Μπινιάρη Καλλιόπη: “Σαν καλλιτέχνης, η μεγαλύτερη πρόκληση που έχω να αντιμετωπίσω είναι ο Χρόνος και η Διάθεσή μου”

Στα πλαίσια της προώθησης καλλιτεχνών και της εικαστικής παρουσίασης PRIVE ART II” ο Πολιτιστικός Φορέας DREAMTEAM πιστός σε όσα υπόσχεται για έναν καλύτερο κόσμο (#giaenankaliterokosmo), μας παρουσιάζει τους συμμετέχοντες δημιουργούς αυτής της πρωτοποριακής δράσης και μας τους συστήνει μέσα από την Τέχνη τους.

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την τέχνη; Μπορεί να ακουστεί περίεργο αλλά με την τέχνη συστηματικά, ασχολούμαι από εννέα ετών. Ξεκίνησα αρχικά για βιοποριστικούς λόγους και το πιο σημαντικό για να μπορώ να ξεφεύγω και να ηρεμώ μέσω της δημιουργίας, από τις δύσκολες καταστάσεις που βίωνα εκείνη την εποχή με την οικογένειά μου.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Πιστεύω ότι το ρεύμα που χαρακτηρίζει τα έργα μου είναι ο Ρεαλισμός. Όταν καλούμαι να κάνω καποιο έργο αντιγραφή, μου δημιουργείται ένα βάρος καθώς πιστεύω οτί η αντιγραφή ισούται με κλεψιά. Οπότε τα έργα που δημιουργώ αυτοβούλως είναι αληθινά πραγματικά!
Monet:Portair with beret.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Αυτό που με κινεί είναι η “θλίψη”. Δηλαδή όταν είμαι ευτυχισμένη δεν μπορώ να φέρω εις πέρας έναν πίνακα. Ωστόσο μου αρέσει κυρίως να ζωγραφίζω σώματα, ως κυρίαρχους προταγωνιστές με κάποιο συμβολισμό.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Αυτοί που μου έδωσαν το εύνασμα της ζωγραφικής ήταν δύο άνθρωποι, δύο προσωπικότητες. Ο παππούς μου Ιωάννης Φουντής που μέσα από τις γκραβούρες που μου σχεδίαζε ταυτόχρονα μου εξιστορούσε και ιστορίες απο την ζωή του. Αλλά και από τον αυταρχικό πατέρα μου που δίνοντάς μου το υλικό λούστρο (δεν ήξερα καν τι ήταν τότε) να περάσω τις ζωγραφιές. Αποτέλεσμα; Να αιχμαλωτιστεί για πάντα η ψυχή μου από την ένταση και την λάμψη που απέκτησαν οι δημιουργίες μου.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Σαν καλλιτέχνης, η μεγαλύτερη πρόκληση που έχω να αντιμετωπίσω είναι ο Χρόνος και η Διάθεσή μου. Στόχος μου είναι να προκαλέσω τον εαυτό μου, να βγω νικήτρια, σε μια μονομαχία αντιμέτωπη με έναν κορυφαίο ζωγράφο.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλαδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Στην Ελλάδα, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανήσουμε στον τομέα της τέχνης. Ένα εμπόδιο που ήρθε να προστεθεί είναι αφαίρεση Καλλιτεχνικών από τα σχολεια, που ανακοινώθηκε φέτος. Κρίμα διότι η Ελλάδα διέπρεπε ανα αιώνες σε ό,τι αφορούσε την τέχνη (και όχι μόνο). Ο ρόλος της τέχνης στο δημόσιο χώρο είναι σημαντικός γιατί ο κάθε καλλιτέχνης δίνει φωνή, μέσα από τα έργα του, για αυτούς που δεν μπορούν να μιλήσουν, να ακουστούν, όπως φόβους, ιδέες, ανησυχίες πόνο και χαρά. Δημόσια τέχνη ίσον συζήτηση.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Από τα πιο κορυφαία μελλοντικά και άμμεσα σχέδιά μου είναι να διοργανώσω ένα φεστιβάλ σε συνεργασία, το καλλιτεχνικό εργαστήρι μου Εnergy Art, με τοπικές σχολές χορού, σχολές μοσικής. Φανταστείτε νύχτα, black-light, δημιουργίες εμού και των μαθητών μου σε σώματα των χορευτών. Η ζωγραφική σώμματος από ειδικά φωσφορίζον χρώματα ειδικά για black- light και στο βάθος να παίζει η ανάλογη μουσική από τις σχολές μουσικής. Έτσι έχουμε ένα απίστευτο αποτέλεσμα μείξης τριών τεχνών: Ζωγραφική, Χορός και Μουσική, το οποίο θα μπορέσει να απολαύσει ο κόσμος.

https://www.facebook.com/dreamteam.org.gr/