Τζένη Δάγλα: “Είμαι καταγραφέας, αφήνομαι παθητικά στη ροή που κυλά από μέσα μου…”

Η συγγραφέας, Τζένη Δάγλα, “τοποθετείται” με τις απαντήσεις της στη δημοσιογραφική ομάδα του polismagazino.gr

Μιλήστε μας για το Σονόρχ. Το Σονόρχ είναι ένα πείραμα και ένα όνειρο : το όνειρο της συλλογικής μας συνείδησης, η αναμέτρησή μας με το Χρόνο. Το Σονόρχ ανασκευάζει τη στάση του ανθρώπου απέναντι στο τεράστιο αυτό μέγεθος, προτείνει τον Προσωπικό Χρόνο, προτείνει νέα τάξη και οργάνωση κοινωνίας, ανατροπή.

Γιατί αποκαλείτε το Σονόρχ “κείμενο 3D”; Γιατί γράφοντας το “ζούσα”. Δεν ήμουν αποστασιοποιημένη, δεν κάθησα σε απόσταση ασφαλείας από αυτό: η συγγραφέας στο γραφείο της και το κείμενο στριμωγμένο μέσα στη σελίδα… Το κείμενο το “σήκωσα” από το χαρτί, virtual writing: δεν έγραφα, αλλά πλοηγήθηκα μέσα στο παράξενο Σύμπαν του Σονόρχ.

Οι αναγνώστες σας το εισπράττουν αυτό; Ήλπιζα -αφού το Σονόρχ είναι ένας “προσομοιωτής πραγματικότητας”- να έχω κοινωνούς, ήλπιζα σε κοινωνούς εμπειρίας, όχι απλά σε αναγνώστες. Νομίζω ότι το πέτυχα: Αυτή την αίσθηση της “ζωντανής” περιήγησης την έχουν απολαύσει οι κοινωνοί μου, χαίρομαι όταν μου λένε ότι “έζησαν”  διαβάζοντας…

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Από μικρή υπήρχε η κλίση στο γράψιμο. Η πρώτη ολοκληρωμένη απόπειρα έγινε το διάστημα 1998-2001. Δεν το εξέδωσα τότε, συνειδητά:  ήθελα να ωριμάσει η γραφή μου χωρίς καμία επιρροή. Ελπίζω να εκδοθεί στο μέλλον.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Η γραφή μου είναι συνειδησιακής ροής, stream of consciousness. Είμαι λοιπόν καταγραφέας, αφήνομαι παθητικά στην ροή που κυλά από μέσα μου. Γράφω ίσον “γράφομαι”. “Γράφομαι”, αυτή είναι η λέξη.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Όχι. Μπορεί να έχω μια πολύ γενική ιδέα, αλλά δεν προσπαθώ γράφοντας: δηλαδή όταν έχω έμπνευση γράφω, αλλιώς όχι. Η ροή κυλάει, μόλις την αφουγκραστώ κυλάει, αυτή με πάει….

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Ανοιχτόμυαλη, ευαίσθητη, δυναμική.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να γράφω ζώντας, να εξελίσσομαι. Να ταξιδεύω πολύ.

Πείτε μας για τα “θεατρικά σας σχόλια”. Όσον αφορά στη θεατρική δουλειά μου, δεν φτιάχνω πλοκή, αλλά “τοπία ζωής”. Δεν φτιάχνω χαρακτήρες, αλλά “φιγούρες”που φωτίζουν τη συλλογική μας αγωνία. Είναι θέατρο καταστάσεων, όχι ρόλων. Δεν ακολουθώ κανόνες. Κάθε κείμενο έχει εντελώς δικό του ύφος, προτρέπει σε δράση σκέψης και δράση πράξης. Δεν φοβάμαι γράφοντας, τολμώ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Συγγραφέως

Η Τζένη Δάγλα γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Αποφοίτησε με άριστα από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε επί 2 χρόνια στον τηλεοπτικό σταθμό Antenna και μετά ασχολήθηκε με τα νομικά σε ελεύθερο επάγγελμα.
Παρακολούθησε σεμινάρια θεάτρου στη Δανία και στην Ιταλία με τον Eugenio Barba, καθώς και στην Πολωνία, στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Ελλάδα με ηθοποιούς του Γέρζι Γκροτόφσκι και άλλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.
Έχει γράψει πέντε «θεατρικά σχόλια»: «Η Άγνωστη Χώρα» (θέατρο Αργώ, 2012), «Time, please!» (φεστιβάλ Αναλόγιο 2015), «Η Γυάλα» (θέατρο Φούρνος, 2017-2018) «Καραγκιόζ» και «Γουρούνα. Αθώος». Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια σχετικά με το σύγχρονο θέατρο. Μιλά αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά, γαλλικά. Πολίτης του κόσμου.