Παρουσίαση του καινούριου CD του πιανίστα Μάριου Παντελιάδη με έργα L. v. Beethoven

Την παρουσίαση της νέας δισκογραφικής δουλειάς του πιανίστα Μάριου Παντελιάδη θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά το Αθηναϊκό κοινό, σε εκδήλωση-ρεσιτάλ που θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Δήμου Αγ. Βαρβάρας την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021, 7μμ, στο Δημοτικό Ωδείο Αγ. Βαρβάρας, Μέγαρο “Μήτρου Σουλιμιώτη”, Σίφνου και Αγ. Γεωργιου, Αγ. Βαρβάρα.

Την παρουσίαση αυτού του φρέσκου CD που κυκλοφόρησε από τη Da Vinci classics με έργα L.v. BeethovenBagatelles Op.33 e 126, Rondos Op.51 No.1 & 2, Rondo a Capriccio Op.129, Polonaise Op.89 (Σεπτέμβριος 2021), θα αναλάβει η ανερχόμενη σολίστ πιάνου Κωνσταντίνα Βιδαλάκη, η οποία μέσω ενός διαλόγου με τον πιανίστα θα μας δείξει την πιο “χαμογελαστή” και “άτακτη” πλευρά του Beethoven. Το κοινό θα μάθει περισσότερα για το ιστορικό πλαίσιο και την επιλογή του ρεπερτορίου μέσα από διάφορες ιστορίες και απλές επεξηγήσεις των κομματιών που περιέχονται στο δίσκο, για τη διαδικασία της ηχογράφησης, ενώ θα γίνει η αναφορά στη σύνδεση με την προηγούμενη δισκογραφική δουλειά καθώς και νύξη για μελλοντικά πρότζεκτ του καλλιτέχνη. Επιπλέον, ο πιανίστας θα ερμηνεύσει ζωντανά μέρος του προγράμματος που προτείνεται στον δίσκο.

Η ηχογράφηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, επικεντρώνεται κυρίως σε έργα μικρής φόρμας και διάρκειας και αποτελεί μια προσπάθεια να αναδειχθεί η «ανθρώπινη», απλή, ανάλαφρη και πνευματώδης πλευρά του μεγάλου Γερμανού συνθέτη, εκτός από την αξιοσημείωτη φαντασία, την πρωτοτυπία και την έντονη προσωπικότητά του.

Η συμμετοχή στην παρουσίαση-ρεσιτάλ θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο και με τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων.

Βιογραφικό Μάριου Παντελιάδη

Ο Μάριος Παντελιάδης έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις ως σολίστ πιάνου λαμβάνοντας θετικά σχόλια από κοινό, καλλιτέχνες και κριτικούς σε σημαντικές αίθουσες όπως: Musikverein της Βιέννης, Sydney Opera House, St Martin-in-the-Fields του Λονδίνου, Auditorium S. Cecilia της Ρώμης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης κ.α. Έχει παίξει επίσης σε άλλες αίθουσες σε Αγγλία, Αυστρία, Αυστραλία, Ν. Κορέα, Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Η.Π.Α., Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα και Ρουμανία. Έχει χαρακτηριστεί ως «ένας εμπνευσμένος και εξαιρετικός σολίστας, με έναν τρόπο παιξίματος ηρωικό και ευρύ» (Petersfield Post, Μάρτιος 2015), «δημιουργός αξιολάτρευτης ποίησης και αυθεντικά σκοτεινών ηχοχρωμάτων» (International piano magazine, Ιανουάριος 2016) «ένας βιρτουόζος, ένας πραγματικός καλλιτέχνης με ένα ταλέντο αδιαμφισβήτητο» (Aldo Ciccolini, 2013).

Έχει αποσπάσει πολυπληθή πρώτα βραβεία και ποικίλες διακρίσεις σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με την ορχήστρα Πάραλος στην Αθήνα (Beethoven Κοντσέρτο No.3, διευθυνση Ε. Καλκάνης), την ορχήστρα του Petersfield (Brahms Concerto No.1, διεύθυνση Robin Browning) και ως μαέστρος και σολίστ με την φοιτητική ορχήστρα MSO (Mecklenburgh square orchestra) του Λονδίνου και την ιστορική ορχήστρα Meininger Hofkapelle στη Γερμανία (Mozart Κοντσέρτο No.23, KV488). Εκτός από τη σολιστική μουσική είναι αφιερωμένος και στη μουσική δωματίου σε τακτική συνεργασία με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως τους βιολονίστες Γιώργο Ζαχαρία, Ilija Marinkovich, Fabrizio Falasca και Francisco Coser, τη σοπράνο Simona Mihai κ.α.. Επίσης είναι μέλος του Mythos Trio με εμφανίσεις σε Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, ΗΠΑ και Νότιο Κορέα.

Σημαντικό αντίκτυπο στη μουσική του προσωπικότητα και σταδιοδρομία είχαν οι καθηγητές: Πάρρυ Δερέμπεη-Παπασταύρου (Ωδείο Αθηνών), Sergio Perticaroli (Ακαδημία Santa Cecilia της Ρώμης), Noel Flores και Jan Jiracek (Πανεπιστήμιο της Βιέννης), Tatiana Sarkissova (Royal Academy of Music 2013-2015) παντα με διακρίσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ενώ για το μεταπτυχιακό του στο Λονδίνο υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, του Ιδρύματος Λεβέντη και του Athena trust του Λονδίνου. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πολλά masterclass και σεμινάρια με σπουδαίους πιανίστες όπως: Aldo Ciccolini, Eliso Virsaladze, William Grant Naboré, France Clidat, Pascal Devoyon, Lilya Zilberstein, Valery Sagaidachny κ.α..

Στη δισκογραφική του δουλειά συγκαταλέγονται ένα διπλό CD με τα Quelques Riens pour Album του Rossini από τα Péchés de vieillesse, τα οποία κυκλοφόρησαν από τη Da Vinci classics (Νοέμβριος 2019), καθώς επίσης και ένα CD με έργα Beethoven (Bagatelles Op.33 e 126, Rondos Op.51 e Op.129 e Polonaise Op.89) από την Da Vinci classics (Σεπτέμβριος 2021).

Εκτός από τις μουσικές του σπουδές στο πιάνο ολοκλήρωσε και το Bachelor στη Διεύθυνση Ορχήστρας στο Ωδείο Santa Cecilia με καθηγητή τον Dario Lucantoni (Οκτώβριος 2011) και συνέχισε μαθήματα στη Διεύθυνση με καθηγητές τους Paul Brough και Sian Edwards στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου (2013-2015). Από το Μάιο 2017 εχει παρακολουθήσει σεμινάρια ορχήστρας με την ορχήστρα του δήμου Αθηναίων υπό την καθοδήγηση του Μ. Οικονόμου, ενώ το έτος 2018/19 παρακολουθησε μαθήματα στο European conducting Academy στη Vicenza με καθηγητές τους Romolo Gessi, Julius Kalmar και Sigmund Thorp.

Παράλληλα με την καλλιτεχνική του δραστηριότητα, από το 2012-2017 ο Μάριος Παντελιάδης υπήρξε καθηγητής πιάνου στο προακαδημαϊκό επίπεδο στο Ωδείο “Santa Cecilia” της Ρώμης, ενώ από το 2018 είναι καθηγητής πιάνου στο Ωδειο του Campobasso της Ιταλίας.