«Πατατοσαλάτα με μαύρο ταραμά από μελάνι σουπιάς»

Για νόστιμη σαρακοστή και όχι μόνο.
Υλικά για 4 – 6 άτομα:
1 κιλό πατάτες βρασμένες κομμένες σε κυβάκια
2 – 3 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 μάτσο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
100 ml ελαιόλαδο
Χυμό από 2 λεμόνια
Αλάτι πιπέρι κατά βούληση
Για τον μαύρο ταραμά:
50 γρ λευκό ταραμά βάση
200 γρ ψωμί μπαγιάτικο μουλιασμένο
400 γρ ηλιέλαιο
100 γρ ελαιόλαδο
1 κουταλιά μελάνι σουπιάς
Χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό και τις κόβουμε σε κυβάκια.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το μαϊντανό και τα ανακατεύουμε μαζί με τις πατάτες, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τις πίκλες και το αλατοπίπερο.
Κατόπιν φτιάχνουμε τον ταραμά.
Σε ένα μούλτι ρίχνουμε τον ταραμά μαζί με το ψωμί, που έχουμε προηγουμένως στύψει, μέχρι να αφρατέψει.
Έπειτα ρίχνουμε λίγο λίγο το λάδι με σταθερή ροή και τέλος το λεμόνι.
Μόλις ομογενοποιηθεί προσθέτουμε και το μελάνι σουπιάς.
Σερβίρουμε μαζί με τις πατάτες.
Tip για την παραπάνω συνταγή:
Σερβίρετε τον μαύρο ταραμά πάνω από μπρουσκέτες για σαρακοστιανό ορεκτικό συνοδεία τσίπουρου.