Μαρία Κατηρτζίδου: “Με όποιον καταξιωμένο και μεγάλο μουσικό και ερμηνευτή παρεβρεθώ στη σκηνή, θα νιώσω δέος”

“…Ο στόχος μου είναι να περάσω και να σπουδάσω μουσικολογία στη Θεσσαλονίκη, να γεμίσω με μουσικά εφόδια το μυαλό μου και να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα. Πέρα από θεωρία όμως, θέλω και να κυνηγήσω τη πράξη μέσω μουσικών εμφανίσεων που θα μου προσφέρουν εμπειρία.”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Η πρώτη μου μουσική ανάμνηση είναι από όταν ήμουν μαθήτρια της τετάρτης τάξης στα εκπαιδευτήρια πλάτων. Διοργανωνόταν μια καλοκαιρίνη γιορτή με υπεύθυνο χορωδίας τον κ. Νίκο Πατρή, ο οποίος με επέλεξε για να πω ένα σόλο κομμάτι. Πέρα απο πρώτη μουσική ανάμνηση είναι και η πρώτη μου εμφάνιση μπρόστα σε κοινό.

Ποιον καλλιτέχνη θαυμάζετε και με ποιον Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Με όποιο καταξιωμένο και μεγάλο μουσικό και ερμηνευτή παρεβρεθώ στη σκηνή, θα νιώσω μόνο δέος. Αλλά φυσικά μεγάλο θαυμασμό έχω για την Ελεονώρα Ζουγανέλη και το Γιώργο Θεοφάνους.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Η πορεία μου στη μουσική, είναι οι σπουδές μου πάνω σ’ αυτήν. Προτεραιότητά μου η μόρφωσή μου κι έπειτα η εμπείρια που μπορώ να αποκτήσω. Μέχρι σήμερα σ’ αυτό με βοηθούν οι εμφανίσεις και οι συναυλίες, που έχω συμμετάσχει. Αρνητικές δεν υπάρχουν, παρά μόνο θετικές,τόσο μέσα απο την οικογένεια μου όσο και απο το δάσκαλό μου, οι οποίοι πάντοτε με προτρέπουν να ασχοληθώ και να γίνω καλύτερη.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Θα ήθελα να πάω σε ένα talent show όποτε νιώσω έτοιμη για να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου, χωρίς να είναι ο σκοπός μου η νίκη. Η δοκιμασία είναι που με ενδιαφέρει. Είναι ένας χώρος που δίνει μια ευκαιρία σε νέους ταλαντούχους μουσικούς.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε;
Συνεργασία με οποιονδήποτε άνθρωπο του χώρου σε υψηλό επίπεδο, θα ήταν όνειρο.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Η παιδεία γενικότερα εμπλουτίζει τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου, έτσι και η μουσική. Άσχετα εάν ονομάζεται κάποιος μουσικός ή όχι. Χωρίς μουσική η ζωή δεν θα είχε νόημα, όλοι από τη πρώτη ανάσα έχουμε επαφή με τη μουσική και τον ήχο. Η μουσική παιδεία φυσικά για έναν μουσικό είναι η ανάγκη και η βάση. Το ταλέντο είναι τα θεμέλια και η μουσική εκπαίδευση είναι η εξέλιξη ενός μουσικού.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Η μουσική είναι μια επιστήμη, γι’ αυτό υπάρχει ακόμα και σε τμήμα ανώτατων σπουδών στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, οπότε φυσικά και υπάρχουν. Ο μουσικός που σπουδάζει τη μουσική έχει τις κατάλληλες γνώσεις και τη ευχέρεια, γιατί οι γνώσεις πάνω στη μουσική σε κάνουν καλύτερο μουσικό. Βέβαια το διάβασμα για έναν μουσικό δεν τελειώνει ποτε.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Ως παιδί στο πίσω μέρος του μυαλού μου παίζει η ιδέα του να κάνω καριέρα στο τραγούδι, βέβαια αυτό δεν βασίζεται μόνο στο ταλέντο αλλά στις συνθήκες και την τύχη. Γι’ αυτό ο στόχος μου είναι να περάσω και να σπουδάσω μουσικολογία στη Θεσσαλονίκη να γεμίσω με μουσικά εφόδια το μυαλό μου και να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα. Πέρα από θεωρία όμως, θέλω και να κυνηγήσω τη πράξη μέσω μουσικών εμφανίσεων που θα μου προσφέρουν εμπειρία.

Βιογραφικό. Είμαι μαθήτρια της δευτέρας λυκείου στο 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης. Είμαι 17 ετών. Μιλάω αγγλικά και γαλλικά έχοντας πτυχίο και στις δύο γλώσσες. Εχω ασχοληθεί απο την ηλικία των 3 ετών με το μπαλέτο και τον σύγχρονο χορό σε επίπεδο 5ο degree, ενώ έχω λάβει μέρος σε διεθνή διαγωνισμό χορού στη Σόφια της βουλγαρίας έχοντας κατακτήσει την 7η θέση της ηλικίας μου στο μπαλέτο.
Με τη μουσική ασχολούμαι απο τη ηλικία των 7 ετών, παρακολουθώντας μαθήματα κλασσικού πιάνου και κιθάρας λαικής και ηλεκτρικής. Είμαι τελοιόφοιτη του μουσικού γυμνασίου κατερίνης όπου παρακολούθησα μαθήματα κρουστών,ταμπουρά και παραδοσιακής-βυζαντινής μουσικής.
Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με το τραγούδι και έχω παρακολουθήσει σεμινάρια κλασσικού τραγουδιού,στο μουσικό εργαστήρι ολύμπου. Εκεί διδάσκομαι επίσης κλασσικό πίανο και μαθήματα ορθοφωνίας. Επίσης είμαι πτυχιούχος στις ανώτατες μουσικές θεωρητικές σπουδές αρμονίας, πτυχίο που έχω λάβει απο το μουσίκο εργαστήρι ολύμπου. Επίσης είμαι μέλος της ορχήστρας του κέντρου γραμμάτων και τεχνών Δίου, με μαέστρο τον κ. Νίκο Πατρή και έχω λάβει μέρος σε συναυλίες με μεγάλα ονόματα όπως: Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Βασίλη Λέκκα, Μπάμπης Βελισσάριος και άλλους, ενώ κάνουμε live εμφανίσεις με μέλη της ορχήστρας και του μουσικού εργαστηρίου ολύμπου. Επίσης έχω κάνει εμφανίσεις με ροκ μπάντα, στο παρελθόν.
Έχω γράψει τους στίχους και τη μουσική με τίτλο ‘‘Θα σ’αγαπώ μέχρι τέλους’’, όπου κυκλοφορεί και στη πλατφόρμα του youtube.