Ο ΚΗΠΟΣ διοργανώνει το πολιτιστικό σεμινάριο

Θεσσαλονίκη – ταξίδια ιστορίας & πολιτισμού
Εισηγήτρια: Μαρία Γκιρτζή
Συνάντηση γνωριμίας του σεμιναρίου
την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 στις 18:00

Ο Κήπος διοργανώνει το πολιτιστικό σεμινάριο «Θεσσαλονίκη – ταξίδια ιστορίας & πολιτισμού» που σκοπό έχει να φωτίσει, με τρόπο βιωματικό, γνωστές και άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης σε διαφορετικές χρονικές περιόδους (ρωμαϊκή, βυζαντινή, οθωμανική) και να αναδείξει τη διαχρονική & διαπολιτισμική χρήση ορισμένων μνημείων της.

Η ιστορία και η αρχιτεκτονική αυτών των μνημείων ζωντανεύουν τόσο με τις αναφορές στα ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα όσο και με τη βιωματική προσέγγιση μέσα από παιχνίδια ρόλων βασισμένα σε ιστορικά σενάρια. Τούτο επιτυγχάνεται με διαλέξεις, περιηγήσεις και παιχνίδι ρόλων σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.
Η συνάντηση γνωριμίας, ανοιχτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 στις 18:00, με την εισηγήτρια του πολιτιστικού σεμιναρίου, κα. Μαρία Γκιρτζή (αρχαιολόγος – ιστορικός τέχνης – πιστοποιημένη ξεναγός) να λύνει τυχόν απορίες.
Το σεμινάριο απευθύνεται:
α) σε όσους θέλουν να γνωρίσουν με έναν «άλλο» τρόπο τα ρωμαϊκά, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία που συναντούν στην πόλη.
β) σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εξοικειωθούν με το σχεδιασμό σχετικών βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων (σε ομαδοσυνεργατική βάση με χρήση ιστορικού σεναρίου και αξιοποίηση Νέων Τεχνολογιών).
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν εντρυφήσει σε ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της πόλης και των μνημείων της και θα έχουν βιώσει, με μία εναλλακτική προσέγγιση, χαρακτήρες που με την παρουσία και τη δράση τους σφράγισαν τη μοίρα της. Αλληλεπιδρώντας με την Ιστορία θα έχουν κατακτήσει τη γνώση του «πριν» και θα έχουν αναπτύξει ιστορική και κριτική σκέψη απέναντι στο «τώρα» και στο «μετά».
Θεσσαλονίκη – ταξίδια ιστορίας & πολιτισμού
Έναρξη: 30/10/2018
Λήξη: 11/12/2018
Εισηγήτρια: Μαρία Γκιρτζή
Η Μαρία Γκιρτζή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη. Είναι αρχαιολόγος – ιστορικός τέχνης και πιστοποιημένη ξεναγός (Ταχύρρυθμο Πρόγραμμα Κατάρτισης Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού – Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).
Σπούδασε κλασική αρχαιολογία και τέχνη στο ΑΠΘ («πτυχίο») και στο Πανεπιστήμιο του Birmingham (μεταπτυχιακό και διδακτορικό). Έχει διδάξει ιστορία, αρχαιολογία και ιστορία τέχνης στα Πανεπιστήμια Θράκης, Birmingham (Ηνωμένο Βασίλειο), Cornell (ΗΠΑ), στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και εργάστηκε ως αρχαιολόγος πεδίου σε ανασκαφές. Είναι εμπειρογνώμων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στα Πολιτιστικά προγράμματα και επιμορφώτρια του ΕΚΔΔΑ. Επιπλέον, λαμβάνει μέρος με εισηγήσεις σε Διεθνή & Πανελλήνια Συνέδρια με θέμα τον Πολιτισμό, την Μουσειολογία, την Εκπαίδευση και τις ΤΠΕ, δημοσιεύει άρθρα σε αρχαιολογικά περιοδικά και έχει συγγράψει βιβλίο με τίτλο «Historical Topography of Ancient Macedonia». Είναι ενεργό μέλος της «Heritage Management Organization», για την οποία σχεδιάζει και υλοποιεί βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις και masterclasses. Ως ξεναγός-αρχαιολόγος, που έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πλήθος βιωματικών δράσεων με επιστημονική τεκμηρίωση, στόχος της είναι η μύηση των συμμετεχόντων σε γνωστές και άγνωστες πτυχές της Ιστορίας και του Πολιτισμού του εκάστοτε χώρου που επισκέπτονται. Άλλωστε, συνδέοντας βιωματικά τον Πολιτισμό με τον Τουρισμό επιδιώκεται η συναισθηματική εμπλοκή των ξεναγούμενων και η δημιουργία γόνιμων εμπειριών.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε έξι δίωρες συναντήσεις, κάθε Τρίτη 18:00 – 20:00, τρεις τρίωρες βιωματικές περιηγήσεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους και το συνολικό του κόστος (στο οποίο περιλαμβάνονται και οι ξεναγήσεις) είναι 150€ (135€ φοιτητών/ ανέργων).
Πληροφορίες:
Κήπος (σεμινάρια, workshops, εκδηλώσεις)
Ορφανίδου 6, Θεσσαλονίκη
τηλ: 2313078962 (18:00 – 22:00)/
e: [email protected]/ www.kipos-seminaria.gr,
https://www.facebook.com/kipos.seminaria/twitter.com/kiposseminaria
Γραφείο Τύπου «ΚΗΠΟΣ» Σεμινάρια :
Βάσω Μιδούχα, 6973 552599, [email protected]