Νικόδημος Παπουτσής: “Η μουσική συμβάλει πολύ ενεργά στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου και παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του”

Ο Νικόδημος Παπουτσής γεννήθηκε στη Δράμα το 1994. Από το 2012 δραστηριοποιείται στην πόλη των Ιωαννίνων. Είναι drummer και κάνει φωνητικά στους “Δε Luckies” και στο προσωπικό project του Πέτρου Βυζούκη (Petros Fuzzhead). Επίσης, είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 εργάζεται ως καθηγητής τμημάτων drums στη Μουσική Σχολή «Κωνσταντίνος Λεοντάρης» και στο «Ευρωπαϊκό Ωδείο» στα Ιωάννινα, καθώς και στον «Φιλοπρόοδο Όμιλο Παραμυθιάς».

Ποια είναι η πρώτη σας μουσική ανάμνηση; Η ενασχόλησή μου με τη μουσική ξεκίνησε σχετικά αργά, σε ηλικία 16 ετών. Είχα έντονη ρυθμικότητα από παιδί, όμως ποτέ δεν είχα εκφράσει την επιθυμία να ασχοληθώ πιο θερμά με τη μουσική. Ώσπου στα 16 μου, ο μεγάλος μου αδερφός, Αλέξανδρος, όντας μουσικός και βλέποντας ότι έχω μια κλίση στη μουσική και το ρυθμό, μου είπε ότι βρήκε από έναν γνωστό του ένα μεταχειρισμένο drum set. Και κάπως έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι ενεργά με τη μουσική.

Ποιον καλλιτέχνη θαυμάζετε και με ποιον μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Τα μουσικά μου ακούσματα ανήκουν περισσότερο στην αγγλόφωνη μουσική και συγκεκριμένα στην alternative και την progressive rock και metal σκηνή. Αυτή η μουσική με εξέφραζε και με εκφράζει ακόμα και σήμερα. Θαυμάζω και αγαπώ πάρα πολύ τους “The Cure”. Η μουσική τους αποτελεί για εμένα πηγή έμπνευσης. Ένας καλλιτέχνης που θα ήθελα να βρεθώ μαζί του επί σκηνής, έστω και για ένα κομμάτι, ιδανικά, θα ήταν ο Devin Townsend.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Ξεκίνησα να ασχολούμαι επαγγελματικά με τη μουσική από το 2014 ως μέλος των “Δε Luckies”, όταν ήμουν ακόμα φοιτητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Με τους “Δε Luckies” έχουμε πραγματοποιήσει τόσο στα Ιωάννινα, όσο και σε πολλές άλλες πόλεις, περισσότερες από 150 ζωντανές εμφανίσεις. Κινούμαστε στο χώρο της alternative/indie/post rock μουσικής με επιρροές κατ’ εξοχήν από τη βρετανική σκηνή. Τον Οκτώβριο του 2016 κυκλοφορήσαμε την πρώτη δισκογραφική μας δουλειά, το digital single “Before You Go”, ενώ τον Απρίλιο του 2017, σειρά είχε το digital EP “A Glimpse”. Σύντομα θα ακολουθήσει η παραγωγή του πρώτου μας ολοκληρωμένου δίσκου. Από τον Ιανουάριο του 2017 συμμετέχω στο προσωπικό project του Πέτρου Βυζούκη (Petros Fuzzhead). Το project αυτό έχει κυκλοφορήσει 2 digital singles, το “Out of your box” τον Μάρτιο του 2017 και το “Soviet?” τον Ιούνιο του 2020. Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί οι ηχογραφήσεις του πρώτου του προσωπικού δίσκου, ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2021. Έχω συνεργαστεί με πολλούς άλλους μουσικούς της πόλης των Ιωαννίνων, στα πλαίσια εκδηλώσεων, ζωντανών εμφανίσεων, καθώς και σε ηχογραφήσεις άλμπουμ. Το 2020, ξεκίνησα να συνθέτω και τη δική μου μουσική, η οποία κινείται σε λίγο διαφορετικό είδος συγκριτικά με αυτό των συγκροτημάτων στα οποία είμαι μέλος. Αποφάσισα λοιπόν να μοιραστώ με τον κόσμο αυτήν την πρώτη μου προσωπική δουλειά στις 27 Νοεμβρίου. Το πρώτο μου digital single έχει τον τίτλο “Happy Pill”, το οποίο κοινοποιήσατε και από την σελίδα σας πριν από λίγες ημέρες και σας ευχαριστώ πολύ για αυτό. Το “Happy Pill” είναι μια προσπάθεια να δοθεί μια ευχάριστη και αισιόδοξη νότα στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε.

Κρίση υγειονομική, κρίση οικονομική, κρίση διαπροσωπικών σχέσεων. Ήταν μια προσπάθειά μου να εκφράσω κάποιες σκέψεις μου με μια αισιοδοξία. Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, όπου βρισκόμουν στο πατρικό μου στη Δράμα, πέρασα πολύ χρόνο με μια παλιά κλασική κιθάρα του αδερφού μου. Στην αρχή ξεκίνησα να παίζω μελωδίες και έπειτα συνειδητοποίησα ότι μπορώ να δομώ ολοκληρωμένα κομμάτια, κάτι που μέχρι τότε θεωρούσα πολύ δύσκολο και ακατόρθωτο. Όταν επέστρεψα στα Ιωάννινα, μπόρεσα να προχωρήσω τη δουλειά μου με μεγαλύτερη ευκολία και συνέπεια. Ο ηχολήπτης και προσωπικός μου φίλος, Παναγιώτης Καλόγηρος, με βοήθησε πολύ στο να βγει αυτή η ατμόσφαιρα που είχα στο μυαλό μου στον χώρο του “Event Horizon Soundlab” και σε συνδυασμό με το artwork και τα visualscapes του Κωστή Εμμανουηλίδη στο music video που κυκλοφορεί, κατέληξε τελικά να πάρει αυτή τη μορφή, για την οποία είμαι πολύ περήφανος. Για το εξώφυλλο του “Happy Pill” επιλέχθηκε ο πίνακας του μικρότερου αδερφού μου Γιώργου. Επιρροές σίγουρα υπάρχουν πολλές σε όλους τους καλλιτέχνες. Από όλες όμως μπορείς να αντλήσεις στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς σε αυτό που κάνεις.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Σίγουρα ονειρεύομαι να βρεθώ δίπλα σε καλλιτέχνες που η μουσική τους με εμπνέει. Όπως είναι οι “Cure”, οι “Placebo” και οι “Muse”. Να μοιραστώ τη σκηνή μαζί τους στα πλαίσια κάποιου μεγάλου φεστιβάλ. Είμαι πολύ περήφανος για την ομαδική δουλειά και για όσα έχουμε πετύχει με τα συγκροτήματα που συμμετέχω. Οπότε μπορώ να πω ότι εκφράζομαι σε πολύ μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τις προσδοκίες και τα όνειρα που είχα όταν πρωτοξεκίνησα να παίζω μουσική.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Η μουσική συμβάλει πολύ ενεργά στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου και παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Βοηθάει στην κοινωνική προσαρμογή και ενσωμάτωση ενός ατόμου μέσα σε μία ομάδα ή ένα σύνολο. Ως παιδαγωγός και καθηγητής τμημάτων drums στον ιδιωτικό τομέα, σε ωδεία μοντέρνας μουσικής, έχω παρατηρήσει ότι οι μαθητές που ασχολούνται με τη μουσική από την παιδική τους ηλικία, συχνά εμφανίζουν έντονα τις αρετές της συνεργασίας, του ομαδικού πνεύματος, καθώς και της κοινωνικής εξέλιξης. Συνομιλούν με τους υπόλοιπους μαθητές, συνεργάζονται και γνωρίζονται μεταξύ τους παίζοντας μουσική. Αυτό συμβαίνει είτε ασχολούνται με την μουσική απλώς σαν δραστηριότητα, είτε εάν θέλουν να εμβαθύνουν περισσότερο στην τέχνη της. Οι παραπάνω λόγοι με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η μουσική αποτελεί ανάγκη για όλους τους ανθρώπους. Είναι μια δραστηριότητα που γεμίζει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο και βοηθάει στην πνευματική εξέλιξη, ανεξάρτητα με το αντικείμενο που θέλει να ασχοληθεί ο καθένας στη μετέπειτα ζωή του.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Βεβαίως και υπάρχουν. Στον προσωπικό μου χρόνο ακούω κυρίως αγγλόφωνη μουσική, όμως εκτιμώ πάρα πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες και μουσικούς. Στο ωδείο που ήμουν μαθητής στα Ιωάννινα, είχαμε την ευκαιρία μέσα από σεμινάρια που διοργανώνονταν κατά καιρούς, να γνωρίσουμε Έλληνες μουσικούς από πολλά μέρη της Ελλάδας και με πολύ σημαντικές συνεργασίες. Όταν έρχεσαι σε επαφή μαζί τους, καταλαβαίνεις τις γνώσεις τους και τον τρόπο μελέτης τους. Αυτό και μόνο νομίζω πως σου δίνει την ώθηση στο να συνεχίσεις την προσπάθειά σου και να εξελιχθείς. Το επίπεδο των μουσικών στην Ελλάδα, όσον αφορά την μουσική κατάρτιση και τις γνώσεις είναι σε εξαιρετικά καλό επίπεδο και αυτό φαίνεται και από τις δισκογραφικές δουλειές που κυκλοφορούν.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Τα μελλοντικά μουσικά μου σχέδια αφορούν κυρίως τη δουλειά μας με τα συγκροτήματα. Περιμένουμε να ηρεμήσει αυτή η πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας με τον κορωνοϊό και να επανέλθουμε σε ρυθμούς κανονικότητας. Ο κόσμος της τέχνης και της μουσικής βιώνει μια πολύ μεγάλη κρίση αυτήν την περίοδο. Σταμάτησαν οι ζωντανές εμφανίσεις, ένα κομμάτι που το είχαμε πολύ συχνά στην καθημερινότητά μας. Μας δόθηκε πολύτιμος χρόνος βέβαια στο να συνθέσουμε τη δική μας μουσική και να μπούμε στη διαδικασία παραγωγής δίσκων, αλλά περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία τις ζωντανές εμφανίσεις.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ υγεία σε όλους τους ανθρώπους, υπομονή και κουράγιο. Κάποια στιγμή θα τελειώσει αυτό, ελπίζουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και να επανέλθουμε όλοι σε κανονικούς ρυθμούς. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας!

Βιογραφικό.

Ο Νικόδημος Παπουτσής γεννήθηκε στην Δράμα το 1994. Ξεκίνησε να παίζει ντράμς στην ηλικία των 16 ετών, εμπειρικά ακούγοντας μουσική. Στα 18 του ξεκίνησε μαθήματα στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων με τον Δημήτρη Χελιώτη. Συνέχισε τις μουσικές σπουδές του με τον Κώστα Δημητρίου στο “Ioannina School of Music” μέχρι το 2018. Ασχολείται επαγγελματικά με την μουσική από το 2014, παίζοντας διάφορα είδη μουσικής, με πολλές live εμφανίσεις, κυρίως στα Ιωάννινα. Τον Αύγουστο του 2015 κέρδισε μια υποτροφία απο την σχολή “Ioannina School of music” στο “Corfu Rock School”. Βασικός καθηγητής του camp ήταν ο Ron Bumblefoot Thal (Guns n’ Roses, Sons of Apollo) και καθηγητής στα drums o Mikie Piescki. Κατα τη διάρκεια του Corfu Rock School συμμετείχε σε live με τον Ron Bumblefoot Thal. Τον Ιούνιο του 2017 κέρδισε ακόμα μια υποτροφία απο το “Ioannina School of Music” και συμμετείχε σε summer camp που διοργάνωσε το ωδείο μοντέρνας μουσικής “The Drummers Studio” στο Franklin, MA στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για 10 μέρες με υπεύθυνο καθηγητή τον Kris Russel. Μέσα σε αυτές τις 10 μέρες, επιτέλεσε ρόλο μαθητή, αλλά και διδάσκοντα σε μαθητές του ωδείου. Τις ημέρες που βρισκόταν στην Αμερική, συμμετείχε σε jazz live στο Wally’s Cafe Jazz Club στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών και σε blues live στο “Next page cafe” στο Weymouth, MA, μαζί με τον “Willie J. Laws” και την μπάντα του.

Δισκογραφία:

Δε Luckies (2014 – σήμερα)

  • Digital single titled “Before You Go” (01-10-16)
  • Digital EP titled “A Glimpse” (16-04-17)

Αυτόπτες Μάρτυρες (2016-2019):

  • EP «Στο Βυθό» (10-05-2016)
  • Album «Παράξενα Παιχνίδια» (13-12-2018)

Petros Fuzzhead (2017 – σήμερα)
-Digital single “Soviet?” (22-06-20)

Personal
-Digital single “Happy Pill” (27-11-20)

Session
-Δημήτρης Αβυδηνός – «Τελευταία έξοδος» full album (2019)

Τέλος, είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 εργάζεται ως καθηγητής τμημάτων drums στη Μουσική Σχολή «Κωνσταντίνος Λεοντάρης», στο «Ευρωπαϊκό Ωδείο» στα Ιωάννινα, καθώς και στον «Φιλοπρόοδο Όμιλο Παραμυθιάς».