Ο Πανέρας Σταύρος στην ομαδική έκθεση Novarte Project

Το Novarte project αποτελεί μια ομαδική έκθεση ανερχόμενων εικαστικών, προπτυχιακών φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδος και λοιπών ιδρυμάτων.

Οι συμμετέχοντες έρχονται να παρουσιάσουν ένα δείγμα της προσωπικής τους δουλειάς στο κοινό και να προβληματίσουν με τον καλλιτεχνικό τους «λόγο». Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει νέους καλλιτέχνες και να προβάλει μέσα από την φρέσκια ματιά τους, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες που αφορούν το σύγχρονο άνθρωπο την εποχή που ζούμε.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 12 Οκτωβρίου, 7:30 μμ. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η Μαριάνα Ρωσσιάδου

Πανέρας Σταύρος

«Γεννήθηκα το 1989 στην Αθήνα και ξεκίνησα τις σπουδές μου στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε., με μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Κρίσεων και Καταστροφών. Εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 2016 όπου έκτοτε σπουδάζω στο Α’ Εργαστήρι Ζωγραφικής με καθηγητή τον Άγγελο Αντωνόπουλο. Ταυτόχρονα έχω παρακολουθήσει τεχνικές στο τμήμα Χαρακτικής και στο τμήμα Σκηνογραφίας. Στο ενεργητικό μου έχω συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έργα μου ανήκουν ως μόνιμες συλλογές σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, Μ.Κ.Ο. και πολιτιστικούς συλλόγους. Ζω και εργάζομαι στην Αθήνα.

Λίγα λόγια για τα έργα:
Κανένα κορίτσι δεν ονειρεύεται να γίνει πόρνη.
Σχεδόν όλες οι γυναίκες πρόσφυγες ονειρεύονταν να έρθουν στην Ευρώπη, να βρουν μια ασφαλή δουλειά και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Κανένα κορίτσι δεν ονειρεύεται να γίνει πόρνη. Όμως τα όνειρα χιλιάδων γυναικών, θύματα διακίνησης και σωματεμπορίας, μετατρέπονται σε εφιάλτη όταν έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με τη βία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σωματική παρενόχληση σε κάθε στάδιο του ταξιδιού τους.
Στο τέλος το παιχνίδι παίζεται, αλλά με άλλους όρους.

Ο επισκέπτης μένει αποσβολωμένος, καθηλωμένος από το γεμάτο αυτοπεποίθηση και σιγουριά βλέμμα εκείνων των γυναικών. Τρομάζει γιατί μοιάζει να του απευθύνονται με βίαιο τρόπο. Τον απειλούν. Νιώθει ότι δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο ως αρσενικό επάνω τους. Νιώθει να πλαισιώνεται από ένα σύνδρομο ευνουχισμού. Δεν τις βλέπει μόνο αυτός, τον βλέπουν και αυτές. Και φαίνεται να ξέρουν πολύ καλύτερα πως να κυριαρχήσουν πάνω μας.»

Myró Gallery: Η Myró Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη τον Ιούνιο του 2011. 
Ξεκίνησε την λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2011 ως χώρος σύγχρονης τέχνης του Myró Antiques House. Ο ίδιος χώρος επί πολλά χρόνια στέγασε μία από τις αντικερί της οικογένειας στο κέντρο της πόλης. Κατά τον πρώτον χρόνο της λειτουργίας της, τη Myró Gallery διαχειριζόταν συμβουλευτική επιτροπή καλλιτεχνών σε συνεργασία με τον ιδρυτή της. Μέλη της, μεταξύ άλλων, ο ζωγράφος Παναγιώτης Μπερεδήμας, ο ζωγράφος Λάζαρος Πάντος, η ηθοποιός Αμίρα Φράνη, ο καθηγητής Πολυμέσων της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κ. Θανάσης Πάλλας.

Στρατηγική: Η γκαλερί δίνει ιδιαίτερη σημασία στον αλληλοσεβασμό και το πνεύμα συνεργασίας, και στοχεύει μέσω της πρωτοποριακής προσέγγισης του να δράσει καταλυτικά στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της νέας ελληνικής καλλιτεχνικής ταυτότητας, πάντα με συνεργατικό πνεύμα, ενθαρρύνοντας την πρωτότυπη δημιουργία και την καλλιτεχνική ελευθερία. Ο χώρος δεν δεσμεύει καλλιτέχνες, παρά το γεγονός ότι έχει διαχειριστεί με επιτυχία την δουλειά όσων την εμπιστεύτηκαν, επιτυγχάνοντας την ενεργή προώθηση της σε συλλέκτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συνεργασία με τους καλλιτέχνες αναπτύσσεται μέσα από διαφανείς διαδικασίες. Καθείς μπορεί να υποβάλλει portfolio για συνεργασία, πρόταση για κάποιο project ή να συναντηθεί τόσο με τον διευθυντή όσο και με τον ιδρυτή της γκαλερί προκειμένου να συζητήσεις τις προτάσεις του. Ο χώρος δίνει έμφαση σε παραστατικές μορφές τέχνης, και την γλυπτική στην σύγχρονη τέχνη, ενώ δεν διστάζει να φιλοξενεί επιλεγμένες αναδρομικές εκθέσεις εγκαθιδρυμένων Ελλήνων δημιουργών, ή/και συλλογές. Η Myró Gallery επικεντρώνεται σε νέους έλληνες και ξένους δημιουργούς, διαθέτει χώρους ειδικά για εγκαταστάσεις/δημιουργικά projects, φιλοξενεί εκδηλώσεις που συνδιαλέγονται με τις εικαστικές μορφές τέχνης και αναπτύσει συνέργιες με άλλες πρωτοβουλίες & άλλους τομείς του Myró Group of Culture για την προώθηση του έργου των καλλιτεχνών της. Είναι η μοναδική γκαλερί στην Ελλάδα που προβάλλει συστηματικά την σύγχρονη γλυπτική σε μάρμαρο, και μία από τις λίγες στην Ευρώπη. Την περίοδο 2011 – 2015 η Myró Gallery έχει δείξει την δουλειά πλέον των 200 καλλιτεχνών, σε περισσότερες από 100 ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, projects, και διοργανώσεις, μέχρι την στιγμή που γράφηκε αυτό το κείμενο.

Προβολή & Marketing: Η Myró Gallery αξιοποιεί μία σειρά από σύγχρονα μέσα επικοινωνίας με το φιλότεχνο και γενικότερο κοινό, τα οποία συχνά δεν εκμεταλεύονται οι χώροι τέχνης στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο χώρος να αντιμετωπίζεται από πολλούς ως απευθυνόμενος σε λίγους. Η γκαλερί τυπώνει αφίσες για κάθε έκθεση ή/και project της ξεχωριστά, διατητεί εξατομικευμένη επικοινωνία με μερικές χιλιάδες φίλους και πελάτες  της μέσω email, SMS Marketing, προβάλλεται συστηματικά μέσα από τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, συμμετέχει σε festival, οργανώνει δραστηριότητες εκτός των χώρων της, φιλοξενεί δράσεις, διοργανώνει ξεναγήσεις, έχει παρουσία στα Social Media, κ.α.

Χώροι: Πέντε διακριτοί χώροι συναποτελούν τη Myró Gallery, με κοινή κεντρική είσοδο στην διεύθυνση Νικηφόρου Φωκά 8, σε ένα υπόγειο μεγαλύτερο από 200 τ.μ.

Τηλέφωνο: 231 0269187
email: gallerymyro@gmail.com
Facebook: www.facebook.com/myrogallery
Instagram: www.instagram.com/myrogroup
Χορηγός Επικοινωνίας