Ο Γιώργος Λένης συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «O Μίτος της Αριάδνης»

Το Chicago Athenoeum Museum for Architecture and Design και το European Centre for Architecture, Art Design and Urban Studios σε συνεργασία με την επιμελήτρια Μαρίνα Γκόντα Ιστορικό Τέχνης Διδάκτωρ Σορβόνης https://www.facebook.com/marina.gonta.33 παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση με τίτλο «Ο μίτος της Αριάδνης» και σας προσκαλούν να την επισκεφτείτε.

Πληροφορίες για την έκθεση:
The European Centre Athens.
Μητροπόλεως 74. Αθήνα.
Εγκαίνια:
Παρασκευή 1 Απριλίου από 18:00 έως 21:00
Διάρκεια έκθεσης:
Από 1/04 έως 17/04/2022.
Ημέρες και ώρες:
Τετάρτη έως Κυριακή 12:00-19:00.

Στην έκθεση αναφέρει η Μαρίνα Γκόντα, επιμελήτρια της έκθεσης: «Παρουσιάζεται μια ομάδα Εικαστικών που εκφράζουν, συνομιλούν, αποδίδουν στη χρωματική παλέτα τους, στοχεύοντας στην αναπαράσταση ενός μεγάλου μέρους του μυστηρίου της ύπαρξής μας, της ζωής.
Από την Αριάδνη του άλλοτε, στη γυναίκα της σύγχρονης εποχής που μάχεται, προσπαθεί να βρει ένα φως στο τούνελ, να βοηθήσει τους αγαπημένους της και τον ίδιο τον εαυτό. Οπλισμένη με αποφασιστικότητα απομακρύνει κάθε κίνδυνο και πτώση σε έναν αγώνα δρόμου που άλλοτε είναι μακρύς, δύσκολος, βασανιστικός και ενίοτε γεμάτος τέρψεις, χαρές, επιτυχίες και εκπλήξεις. Παγιδευόμαστε και γινόμαστε έρμαια των υλιστικών απολαύσεων και διεισδύουμε όλο και βαθύτερα σε έναν ατέρμονα Λαβύρινθο με αποτέλεσμα να χρειάζεται θάρρος, σθένος και μεγαλείο ψυχής ώστε να αντιμετωπισθεί ο Σύγχρονος Μινώταυρος.
Περιπλανιόμαστε και τριγυρνάμε σε γνώριμα και οικεία μέρη, στις γειτονιές μας και στα αγαπημένα μας σοκάκια με αγαλλίαση ψυχής και γαλήνης απομακρύνοντας φοβίες και ανασφάλειες. Η Αριάδνη, ο Μίτος, η Ιέρεια οι τελετές για την άφιξη, η υποδοχή κάθε εποχής δεν ήταν μύθος. Είναι η ιστορία που μας ακολουθεί στην σύγχρονη εποχή μας και σε ένα κόσμο σε πλήρη κίνηση και ως επί το πλείστον με επιφανειακές ανησυχίες.
Μέσα από την έκθεση ο θεατής ξετυλίγει το Μίτο του δικού του μονοπατιού, το δικό του κουβάρι που θα τον οδηγήσει σε ένα άπλετο φως, στην ίδια του την ύπαρξη και στις ουσιαστικές απολαύσεις της ζωής.
Η ευρηματικότητα, η Τέχνη και ο πολιτισμός μας βοηθούν να βρούμε αυτή την έξοδο από τον Λαβύρινθο και να ανακαλύψουμε της δικιά μας Αριάδνη του αέναου Μίτου».

Σύμφωνα με την συγγραφέα Αριάδνη Γερούκη: Υπάρχει πάντα ένας άλλος τρόπος να ζούμε όχι στον αφρό των ημερών αλλά στο βάθος της ύπαρξης εκεί που τα νερά είναι πάντα ήσυχα.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα ο “Μίτος της Αριάδνης”; Η δύναμή μας να εκφραζόμαστε μέσα από τη δυναμική των χρωμάτων της διαδικασίας της ζωγραφικής με τη μαγεία και το μυστήριο που δημιουργεί το άπλωμα των χρωμάτων στον άψυχο καμβά και του δίνει πνοή και ζωή μέσα από τις δημιουργίες.

Ποια είναι η ουσιαστική και αλληγορική εξήγηση του Μίτου της Αριάδνης στη σύγχρονη εποχή; Το κουβάρι του Μίτου της Αριάδνης που έδωσε στο Θησέα λόγω της αγάπης της, μας δίνει και σήμερα την ίδια αξία με την αγάπη μας προς τον συνάνθρωπό μας, τους δικούς μας και στο αίσθημά μας ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε και να ξεπερνάμε τις όποιες δυσκολίες της ζωής μας και ιδιαίτερα σήμερα που μαστίζεται η ανθρωπότητα από τόσες δυσκολίες όπως οι οικονομικές και οι πόλεμοι.

Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής  στόχευσης των δημιουργιών σας; Η δύναμη της δημιουργίας μας μέσα από το μυαλό μας την καρδιά μας, το είναι μας και από τα διάφορα τεκτόμενα προσανατολίζει πάντα σε ένα καλύτερο και αγαπημένο κόσμο χωρίς διακρίσεις και αρνήσεις.

Πιστεύετε ότι η Δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των Ελλήνων καλλιτεχνών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Βλέπουμε ότι το Ελληνικό στοιχείο στη σύγχρονη εποχή μας, συνεχίζει και τραβά την ανηφόρα όπως οι προγενέστεροί μας ακολουθώντας τα ρεύματα των εποχών καθώς το ταλέντο τους και οι προσπάθειες τους βρίσκεται στην σύγχρονη εποχή και σύγχρονο ρεύμα. Ποσοστιαία είναι πάρα πολύ μεγάλο το ποσοστό που κυριαρχεί στα εικαστικά δρώμενα και στις διάφορες μορφές τέχνης. Η χώρα μας πάντα είχε καλά και μεγάλα ποσοστά στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΛΕΝΗΣ: Γεννήθηκε στον Πειραιά και κατοικεί στην Ηλιούπολη. Διδάχθηκε αγιογραφία σε φορητή μονοπρόσωπη εικόνα, σύνθεση και τοιχογραφία και την τεχνική του βιτρό με την αγιογράφο Αδαμαντία Μπίλια-Γιαννοπούλου. Με τον ζωγράφο Τάκη Σχοινά και τη ζωγράφο Γκικοπούλου Γιούλη (πινέλο- σπάτουλα). Με τον Νικόλα Κληρονόμο την τεχνική του λαδοπαστέλ και με τον αείμνηστο Ιωσήφ Χατζηπαυλή την τέχνη της υδατογραφίας (aquarelle).Με την Ευαγγελία Πελεντρίδου (την Χαρακτική) . Με την εικαστικό Φλώρα Διαμαντή (πηλοπλαστική – τεχνικές κεραμικής). Στον Υαλοχώρο με τον Δημήτρη Γούση την τεχνική του Βιτρώ .Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις Αγιογραφίας, ζωγραφικής, και κεραμικής στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Στην ΚΖ΄ Πανελλήνια έκθεση του φιλολογικού συλλόγου Παρνασσός αναρτήθηκαν τα έργα του Ιθάκη (παστέλ) και Τρικυμία (κάρβουνο). Στην ΚΗ΄ Πανελλήνια έκθεση του φιλολογικού συλλόγου Παρνασσός του παραχωρήθηκε Έπαινος στα έργα του “Το Μυστικό” και “Παρελθόν” (Ελαιογραφία με σπάτουλα). Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Πανελλήνιας Εταιρίας Λόγου και Τέχνης», μέλος του «Συλλόγου για την προώθηση της παραδοσιακής και σύγχρονης Κεραμικής & Χειροτεχνίας» και μέλος στον Όμιλο για την Unesco Νομού Πειραιά και Νήσων. Επίσης ήταν μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης – Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης Αττικής.. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές, σε δημοτικούς χώρους και στο εξωτερικό.

https://www.facebook.com/TheEuropeanCentreAthens/
Μαρίνα Γκόντα
Ιστορικός Τέχνης Διδάκτωρ Σορβόνης https://www.facebook.com/marina.gonta.33

Σύντομο bio: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Είναι Πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Διαθέτει πιστοποίηση μετάφρασης και διερμηνείας από το Rectorat de Marseille. Δίδαξε την γαλλική γλώσσα και την Ιστορία της Τέχνης στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα. Μιλάει γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και λίγα γερμανικά και αγγλικά. Συνεργάστηκε με αντιπροσωπεία της Γαλλικής Ευρωβουλής στο πρόγραμμα: “jachere”. Είναι μέλος της UNESCO, του ICOMOS, των Ελληνικών Γραμμάτων και επιστημονικός συνεργάτης της “Μεταμόρφωσης” που έχει ως σκοπό να αναδείξει τα ευγενή συναισθήματα που πηγάζουν από την Τέχνη και τον Πολιτισμό και έχει κάνει προσπάθειες να καθιερωθεί η 23 Οκτωβρίου, ως ημέρα Σεβασμού προς τον συνάνθρωπο. Έχει επίσης συνεργαστεί με πλήθος αναγνωρισμένων Εικαστικών σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει επιμεληθεί πολύ σημαντικών εκθέσεων με έργα που προάγουν τις Ελληνικές Αξίες του Πολιτισμού μας. She was born and raised in Ioannina.

She holds a Masters Degree in French Literature and a PhD in Art History from the University of Sorbonne. She holds a translation and interpretation certification from the Rectorat de Marseille. She taught French and Art History at the secondary level and higher education respectively. She speaks French, Italian, Spanish and a little German and English. She has worked with a delegation from the French Parliament in the program: “jachere”. She is a member of UNESCO, ICOMOS, GREEK LETTERS and scientific associate of “Transformation”, which aims to promote noble emotions arising from the Art and Culture and has made efforts to establish October 23 as a Day of Respect to the fellow-being. She has also collaborated with a number of recognized Artists in Greece as well as abroad and has edited very important exhibitions with works of art that promote the Greek Values of our Culture.


Εικαστικοί: Ολίβια Αφιόνη, Ζάνα Βόσσου, Ελένη Γάτσιου, Ευαγγελία Γιαννακούλη, Εύα Γεράκη, Ελένη Δημοπούλου, Άντζελα Ευθυμιάδη, Βασιλική Ηλιακοπούλου, Ανδριάνα Θεοδωροπούλου, Helen-Mudie Ιωαννίδου, Βασίλης Καβουρίδης, Ιωάννα Καρδιακού, Ιωάννης Καραλιάς, Ελένη Καρνέζη, Αρετή Κλουτσινιώτη, Χρήστος Κονταρούδης, Μίνα Κορδαλή, Χάρης Κοντοσφύρης, Μαρίνα Κωστάκη, Θάνος Λιάκος, Γιώργος Λένης, Τζίνα Μάρκου, Ισμήνη Μίχα, Κατερίνα Μπεκιάρη, Μάτα Μπίγαλη, Αλέξανδρος Μουστάκας, Μαρία- Δήμητρα Μουρτζίνη, Ζωή Νικητάκη, Λουκία Ορφανού, Σταύρος Παναγιωτάκης, Νίκος Παύλου, Λουκιάνα Παπαδοπούλου, Ιώ Παππά, Γεωργία Παράσχη, Νίκος Παύλου, Κατερίνα Ριμπατσιού, Ματίνα Σιώκη, Κατερίνα Σταθάτου, Αντιγόνη Τζιόρα, Άννα Τσιβάρδη, Ελένη Τσιλιλή, Μαρία Υφαντίδου, Φωτεινή Ρέβη, Κωνσταντίνα Φαρμάκη, Σοφία Φουντουλάκη, Μιχαήλ Φαλκώνης, Γιώργος Χουντάλας, Peter Adriew, Zacharoula Bongard, Efie Funk, Bety Krnanska, Gilda Frumkin, Peter Shevchenko, Roksalana Tohotchieva-Politis, Terzani Daniel Verstraete, Ιωάννα Καρδιακου

Χορηγός επικοινωνίας
http://polismagazino.gr