Σκανδιναβική Τράπεζα Επενδύσεων (ΣΤΕ) και Παρευξείνια Τράπεζα υποστηρίζουν την Μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η Σκανδιναβική Τράπεζα Επενδύσεων (ΣΤΕ) και η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ) υπέγραψαν νέο δανειοδοτικο πρόγραμμα ύψους 50 εκατ. Ευρώ για τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τα κεφάλαια της δανειακής διευκόλυνσης, δεκαετούς διαρκειας, θα χρησιμοποιηθούν για χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων και επενδύσεων που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη και μετριάζουν την κλιματικη αλλαγή, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα καθαρά έργα δημόσιων μεταφορών, στην περιοχή λειτουργίας της Παρευξείνιας Τράπεζας.

Πρόκειται για το τέταρτο δανειακό πρόγραμμα που υπογραφεται μεταξύ των δυο τραπεζών.

“Έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Παρευξεινια Τράπεζα, έχοντας συνεργαστεί, από το 2004, σε χρηματοδοτήσεις περιβαλλοντολογικων έργων και έργων που ειχαν στόχο τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Εκτιμούμε τη συνεργασία αυτή, καθώς μας επιτρέπει να συμβάλλουμε στην αειφόρο ανάπτυξη σε χώρες πέρα από την περιοχή των χωρών μελών”, είπε ο Χένρικ Νόρμαν (Henrik Normann), Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Σκανδιναβικής Τράπεζας Επενδύσεων.

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τη Σκανδιναβική Τράπεζα Επενδύσεων, έναν από τους μακροχρόνιους παρατηρητές μας, για την υποστήριξη περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Η προστασία του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι κοινές προτεραιότητες για τις δύο τράπεζές μας »

δήλωσε ο Πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, Ντμίτρι Πάνκιν.

Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (Παρευξείνια Τράπεζα) είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε από την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Τράπεζα στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία χορηγώντας δάνεια, πιστωτικές γραμμές, συμμετοχές και εγγυήσεις για χρηματοδότηση επιχειρήσεων και εμπορίου στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στις χώρες-μέλη της. Το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σε 3,45 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Παρευξείνιας Τράπεζας είναι ‘Α-’ από την Standard and Poor’s και ‘Α2’ από την Moody’s.

H Σκανδιναβική Τράπεζα Επενδύσεων (ΣΤΕ) είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ανήκει σε οκτώ χώρες μέλη: τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία και Σουηδία. Η Τράπεζα χρηματοδοτεί ιδιωτικά και δημόσια έργα εντός και εκτός των χωρών μελών. Η αξιολόγηση της (ΣΤΕ) είναι η υψηλότερη δυνατή πιστοληπτική αξιολόγηση AAA / Aaa, από τους κορυφαίους οργανισμούς πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s και Moody’s.