Μαρία Ραφαέλα: “…τα τραγούδια μου επιλέγονται με βάση τις μεγαλύτερες λαϊκές επιτυχίες που έχω αγαπήσει τόσο εγώ όσο και ο κόσμος”

“Πάντα αυτό που με ενδιαφέρει είναι μέσα από τα τραγούδια τα οποία επιλέγω να ερμηνεύω, να δημιουργώ στον κόσμο συναισθήματα μέσω της ερμηνείας μου”

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με την μουσική; Η πρώτη μου επαφή με την μουσική ήταν στα οκτώ μου χρόνια, δίπλα στον καταξιωμένο κιθαρίστα και θείο μου Δ. Ζαφειρέλλη. Μου έδωσε τα πρώτα ερεθίσματα για να μου μάθει κιθάρα, αλλά αυτό που με κέρδισε ήταν το τραγούδι. Θυμάμαι τον εαυτό μου να περνά ώρες ολόκληρες μπροστά στη τηλεόραση και το ραδιόφωνο να ακούω και να τραγουδάω πάνω σε σπουδαίες φωνές όπως Χ. Αλεξίου, Π. Παπαδοπούλου, Στρ. Διονυσίου, Στ Καζαντζίδη κ.α. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς μουσική.

Με ποιόν καλλιτέχνη θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Όνειρο ζωής να βρεθώ επί σκηνής με τον σπουδαίο ερμηνευτή Πασχάλη Τερζή. Με λυπεί ιδιαίτερα που δεν πρόλαβα έστω να τον ακούσω live λόγω του ότι έχει αποσυρθεί από τον χώρο εδώ και 10 χρόνια.

Με ποιο κριτήριο επιλέγετε το πρόγραμμα του ρεπερτορίου σας; Λαμβάνοντας υπόψη ότι θεωρώ τον εαυτό μου μια λαϊκή φωνή, τα τραγούδια επιλέγονται με βάση τις μεγαλύτερες λαϊκές επιτυχίες που έχω αγαπήσει τόσο εγώ όσο και ο κόσμος. Πάντα αυτό που με ενδιαφέρει είναι μέσα από τα τραγούδια τα οποία επιλέγω να ερμηνεύω, να δημιουργώ στον κόσμο συναισθήματα μέσω της ερμηνείας μου.

Μίλησε μας για την μέχρι τώρα δισκογραφική σου πορεία. Το 2017 κυκλοφόρησε η πρώτη μου ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με τίτλο ‘’Καρδιά μου σ’ ακολούθησα’’ την οποία και υπογράφει ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Γαβράς. Το cd περιλαμβάνει 6 τραγούδια που οι στίχοι ανήκουν στους καλούς μου φίλους και συνεργάτες Σπύρος Παπακωνσταντίνου, Παναγιώτης Μπουζιώτης και Γιάννης Γαβράς. https://www.youtube.com/watch?v=r_hG6EcWIvs

Τον Φεβρουάριο του 2019 κυκλοφόρησε ένα νέο Single με τίτλο ‘’Ενδεχομένως ‘’σε στίχους του Βασίλη Σιοκορέλλη και μουσική του Γιάννη Γαβρά. https://www.youtube.com/watch?v=N5hxJKRpn9M

Τον Δεκέμβριο του 2019 παρουσιάστηκε επίσημα ένα ακόμη τραγούδι, το οποίο έχει γραφτεί για την Κιβωτό του Κόσμου με τίτλο ‘’Κιβωτός του Κόσμου’’, από το τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ. Το εν λόγω τραγούδι υπογράφουν σε στίχο ο Παναγιώτης Μπουζιώτης και τη μουσική ο Γιάννης Γαβράς. https://www.youtube.com/watch?v=C_ZIJ_AipIw

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σου σχέδια; Τον προσεχή μήνα κυκλοφορεί ένα νέο τραγούδι το όποιο έχει τίτλο ‘’Φοβάμαι’’ σε στίχο της Κατερίνας Αθανάτου και μουσική του Γιάννη Γαβρά, ενώ την ενορχήστρωση έχει κάνει ο καταπληκτικός Χρήστος Περτσινίδης.
Την περίοδο αυτή προετοιμάζω την καλοκαιρινή μου περιοδεία για Αθήνα και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα, παρέα με την μπάντα μου.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Η μουσική μου πορεία ξεκινάει από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου, την Ορχήστρα των Ονείρων οπού και ήταν η πρώτη μας συνάντηση με τον μαέστρο μου Γιάννη Γαβρά. Στη συνέχεια υπήρξα μαθήτρια της Γιώτα Νέγκα και έπειτα της Άννας Διαμαντοπούλου.

Θες να μας μιλήσεις για την μπάντα σου; Ό,τι και να πω πραγματικά θα είναι πολύ λίγο. Έχουμε γίνει ένα τρελό παρεάκι το οποίο έχει συγκεντρώσει ο μαέστρος μου Γιάννης Γαβράς και περνάμε τόσο καλά στις πρόβες όσο και επάνω στη σκηνή και αυτό φαίνεται στον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι νιώθω πολύ τυχερή που έχω τέτοιυς συνεργάτες. Επι ευκαιρίας θα ήθελα να σας τους παρουσιάσω, στα τύμπανα ο Φώτης Richard Κοκαβέσης, στο ηλεκτρικό μπάσο ο Μάρκος Δημόπουλος, στις κιθάρες ο Θέμος Ζαχαράκης, στα πλήκτρα ο Στέλιος Τσάκας στο κλαρίνο ο Θανάσης Δημόπουλος και τέλος στο μπουζούκι/ενορχήστρωση/παραγωγή ο Γιάννης Γαβράς.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Μαρία Ραφαέλα γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1997 στην Αθήνα η καταγωγή της είναι από τη μαγευτική Μυτιλήνη. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική. Απόφοιτη του Μουσικού Σχολείου Ιλίου. Μαθήτρια της Γιώτα Νέγκα και στη συνέχεια της καθηγήτριας του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού Άννας Διαμαντοπούλου στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.
Η Μαρία Ραφαέλα έχει συνεργαστεί με τους Μίμη Πλέσσα, Χρήστο Νικολόπουλο, Πίτσα Παπαδοπούλου, Θέμη Αδαμαντίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Μιχάλη Δημητριάδη, Κώστα Καραφώτη, Άκη Δείξιμο, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μπάμπη Στόκα και Ορχήστρα των Ονείρων.