ΜΠΟΛΙΒΑΡ: Ένα ελληνικό ποίημα – Διαβάζει ο Ιωάννης Μελισσανίδης

Νύχτα Πολιτισμού Athens Culture Net 2019

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Μέγαρο Παλαιάς Βουλής
(Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, Αθήνα)
Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, 21:00
Είσοδος ελεύθερη

Σκηνοθεσία: Ελπίδα Σκούφαλου

Η εκδήλωση με τον Ιωάννη Μελισσανίδη, με αφορμή τον «Μπολιβάρ» του Νίκου Εγγονόπουλου, πραγματοποιείται στη Νύχτα Πολιτισμού Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων. Για δεύτερη φορά το Δίκτυο Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων με τα μέλη και τους συνεργαζόμενους φορείς του, διοργανώνουν μία νύχτα γεμάτη πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο Ιωάννης Μελισσανίδης θα διαβάσει «Μπολιβάρ», ένα ποίημα που ο ίδιος χαρακτηρίζει «βαθιά ερωτικό», έναν φόρο τιμής «γιὰ τοὺς μεγάλους, γιὰ τοὺς ἐλεύθερους, γιὰ τοὺς γενναίους, τοὺς δυνατούς».

Όπως σημειώνει η σκηνοθέτις Ελπίδα Σκούφαλου, «η παράσταση προσπαθεί, μέσα απο το σύμπαν του Νίκου Εγγονόπουλου, να αποδώσει το κρυφό νόημα της λέξης “’ήρωας”, με τις λέξεις του ποιητή και τελετουργική κίνηση. Ήρωας δεν είναι μόνο ο Μπολιβάρ, είναι οι ήρωες του ‘21 και η μνήμη τους, όσοι αγωνίζονται για την υπέρβαση και την ιδέα της ελευθερίας».

«Είσαι ωραίος σαν Έλληνας». Ο εμβληματικός αυτός στίχος του ποιητή Ν.Εγγονόπουλου για τον Μπολιβάρ, τον ελευθερωτή της Ν.Αμερικής από τους Ισπανούς, αποκτά μια πανανθρώπινη διάσταση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στις 21.00, με ελεύθερη είσοδο.

Ιωάννης Μελισσανίδης
Χρυσός Ολυμπιονίκης, Ηθοποιός

Χρυσός Ολυμπιονίκης, στους τρεις νεώτερους στην παγκόσμια ιστορία γυμναστικής Ανδρών. Ο πρώτος Έλληνας Χρυσός Ολυμπιονίκης, παγκοσμιονίκης και πρωταθλητής Ευρώπης, με 7 ευρωπαϊκά μετάλλια. Ο μοναδικός Έλληνας του αθλήματος, που φέρει δύο Ολυμπιακούς τίτλους, σε δύο διαφορετικά αγωνίσματα. Δύο ασκήσεις στον παγκόσμιο βαθμολογικό κώδικα, φέρουν το όνομά του, Άλμα Μελισσανίδη.
Σπούδασε θέατρο στην ΑΑDA, στη RADA και στο Central School of Speech and Drama.
Συμμετείχε στην ταινία μικρού μήκους «Καλιγούλας» σε σκηνοθεσία Φραντσέσκο Βέτολλι, με τους Έλεν Μιρεν, Μπενίσιο Ντελ Τόρο, Τζέραλντ Μπάντλερ, Μίλα Γιόβοβιτς. Ερμήνευσε τον «Ίκαρο» στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών, σε παράσταση εμπνευσμένη από τον Άγγελο Σικελιανό, σε σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου.
Διάβασε με την Όλια Λαζαρίδου, ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Παντελή Βούλγαρη.
Ερμήνευσε τον μύθο του Σίσυφου, σε σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου στους Ολυμπιακούς στο Λονδίνο και στο Los Angeles στο Theatre 40 of Beverly Hills.

Ερμήνευσε και χορογράφησε με τον Κωσταντίνο Ρήγο την «Ιθάκη» του Κ.Π. Καβάφη, σε μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου και αφήγηση Σον Κόνερι. Συμμετείχε στην ανάγνωση «Φαίδρος» του Πλάτωνα, με τη Ρούλα Πατεράκη, σε σκηνοθετική επιμέλεια Ευρύκλειας Σωφρονιάδου.

Νύχτα Πολιτισμού Athens Culture Net 2019

Για δεύτερη φορά το Δίκτυο Πολιτισμού δήμου Αθηναίων και τα μέλη του, οι σημαντικότεροι ιδιωτικοί και δημόσιοι οργανισμοί της Αθήνας, διοργανώνουν μια νύχτα γεμάτη πολιτιστικές δράσεις, την «Νύχτα Πολιτισμού Athens Culture Net» (ΝΠACN). Φέτος, το Δίκτυο συνεργάζεται και με δεκάδες οργανισμούς, ομάδες και συλλογικότητες, με πλούσια δράση στις γειτονιές της μητροπολιτικής Αθήνας. Παράλληλα, η Art Athina και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης εντάσσουν το θεσμό του Gallery Night με τη συμμετοχή 19 γκαλερί, στη Νύχτα Πολιτισμού.

Age is just a number

Νύχτα αφιερωμένη στους 55+

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, το Δίκτυο Πολιτισμού δήμου Αθηναίων και ο δήμος Αθηναίων, καλούν κατοίκους και επισκέπτες της πόλης να περιπλανηθούν στην Αθήνα από νωρίς το απόγευμα και μέχρι αργά το βράδυ, για να ανακαλύψουν μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις εκπλήξεις, που ενεργοποιούν το νέο δυναμικό κοινό των 55+ και
φωτίζουν τις διαγενεακές σχέσεις στη σύγχρονη εποχή. Είναι μια πρόσκληση ανοιχτή σε όλες και όλους. Γιατί ο Πολιτισμός δεν έχει ηλικία!
Πολιτιστικοί φορείς και οργανισμοί, μέλη και συνεργαζόμενοι φορείς του Δικτύου Πολιτισμού δήμου Αθηναίων ανοίγουν τις πόρτες τους και υποδέχονται, στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους τους, τους «νυχτερινούς» επισκέπτες με εικαστικά, θέατρο, μουσική, χορό, αναγνώσεις, παιχνίδια, performances, εκθέσεις, προβολές και πολλές εκπλήξεις.
Είναι η 2η Νύχτα Πολιτισμού που διοργανώνει το ACN, μια πρωτοβουλία που εξελίσσεται σε θεσμό για την πόλη, που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και φέρνει τον Πολιτισμό στις γειτονιές της Αθήνας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.athensculturenet.com

ΜΠΟΛΙΒΑΡ, ἕνα ἑλληνικὸ ποίημα

ΦΑΣΜΑ ΘΗΣΕΩΣ ΕΝ ΟΠΛΟΙΣ ΚΑΘΟΡΑΝ, ΠΡΟ
ΑΥΤΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΦΕΡΟΜΕΝΟΝ

Le cuer d’un home vaut tout l’or d’un païs

Γιὰ τοὺς μεγάλους, γιὰ τοὺς ἐλεύθερους,
γιὰ τοὺς γενναίους, τοὺς δυνατούς,
Ἁρμόζουν τὰ λόγια τὰ μεγάλα, τὰ ἐλεύθερα,
Τὰ γενναία, τὰ δυνατά,
Γι’ αὐτοὺς ἡ ἀπόλυτη ὑποταγὴ κάθε στοιχείου, ἡ σιγή,
γι’ αὐτοὺς τὰ δάκρυα, γι’ αὐτοὺς οἱ φάροι,
κι οἱ κλάδοι ἐλιάς, καὶ τὰ φανάρια
Ὅπου χοροπηδοῦνε μὲ τὸ λίκνισμα τῶν καραβιῶν καὶ
γράφουνε στοὺς σκοτεινοὺς ὁρίζοντες τῶν λιμανιῶν,
Γι’ αὐτοὺς εἶναι τ’ ἄδεια βαρέλια ποὺ σωριαστήκανε στὸ
πιὸ στενό, πάλι τοῦ λιμανιοῦ, σοκάκι,
Γι’ αὐτοὺς οἱ κουλοῦρες τ’ ἄσπρα σκοινιά, κι οἱ ἁλυσίδες,
οἱ ἄγκυρες, τ’ ἄλλα μανόμετρα,
Μέσα στὴν ἐκνευριστικιὰν ὀσμὴ τοῦ πετρελαίου,
Γιὰ ν’ ἁρματώσουνε καράβι, ν’ ἀνοιχτοῦν, νὰ φύγουνε,
Ὅμοιοι μὲ τρὰμ ποὺ ξεκινάει, ἄδειο κι ὁλόφωτο μέσ’ στὴ
νυχτερινὴ γαλήνη τῶν μπαχτσέδων,
Μ’ ἕνα σκοπὸ τοῦ ταξειδιοῦ: πρὸς τ’ ἄστρα.

(ἀπόσπασμα)

© 1944, Νίκος Ἐγγονόπουλος
Ποιήματα Β’, Ἴκαρος, Ἀθήνα, 1977