Μιχάλης Τσαβαρής: “Ο ψάλτης που έφερε άρωμα Πόλης στο νησί της Ρόδου”

“…Ο σκοπός της Βυζαντινής μουσικής είναι να κάνει τους πιστούς να προσευχηθούν και σε αυτό διαφέρει περισσότερο από την κοσμική μουσική”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Πολύ ωραία ερώτηση που ξυπνάει μνήμες.. η πρώτη μου μουσική ανάμνηση είναι από τον συγχωρεμένο τον πάτερα μου! Να τραγουδάει το “Σαν τα μάρμαρα της Πόλης” και τον “Σπίνο” είναι μελωδίες που είναι χαραγμένες στη μνήμη μου!

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Είναι τόσοι πολλοί αλήθεια.. από το νησί της Ρόδου πιστεύω με όσους ήθελα να βρεθώ επί σκηνής το έχω κάνει. Αξιόλογα ταλαντούχα άτομα όπως ο στενός μου συνεργάτης Πάνος Ροδίτης ο Γιάννης ο Παπαθεοδωρου ο Δημήτρης Βασιλαρας.. είχαμε και έχουμε πολύ επιτυχημένες συνεργασίες και τους ευχαριστώ..
Από τους λεγόμενους παγκοσμίου βεληνεκούς καλλιτέχνες σίγουρα θα ήθελα να βρεθώ στην ίδια σκηνή με τον Andrea Bocelli και με τον Μάριο Φραγκουλη

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Πέρα από τη βυζαντινή μουσική που ξεκίνησα πολύ μικρός… Με τη μουσική γενικά και τις ζωντανές εμφανίσεις ξεκίνησα όπως οι περισσότεροι.. Με φίλους στο σχολείο. Είχαμε όνειρα να φτιάξουμε μπάντες να παίζουμε τραγούδια και να περνάμε όμορφα! Μοιραζόμασταν το ίδιο πάθος για τη μουσική!
Με τον καιρό καθένας τράβηξε το δρόμο του όμως ακόμα και σήμερα χαίρομαι που βλέπω τα ίδια άτομα να συνεχίζουν να ασχολούνται με τη μουσική! Θα ήθελα να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί χωρίς αυτούς ίσως να μη ξεκινούσα ποτέ αυτό το ταξίδι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.. Στο άλλο σκέλος της ερώτησης σας. Σίγουρα όταν ξεκινάς με κάποιο σχήμα θες να έχεις μια ταυτότητα. Να πεις εγώ θέλω να τραγουδάω αυτό κι αυτό! Εγώ ήμουν κάπως αναρχικό στοιχείο απο μικρός καθώς μου αρέσουν αρκετά είδη και θέλω να πιστεύω οτι προσαρμόζομαι και δίνω τον καλύτερό μου εαυτό σε οτι κι αν πω! Και βυζαντινή μουσική-παραδοσιακή και ευρωπαϊκή – κλασσική αλλά και παλιά κομμάτια της ροκ μουσικής καθως και τραγουδια απο 50ς 60ς 70ς! Γι αυτο το λογο και επειδή δε θα ήθελα να αδικήσω η να ξεχάσω κάποιον θα πω λοιπόν ότι η μονή επιρροή που έχω είναι ο εαυτός μου.. και συγκεκριμένα το “αυτί” μου! Έμαθα από μικρός να ξεχωρίζω την ποιότητα οπότε αυτό με έκανε να μην έχω και αρνητικές επιρροές!

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Είναι δύσκολο να τα διαχειριστείς και τα δυο! Προσωπικά χαίρομαι και για τις επιτυχίες και για τις αποτυχίες μου!
Οι πρώτες μου έδωσαν τους καρπούς των κόπων μου και οι δεύτερες με έκαναν να μάθω από τα λάθη μου!

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Δεν έχω κανένα θέμα με τα talent show. Είναι όπως το είπατε και εσείς. Show.
Και μάλιστα υπάρχουν σοβαροί καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν μέσα από αυτά! Είναι ευκαιρία για κάποιους ανθρώπους να μπορέσουν να δείξουν τι αξίζουν μέσα από αυτό.. μιας και στην Ελλάδα είναι κάτι πολύ δύσκολο.

Τι είναι η βυζαντινή μουσική; Βυζαντινή μουσική είναι η εξέλιξη και καλλιέργεια της αρχαίας ελληνικής μουσικής και πήρε το όνομα αυτό από την περιοχή του Βυζαντίου. Η βυζαντινή μουσική που διασώζεται, είναι στο σύνολό της κυριως εκκλησιαστική.
Ουσιαστικά αυτό που ακούμε σήμερα σε διάφορες εκκλησίες είναι κατα ένα μεγάλο βαθμό η συνέχεια της παράδοσης που μας έχει διδαχθεί ανά τους αιώνες. Σκοπός της είναι να κάνει τους πιστούς να προσευχηθούν και σε αυτό διαφέρει περισσότερο από την κοσμική μουσική.

Πορεία στη βυζαντινή μουσική; Ξεκίνησα από πολύ μικρός.. θα μουν 7 μπορεί και 8 ετών όταν άρχισα να τραγουδάω και να ψέλνω!
Αργότερα σπούδασα στο Μελάνθειο ωδείο πλάι στον δάσκαλο μου τον Παντελή Αναστασόπουλο!
Παράλληλα έκανα και μερικά μαθήματα στην Κωνσταντινούπολη απ οπού διδάχθηκα και από εκεί πολλά πράγματα τα οποία με βοήθησαν και με βοηθάνε στην πορεία μου και στην εξέλιξη μου σαν ψάλτη.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Λένε πως όταν κάνουμε σχεδία ο Θεός γελάει.. θα συμφωνήσω με αυτό! Αυτό που ξέρω είναι ότι θα προσπαθήσω να τραγουδάω όσο μπορώ να ψέλνω όσο μπορώ και να εξελίσσομαι όσο μπορώ!

Βιογραφικό. Μιχάλης Β. Τσαβαρής
Μουσικός, Άρχων Πρωτοψάλτης Ι.Μ. Χαλκηδόνος Κων/πόλεως, Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής Γεννήθηκε στο Ρόδο το 1986. Σπούδασε βυζαντινή και ευρωπαική μουσική στο Μελάνθειο Ωδείο απ όπου πήρε και το δίπλωμα του με βαθμό ΆΡΙΣΤΑ ΠΑΜΨΗΦΕΊ.
Έχει κερδίσει 7 μουσικά βραβεία από τα οποία το 1 είναι πανελλήνιο.
Έχει συνεργαστεί με αρκετούς γνωστούς καλλιτέχνες και μουσικούς του νησιού.
Tην καλοκαιρινή σεζόν ασχολείται με την ψυχαγωγία σε ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου εδώ και μια δεκαετία.
Έπισης ειναι Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου πόλεως Ρόδου και συνεργάζεται με το Ωδείο Δωδεκανήσου σαν καθηγητής Βυζ. μουσικής