Μειωμένη σεξουαλική διάθεση στις νέες γυναίκες

Έφη Ρομποτή, Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος

Συχνά νομίζουμε ότι σε χαμηλή σεξουαλική διάθεση οδηγούνται πολλές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Όμως η πραγματικότητα μας λέει ότι ένας εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός νέων γυναικών βιώνει επίσης την χαμηλή ερωτική επιθυμία.
Όλο και περισσότερες νέες γυναίκες αγωνιούν για καθημερινά πράγματα. Για την σχολή τους, την εργασία τους ή την έλλειψη της ή τις πολλές ώρες που περνούν σε αυτήν, την υγεία τους, την κούραση, τα λεφτά, τον έρωτα.
Αυτός ο τρόπος σκέψης συχνά τους αφαιρεί την ανεμελιά και την ευκολία της νεαρής ηλικίας να τα βγάζει πέρα με τις δυσκολίες. Αισθάνονται μεγαλύτερες, ‘’βαρύτερες’’ από την ηλικία τους ψυχολογικά.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι αν είστε ευχαριστημένη στην σχέση σας.

● Αμφιβολίες, ανησυχίες, θυμός, λεκτική ή σωματική κακοποίηση θα μπορούσαν να κρύβονται πίσω από την μειωμένη libido.

Το άγχος και η εξάντληση είναι παντοδύναμα στον αντίκτυπο που έχουν στην ευτυχία σας συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επιθυμίας.

● Εγκυμοσύνη- τοκετός- θηλασμός
Η απώλεια ενδιαφέροντος για το σεξ είναι συχνή στην εγκυμοσύνη, μετά από τον τοκετό και κατά τη διάρκεια του θηλασμού και οφείλεται σε αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών σας, πιθανές αλλαγές που έχουν γίνει στο σώμα σας και δημιουργούν προβλήματα με την εικόνα του, οδυνηρή επαφή λόγω της περινεοτομής, ή αλλαγή των προτεραιοτήτων όπως η εστίαση στην φροντίδα του μωρού σας.

● Ασθένειες
Οι μακροχρόνιες παθήσεις , μπορεί να επηρεάσουν την σεξουαλική σας ορμή.
Η σωματική και συναισθηματική πίεση που προκαλούν ή ακόμη και η θεραπεία τους, μπορεί να οδηγήσουν στην σεξουαλική δυσλειτουργία.

● Φάρμακα και η αντισύλληψη
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να μειώσουν την ερωτική σας διάθεση όπως πολλοί τύποι αντικαταθλιπτικών, μερικά φάρμακα για τις επιληπτικές κρίσεις, αντιψυχωσικά.
Τα αντισυλληπτικά επίσης κατηγορούνται.

● Η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών.

Έφη Ρομποτή
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
www.efiroboti.com
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/efi-roboti/