Νίκη Τσιακίρη: “Ονειρεύομαι μια συνεργασία που θα μου δώσει την ευκαιρία να τραγουδήσω νέα τραγούδια”

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΣΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ;

Θυμάμαι στο σπίτι κάτι θείων-γειτόνων που από πολύ μικρή πήγαινα καθημερινά και παίζαμε μαζί, διαβάζαμε, ακούγαμε μουσική, χορεύαμε.. Είχαν μεγάλη συλλογή δίσκων..από κλασική, ροκ, μέχρι Χατζιδάκι.. Αυτά ήταν ουσιαστικά τα πρώτα ερεθίσματα που είχα με τη μουσική και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στο να ασχοληθώ με αυτή. Έτσι, λοιπόν, οι πρώτες εικόνες που μου έρχονται στο μυαλό είναι να χορεύω και να τραγουδάω μέσα στο σπίτι τους.

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ;

Είναι πολλοί οι μουσικοί που θαυμάζω και θα ήθελα να βρεθώ μαζί τους μουσικά και δε μπορώ να ξεχωρίσω μόνο έναν.. Σίγουρα, όμως, θα ήθελα να βρίσκομαι με μουσικούς που έχουμε την ίδια αισθητική και σεβασμό προς τη μουσική, καθώς και όρεξη για δουλειά. Θέλω ανθρώπους δίπλα μου που παθιάζονται με τη μουσική και είναι εργατικοί. Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο και τη ζωή και σε πηγαίνουν κι εσένα ένα βήμα παραπέρα.

ΠΕΡΙΓΡΑΨΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ. ΥΠΗΡΞΑΝ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ή ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ;

Η επαφή μου με τη μουσική ξεκίνησε σε ηλικία 9 χρόνων, μαθαίνοντας κλασική κιθάρα και στη συνέχεια ανώτερα θεωρητικά. Ακολούθησαν οι σπουδές μου στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, στην Άρτα, με ειδίκευση τη φωνητική, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενασχόλησή μου με τη μουσική, αφού εκεί γίνεται σοβαρή δουλειά από ένα πολύ έμπειρο διδακτικό προσωπικό. Εκεί γνώρισα το δάσκαλό μου, Ανδρέα Καρακότα, ο οποίος με βοήθησε να ανακαλύψω και να αγαπήσω το λαϊκό τραγούδι. Παράλληλα με τις σπουδές μου, λοιπόν, και μέχρι σήμερα, συμμετέχω σε μουσικά σχήματα ως τραγουδίστρια.

ΣΑΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ Η “ΕΠΙΤΥΧΙΑ” ή Η “ΑΠΟΤΥΧΙΑ”;

Ποιος ορίζει τι είναι επιτυχία και τι αποτυχία; Επιτυχία είναι οι μεγάλες πωλήσεις δίσκων που μπορεί να κάνει ένας καλλιτέχνης ή το να νιώθει πλήρης που μπορεί και εκφράζεται μέσω της μουσικής όταν το έχει ανάγκη; Νομίζω ότι η μεγαλύτερη επιτυχία είναι η ευτυχία του να μπορείς να συνυπάρχεις αρμονικά με ανθρώπους που έχουν το ίδιο όραμα, τον ίδιο στόχο με εσένα, πράγμα που προσδοκώ. Απ’ την άλλη, η αποτυχία είναι κάτι που συμβαίνει, συνήθως από λάθος επιλογές μας. Αν είναι να έρθει, ας έρθει.. θα μάθουμε κι απ΄ αυτό!

ΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΤΕ;

Ονειρεύομαι μια συνεργασία που θα μου δώσει την ευκαιρία να τραγουδήσω νέα τραγούδια. Τραγούδια που θα έχουν κάτι να μου πουν, να μου ταιριάζουν, να λένε την αλήθεια μου.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΑΣ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ;

Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να εξελίσσομαι συνεχώς σαν τραγουδίστρια μέσα από την προσπάθεια και τη δουλειά και να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος.
Για αυτόν το χειμώνα, σχεδιάζονται κάποιες εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη με μια ομάδα αξιόλογων μουσικών, τους: Πάνο Κοσμίδη (πιάνο), Μανώλη Μπάση (μπουζούκι), Γιώργο Βαρτσάκη (κιθάρα), καθώς και με τον Μιχάλη Παπαζήση. Το πρόγραμμα των εμφανίσεων αυτών περιλαμβάνει κυρίως παλιά λαικά τραγούδια, αλλά και μερικά νεότερων συνθετών. Επιπλέον, θα έχω τη χαρά να συμμετέχω και σε κάποιες εμφανίσεις των ‘’Ανφάν Γκατέ’’, εντός και εκτός της πόλης.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Θεσσαλονίκη, η Νίκη Τσιακίρη ξεκίνησε την επαφή της με τη μουσική στην ηλικία των 9 χρόνων αρχικά με την κλασική κιθάρα (τάξη Κ. Λεδάκη) κι εν συνεχεία με Ανώτερα Θεωρητικά (Πτυχίο Αρμονίας, τάξη Σ.Χρηστίδου). Το τραγούδι, λαϊκό και παραδοσιακό, το μελέτησε διεξοδικά – ως σπουδή ειδίκευσης- κατά τη φοίτηση της στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών- ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ υπό την καθοδήγηση του Ανδρέα Καρακότα. Στα πλαίσια των σπουδών της παρακολούθησε παράλληλα και μαθήματα λαϊκής κιθάρας με τους Δημήτρη Μυστακίδη και Μπάμπη Παπαδόπουλο, ενώ συνέχισε τη μελέτη πάνω στην φωνητική και τις τεχνικές της με σεμινάρια και ιδιαίτερα μαθήματα.
Από το 2010 συμμετέχει σε διάφορα μουσικά σχήματα, τραγουδώντας το αστικό λαϊκό τραγούδι, αλλά μετέχοντας και σε έργα νεότερων συνθετών. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων έχει συμπράξει και συνεργαστεί με τους Μ.Λιδάκη, Γ. Ανδρεάτο, Α. Καρακότα, Χ. Μητρέντζη, Κ. Ματσίγκο, Σ. Κοντονικόλα, Δ. Ψαρρά, Μ. Σεβίλογλου, Ν. Ορδουλίδη, Φ. Θεοδωρίδης, Π. Παφρανίδης, Χ. Μαστέλλος, Μ. Παπαζήσης, Δ. Λάππας κ.ά.