Παγκόσμια Ημέρα της ρουμανικής παραδοσιακής φορεσιάς “La Blouse Roumaine” στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων

Η Ρουμανική Λαϊκή Φορεσιά, στοιχείο μιας πολιτιστικής κληρονομιάς

@Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων

24.06.2022 – 26.06.2022

Η Ένωση Ρουμάνων Γυναικών της Ελλάδας, η Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας και ο ΕλληνοΡουμανικός Σύλλογος Φιλίας «Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη»- Ασπροπύργου, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Αθήνα, διοργανώνουν από 24 έως 26 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», τριήμερο εκδηλώσεων με θέμα «Η ρουμανική λαϊκή φορεσιά, στοιχείο μιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν έκθεση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Μέρα της IΑ (ρουμανική παραδοσιακή φορεσιά) και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς με το διάσημο χορευτικό συγκρότημα ΚΥΜΑΤΑ, που έχει έδρα το Πλοϊέστι (Ploiești/Prahova) και εκπροσωπεί την Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας. Τη δεύτερη μέρα, στον εκθεσιακό χώρο διοργανώνεται στη ρουμανική γλώσσα Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Η λαϊκή φορεσιά στο πλαίσιο της ρουμανικής μετανάστευσης».

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες:

Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ – ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

«ÎNGERIΙ CU ALTIȚE /ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΜΕ ΠΛΟΥΜΙΣΤΑ ΦΤΕΡΑ» – LA BLOUSE ROUMAINE

ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΓΥΑΛΙ – ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ GEORGETA MARIANA ILIONIU

ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ – ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΕΣΤΗΣ

Η μεγάλη ενότητα της έκθεσης με τίτλο Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ – ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ περιλαμβάνει 24 πλήρεις ρουμανικές φορεσιές που ανήκουν στην πολύτιμη συλλογή του εθνογράφου FLOCEA DARIE SILVIU καθώς και 20 μεμονωμένα ενδύματα που ανήκουν σε ιδιώτες συλλέκτες. Οι ρουμανικές παραδοσιακές φορεσιές, βασικό στοιχείο για τη διάσωση και ανασύσταση του βίου κάθε λαού, παρουσιάζονται μαζί με άλλα αυθεντικά έργα της ρουμανικής λαϊκής τέχνης: έργα υφαντικής και κεντητικής, κεραμικά και είδη καθημερινής χρήσης. Οι ρουμανικές λαϊκές φορεσιές διαφυλάχθηκαν με φροντίδα και αγάπη, ώστε να είναι σήμερα σε θέση να προσφερθούν στον θαυμασμό του κοινού μιας σημαντικής έκθεσης.  

Η ενότητα «ÎNGERI CU ALTIȚE / ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΜΕ ΠΛΟΥΜΙΣΤΑ ΦΤΕΡΑ» – La blouse roumaine περιλαμβάνει εννέα αγγέλους με πλουμιστά φτερά, εμπνευσμένους από τα μοτίβα της παραδοσιακής IΑ, ανάμεσά τους Ο Άγγελος της Αναγέννησης, Ο άγγελος των αδελφών ψυχών, Ο Άγγελος του Δέντρου της Ζωής, Ο Άγγελος της παραδοσιακής μπλούζας ΙΑ. Να σημειωθεί ότι ειδικά για την Εκδήλωση της Αθήνας δημιουργήθηκε Ο Άγγελος της φιλίας και της θάλασσας.  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1η ΜΕΡΑ 24.06.2022

Έκθεση Έναρξη ώρα 10:00π.μ.  Κλείσιμο ώρα 20:00

Συνέντευξη Τύπου ώρα 12:00

Τα επίσημη εγκαίνια των εκδηλώσεων   ώρα 18:00

Χορευτική παράσταση ΚΥΜΑΤΑ-Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας, παράρτημα Πράχοβα    ώρα 19:15

Δεξίωση   ώρα  19: 30

2η ΜΕΡΑ 25.06.2022

Έκθεση Έναρξη ώρα 10:00π.μ.  Κλείσιμο ώρα 20:00

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με θέμα Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ.

Έναρξη ώρα     Κλείσιμο  ώρα 

Μια υβριδική συνάντηση, στη ρουμανική γλώσσα, που συνδυάζει το ζουμ με το πάνελ όσων είναι παρόντες στον χώρο της έκθεσης.

Θα συμμετάσχουν:

Η Δρ. IOANA BASKERVILLE, Επιστημονικός ερευνητής, εκπρόσωπος της UNESCO Ρουμανίας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Δρ. DELIA SUIOGAN Εθνολόγος Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Cluj Napoca, Αντιπρύτανης της Σχολής Γραμμάτων του Βόρειου Πανεπιστημιακού Κέντρου Baia Mare.

Η κ.  NATALIA LAZĂR Λέκτορας Πανεπιστημίου, Διδάκτωρ του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Cluj Napoca, του Βόρειου Πανεπιστημιακού Κέντρου Baia Mare, συντονίστρια του προγράμματος ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ VII 2022, Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η κ. LUMINIȚA PIGUI – δικηγόρος, μεταφράστρια, πρόεδρος του συλλόγου ASESTERMUR, συνεργάτης του Εθνογραφικού Μουσείου της Μούρθια, συνεργάτης του εθνολογικού περιοδικού «Cangilon», Μούρθια, Ισπανία.

Η κ. MONICA PARVULESCU – δικηγόρος, διαπολιτισμική διαμεσολαβήτρια στην Αθήνα.

Η κ. MARIANA CONDURARU- θεολόγος, πρόεδρος του Συλλόγου ΕλληνοΡουμανικής Φιλίας «Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη» Ασπροπύργου.

Η κ. ANA – MARIA CUCIUREANU- Πρόεδρος του Συλλόγου Ρουμάνων Γυναικών της Ελλάδας, με έδρα την Αθήνα.

3η ΜΕΡΑ 26.06.2022

Έκθεση Έναρξη ώρα 10:00π.μ.  Κλείσιμο ώρα 14:00

Χορευτική παράσταση ΚΥΜΑΤΑ-Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας, παράρτημα Πράχοβα, ώρα 11:00 -12:00

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ώρα 14:00.

Οι Άγγελοι με Πλουμιστά Φτερά είναι μια δημιουργική συνεργασία μεταξύ της Andreea Tănăsescu και της Mihaela Laslo’s Art για την υποστήριξη της αποστολής και της δραστηριότητας του πολιτιστικού κινήματος La blouse roumaine IA.«Πάντα νοιώθαμε ότι η IA είναι ένδυση αιώρησης και τα πλουμίσματα πάνω στους ώμους της μας δίνουν την εντύπωση ότι τα μανίκια των παραδοσιακών μας πουκάμισων είναι σαν τα φτερά των πουλιών ή των αγγέλων. Τόσα πολλά νοήματα έχουν ραφτεί και υφανθεί με τα πλουμίσματα και έτσι δεν είναι περίεργο που με την πάροδο του χρόνου τα μοτίβα τους έγιναν έργα τέχνης. Μάλλον ένα τέτοιο πλούμισμα ενέπνευσε και τον Henri Matisse όταν ζωγράφιζε La blouse roumaine. Τα πλουμίσματα αυτά πάντα μεταφέρουν τη χαρά και τα συναισθήματα που έχουν επενδυθεί πάνω τους, φέρνοντας μέχρι σε μας ίχνη από κάποιες μορφές συμβολικής επικοινωνίας, τις οποίες, συχνά, μόνο η καρδιά μπορεί να αποκρυπτογραφήσει. Κάπως έτσι φτάσαμε στην ιστορία των «Αγγέλων με πλουμιστά φτερά», τους οποίους σας στέλνουμε με αγάπη και ευγνωμοσύνη. Θέλουμε να πετάξουν προς όλα τα σπίτια και όλες τις γωνιές του κόσμου, ως αγγελιοφόροι των υψηλών συνειδήσεων προερχόμενων από τον προγονικό πολιτισμό».

Η Πολιτιστική Κοινότητα La blouse roumaine IA «Είμαστε η κοινότητα που επανέφερε την ΙΑ, τη ρουμανική παραδοσιακή μπλούζα,  στην καθημερινότητα, δημιουργώντας ένα ευρύ κίνημα για την επανατοποθέτηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο των παραδοσιακών ρουμανικών πολιτισμικών εκφράσεων. Ξεκινήσαμε το 2012 με την ειλικρινή επιθυμία να οικοδομήσουμε μαζί μια εθνική πολιτιστική επωνυμία, με σκοπό να προωθήσουμε στον κόσμο την ιστορία της Ρουμανίας και τη δική μας. Να ανοίξει νέους ορίζοντες σκέψης, δίνοντάς μας την ευκαιρία να εκφραστούμε δημιουργικά, συνδεδεμένοι με τις ρίζες μας».

24 Ιουνίου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΙΑ – της ρουμανικής παραδοσιακής φορεσιάς

Δημιουργήσαμε την Παγκόσμια Ημέρα της ΊΑ, της ρουμανικής παραδοσιακής φορεσιάς το 2013, ημερομηνία που επιλέχθηκε ειδικά για να συμπέσει με τη χριστιανική εορτή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, με το θερινό ηλιοστάσιο τον Ιούνιο και με την αρχαία γιορτή των ευγενών νεράιδων με το όνομα Sânziene οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην τοπική ρουμανική λαογραφία. Η γιορτή  γίνεται σε περισσότερες από 50 χώρες και 300 τοποθεσίες, σε έξι ηπείρους, αποτελώντας πρότυπο πολιτιστικής διπλωματίας και αγωγής του πολίτη.

Το 2015, η Παγκόσμια Ημέρα της IΑ αναγνωρίστηκε επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με διακήρυξη που εκδόθηκε από το Δημαρχείο της Ουάσιγκτον DC, χάρη στην πρωτοβουλία του Bogdan Banu.

Η Παγκόσμια Ημέρα της ΙΑ εντάχθηκε στο ετήσιο πρόγραμμα των μουσείων και των πολιτιστικών ιδρυμάτων της Ρουμανίας και του εξωτερικού, και  σηματοδοτείται τόσο από τις ρουμανικές πρεσβείες όσο και από τις διπλωματικές αποστολές στη Ρουμανία.

* Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσία της δημιουργού, αγιογράφος κυρίας ILINOIU GEORGETA, δέκα (10) εικόνες σε γυαλί θα εκτεθούν και θα διατεθούν προς πώληση. Αυτές οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές, σε ρουμανικό στυλ, ένα σχεδόν μοναδικό στην Ευρώπη.

** Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσία του δημιουργού, αγιογράφου Μιχάλη ΑΡΕΣΤΗ, θα εκτεθούν και βυζαντινές εικόνες που θα διατεθούν προς πώληση.

*** Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα εκτεθούν και θα διατεθούν προς πώληση ρουμάνικες παραδοσιακές γυναικείες κεντητές μπλούζες και ανδρικά λαϊκά κεντητά πουκάμισα, έργα της λαϊκής δημιουργός EUGENIA DUMITRAȘ.

Πληροφορίες για την έκθεση:

Η ρουμανική λαϊκή φορεσιά, στοιχείο μιας πολιτιστικής κληρονομιάς

@Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ – 24 Ιουνίου 2020, 18.00

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Παρασκευή, Σάββατο  10:00 – 20:00

Κυριακή  10:00 –14:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Διεύθυνση: Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης Θησείο,

Στάση Μετρό Κεραμικός

Τηλέφωνο: 210 3452150