το επιτρέψει. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει μια απλή έναρξη και η γιορτή των εγκαινίων θα γίνει σε ημερομηνία που θα γίνει γνωστή από το Δ.Σ. εν ευθέτω χρόνο.

Χορηγός επικοινωνίας το πολιτιστικό site http://www.polismagazino.gr


Σας παρουσιάζουμε τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης & Βορείου Ελλάδος κ. Περικλή Μπαλάφα.

Ζεί και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη από τα προεφηβικά του χρόνια. Γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Λάλιζα Ιωαννίνων. Εκεί απο τον φωτισμένο δάσκαλό του στο Δημοτικό, Χρήστο Παπαδημητρίου, θα γνωρίσει τη ζωγραφική, θα μαγευτεί μαζί της και θα της δοθεί ολόψυχα και για πάντα. Αργότερα στα Γυμνασιακά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη θα προσεγγίσει τους αγιογράφους της Εγνατίας, από τους οποίους εκτός των άλλων, θα εμπεδώσει το γιατί ο κόσμος του χρωστήρα είναι μαγικός αλλά και απέραντος.

Στη σχολή θεάτρου όπου φοιτά θα τον αγγίξει ιδιαίτερα η σκηνογραφία. Αρχές του 1974 θα ανοίξει το πρώτο εργαστήριο θέτοντας την τέχνη του σε επαγγελματική βάση, για να ζήσει στην πορεία μοναδικές στιγμές και ν’ αποκομίσει σπάνιες εμπειρίες.

Πραγματοποίησε ένα πλήθος εκθέσεων, ατομικές, ομαδικές, συλλογικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Φλώρινα, Χαλκίδα, Κιλκίς, Λάρισα, Τρίκαλα, Σέρρες, Σύδνευ, Μάρικβιλ, Λευκωσία, Φιλιππούπολη κ.α.) αποσπώντας κολακευτικά σχόλια και κριτικές).

Θα λάβει μέρος σε διεθνή μίτινγκ εικαστικού περιεχομένου στο εξωτερικό. Θα διδάξει ζωγραφική στο πολιτιστικό ΙΕΚ Θεσσαλονίκης, στη σχολή του Δήμου Νεαπόλεως, σε σχολεία, σε Σχολές, σε σενάρια. Θα πραγματοποιήσει ομιλίες σε Σχολεία, ως εισηγητής σε ημερίδες, θα αρθρογραφήσει, θα κάνει εκπομπές στην Τ.V με εικαστικό περιεχόμενο.

Θα τον απασχολήσει έντονα η ποίηση αλλά και η συγγραφή κυρίως με αντικείμενο τη ζωγραφική. Θα εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές και ένα πόνημα σχετικό με τη ζωγραφική.

Θα πρωτοστατήσει στην ίδρυση του Συλλόγου Επαγγελματιών και μετά το 1997 του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης & Β.Ε. Θα έχει καθοριστική συμμετοχή στην εμπέδωση του και σε μια ομαλή, γόνιμη και δημιουργική πορεία, σε πολλές περιπτώσεις από τη θέση του Προέδρου. Θα συμβάλλει στην πραγματοποίηση μιας πλειάδας Συλλογικών Εκδηλώσεων Πολιτιστικού, Κοινωνικού περιεχομένου και στην καταξίωση του Συλλόγου. Για την προσφορά του στην τέχνη θα του απονεμειθούν τιμητικές διακρίσεις και θα κληθεί σε Τεχνοκρατικές Επιτροπές. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε δημόσιους χώρους και πινακοθήκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Σύντομο Ιστορικό του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος.

Ο “Σύλλογος Επαγγελματιών Ζωγράφων” έως το 2008 και “Σύλλογος Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας” στη συνέχεια, είναι καρπός μιας ομάδας ιμπρεσσιονιστών που ξεκινάει από το 1978-1979 για να πάρει συλλογική οντότητα το 1984-1985 συσπειρώνοντας μια μεγάλη μερίδα γνωστών ζωγράφων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.
Με ορμητήριο το χώρο του, στην Αλεξάνδρου Σβώλου 40, πραγματοποίησε ένα πλήθος εκδηλώσεων εικαστικού, πολιτιστικού, κοινωνικού περιεχομένου, δικαιώνοντας εν πολλοίς τους λόγους της ίδρυσής του, οι οποίοι λόγοι είναι και θα είναι κυρίως η συμβολή στην πολιτιστική ανέλιξη της πόλης, αλλά και να προσφέρει στη Ζωγραφική τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες του.
Οι αντιξοότητες αντί να τον πτοήσουν, τον χαλύβδωσαν. Αδιάψευστο τεκμήριο αποτελεί το γεγονός ότι από το 2005 θα αποκτήσει στην οδό Εδμόνδου Ροστάν 6 ιδιόκτητο χώρο, αναβαθμίζοντας όνειρα, προσδοκίες και διάθεση για περισσότερη ανιδιοτελή προσφορά στον πολιτισμό, τον άνθρωπο και στη ζωή.
Από ένα πλήθος σημαντικών εκδηλώσεων αξίζει ίσως να αναφέρουμε εδώ δειγματοληπτικά δύο από κάθε δεκαετία.
1984-1990: κορυφαίες εκδηλώσεις είναι το πρωτόκολλο συνεργασίας με τους εικαστικούς της Φιλιππούπολης και οι εκατέρωθεν εκθέσεις.
Ιούνιος ’87 οι Βούλγαροι στη Θεσσαλονίκη, Ιούνιος ’88 ο Σύλλογος μας στη Φιλιππούπολη.
1990-2000: 1) ήταν η έκθεση του Συλλόγου μας στην Κύπρο (Ιούνιος ’88), 2) ήταν ο επιτυχημένος τηλεμαραθώνιος για την οικονομική ενίσχυση των Ιμβρίων αδελφών μας (Νοέμβρης 1999)
2000-2010: 1) ήταν η συμμετοχή μας στα Δημήτρια και η έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη (Δεκέμβρης-Ιανουάριος 2002-2003), 2) ήταν η προσφορά (63) έργων στο ΑΧΕΠΑ (Νοέμβριος 2007).
2010-2017: 1) ήταν το εικαστικό 10ήμερο για τα 25 χρόνια ζωής του Συλλόγου μας στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς το 2010, 2) ήταν η έκθεση για τα επαγγέλματα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (2014).
Και η ζωή συνεχίζεται πάντα με όνειρα, προσδοκία, φιλοδοξία για περισσότερη ανιδιοτελή προσφορά στην Τέχνη, τον Πολιτισμό και τη Ζωή.