Παύλος Αλεξιάδης: Η λέξη που με εκφράζει ως συγγραφέα είναι ο «Νατουραλισμός»

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Αν και κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσα να ασχοληθώ με την συγγραφή και κυρίως με τον χώρο της αρθρογραφίας, γιατί ως δυσλεκτικός μαθητής που ήμουνα τα γραπτά μου δεν ήταν και πολύ ευπαρουσίαστα, ξεκίνησα να γράφω στα χρόνια του Λυκείου.

Το 2011 σε ηλικία δεκαέξι ετών είχα την πρώτη μου δημοσίευση με ένα χρονογράφημα στο περιοδικό «Βημαgazino». Αλλά η συστηματική ενασχόλησή μου με την αρθρογραφία επί κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων ξεκίνησε το 2013. Στην αρχή, μέσα από στήλες αναγνωστών και φοιτητικά sites και μετά ως τακτικός συνεργάτης σε γνωστές ιστοσελίδες, όπως το Protagon, η Athens Voice, η Market News, το Liberal.gr και άλλα.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Ποιά λέξη; Ίσως αυτή που μου ασκεί την μεγαλύτερη γοητεία: είναι η λέξη «Νατουραλισμός». «Νατουραλισμός» σημαίνει να απεικονίζεις τα γεγονότα φωτογραφικά, αδρά και άγρια όπως είναι στην πραγματικότητα και όχι όπως θα ήθελες να είναι.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν την συγγραφή; Ασφαλώς. Για οτιδήποτε κάνουμε σε αυτήν την ζωή χρειάζεται έμπνευση. Η έμπνευση μπορεί να σου έρθει οπουδήποτε, στον δρόμο, το μπάνιο ή στον ύπνο. Όταν θέλω να γράψω ένα άρθρο με πολιτικό, κοινωνικό ή ακόμα και ιστορικό περιεχόμενο, η μεγαλύτερη έμπνευση για εμένα είναι ένα επίκαιρο θέμα που να με συγκινεί.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Σαν έναν νέο του σήμερα που μελετά το παρελθόν για να προχωρήσει στο μέλλον.
Το βιβλίο σας ονομάζεται «Απέναντι στην Κρίση» και είναι μια ανθολογία κειμένων από το 2013 έως και το 2019.

Πώς πιστεύετε ότι η κρίση έχει επηρεάσει τους ανθρώπους της γενιάς σας; Ήμασταν μαθητές Λυκείου όταν μπήκαμε στα Μνημόνια και η έξοδος από αυτά βρήκε τους περισσότερους από εμάς στην αγορά εργασίας. Το 2015, με τον άγριο λαϊκισμό που υποστήκαμε, έφερε τον καθέναν από εμάς, ακόμα και τον πιο αδιάφορο, αντιμέτωπο με την πολιτική πραγματικότητα και αυτό ήταν μεγάλο σχολείο. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι αυτή η δεκάχρονη κρίση ωρίμασε όλους τους νέους της γενιάς μας. Ο καθένας φυσικά ωρίμασε σύμφωνα με την δική του ιδιοσυγκρασία και την δίκη του ιδεολογική κατεύθυνση και αυτό είναι ωραίο. Ένα ακόμα θετικό που εντοπίζω είναι ότι πρόεκυψε μέσα σε αυτά τα χρόνια μια αξιόλογη ομάδα νέων απαλλαγμένων από την κρατικίστικη νοοτροπία τού παρελθόντος, ομάδα που αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά στον χώρο του φιλελεύθερου κέντρου.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Πρώτα από όλα να ολοκληρώσω την ιατρική μου ειδικότητα πάνω στην ορθοπεδική χειρουργική και ύστερα ποιός ξέρει, θα γράφω όσο μου επιτρέπει ο ελεύθερος χρόνος μου και η έμπνευση που λέγαμε.

Το βιβλίο του Παύλου Αλεξιάδη «Απέναντι στην Κρίση» κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις «Ανεμόεσσα».

Βιογραφικό. Ο Παύλος Αλεξιάδης γεννήθηκε το 1994 στην Θεσσαλονίκη. Από το 2012 έως και το 2018 έζησε στην Μπρατισλάβα στην Σλοβακία όπου και σπούδασε Ιατρική. Αρθρογραφεί τακτικά στον διαδικτυακό και ημερήσιο τύπο.