“Μια βραδιά με τον Χρήστο. Stronger with you”

https://youtu.be/UQriNMX-1Mo

Συνέντευξη από το γιατρό – συγγραφέα Χρήστο Ναούμ

Ποιος είναι ο λόγος αυτής της εκδήλωσης, την 1η Δεκεμβρίου τ.έ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων;

Από καιρό, σκεφτόμουν να οργανώσω μια καλλιτεχνική βραδιά του συνόλου έργου μου, που αφορά τόσο την λογοτεχνία, όσο και το θέατρο. Μια βραδιά ξεχωριστή, πλούσια σε ιδέες και συναισθήματα, πλαισιωμένη από μουσικούς και ηθοποιούς, μαζί με φίλους και αναγνώστες. Παράλληλα, συνδύασα να παρουσιάσω το νέο μου βιβλίο “Stronger with you”.

Συνήθως οι παρουσιάσεις είναι στατικές κι οι ομιλητές εστιάζουν κυρίως στο θέμα των βιβλίων τους. Τι ιδιαίτερο θα έχει η δική σας βραδιά και γιατί θέλετε οι αναγνώστες να την μοιραστούν μαζί σας;

Θέλω να ξεφύγω από τα στενά όρια μιας παρουσίασης -εκδήλωσης κι, έτσι, ένα μονόπρακτο «Μενταγιόν», που εμπεριέχεται στο βιβλίο, καθώς κι ένας μονόλογος «Αντίο» , σε πρωτοπρόσωπη γραφή θα δραματοποιηθούν. Στο μονόπρακτο «Μενταγιόν» παίζουν η Μαρία Μαραγκουδάκη κι η Εβίνα Λεχουρίτη. Τον μονόλογο «Αντίο» θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Μπούρας. Το «Αντίο» βραβεύτηκε ανάμεσα στα δέκα καλύτερα διηγήματα του διαγωνισμού, της αλυσίδας πολιτισμού ΙΑΝΟΣ. Λόγω του σουρεάλ περιεχομένου του και της θεατρικότητας που παρουσιάζει θεώρησα καλό να παιχτεί στο κοινό. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Τάσου Πυργέρη. Η Εύη Θεοδωρίδου θα διαβάσει κείμενα κι ο Δημοσθένης Αμπράζης θα απαγγείλει στίχους μου. Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω από καρδιάς τους καλλιτέχνες για την αμεσότητα και την απρόσκοπτη διάθεση τους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση. Παράλληλα, αυτή η γιορτή-εκδήλωση θα πλαισιωθεί από τους μουσικούς Μ. Ρεμπούτσικα και Γ. Κωνσταντινίδη.

Τι πραγματεύεται το “Stronger with you” και ποια είναι συνήθως η θεματολογία των έργων σας;

Το καλοκαίρι, καθώς ονειρευόμουν αυτή την γιορτή, γιατί για γιορτή πρόκειται, ολοκλήρωσα δυο μονόπρακτα. Εξετάζοντας τον φάκελο με άλλα μονόπρακτα, που είχα γράψει στο παρελθόν, είδα πως άνετα θα μπορούσε να εκδοθεί ένα βιβλίο με μια συλλογή μονόπρακτων. Επηρεασμένος από τον τίτλο του τελευταίου μονόπρακτου βάφτισα το βιβλίο με τον ίδιο τίτλο. Το μονόπρακτο “Stronger with you” αναφέρεται στην ερωτική δίνη ενός μεσήλικα, που παλεύει με τον ίδιο του τον εαυτό, για να ξεπεράσει τα συναισθήματα πάθους, που τον κατακλύζουν, μέχρις ότου εμφανιστεί η κάθαρση. Τα περισσότερα μονόπρακτα φωτογραφίζουν στιγμές της καθημερινότητας και της παράνοιας, που ζούμε στην χώρα μας, εξ ου κι ο υπότιτλος «Τα θεατρικά της Παράνοιας».
Με ενδιαφέρουν πολύ οι ψυχολογικές διαστάσεις των ηρώων μου καθώς και η κοινωνική προβολή των διαφορών και εμπλοκών τους. Μέσα από τις αντιθέσεις των χαρακτήρων, τη διαφορά στις αποφάσεις τους, τον αντίκτυπο της καθημερινότητας στις ζωές τους και τις επιπλοκές των συγκρούσεων τους ανακαλύπτω ότι, αν μη τι άλλο, προσπαθώ να ανακαλύψω τα αίτια της πάλης τους και να οραματιστώ τις εξελίξεις τους. Οι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να αγαπιούνται. Επίσης, μπορούν να βρίσκουν λύσεις για ό,τι πρόβλημα τούς προκύπτει χωρίς να φτάνουν σε ακρότητες. Κοιτώντας πίσω αλλά, και τώρα, στο νέο βιβλίο μου, με απασχολεί η γαλήνη, η λύση των προβλημάτων, η ομαλή συνύπαρξη και ο ρόλος του έρωτα στην ζωή μας.

Ελπίζουμε να έχει επιτυχία η «γιορτή» σας όπως λέτε και σας ευχόμαστε δημιουργικές εμπνεύσεις.

Ευχαριστώ κι ευελπιστώ να σας δω στην γιορτή μας.