Μαρία Κατηρτζίδου: “Η μουσική παιδεία για ένα μουσικό είναι η ανάγκη και η βάση. Το ταλέντο είναι τα θεμέλια και η μουσική εκπαίδευση είναι η εξέλιξη ενός μουσικού”

“Μετά από το πρώτο μου τραγούδι “Θα σ’ αγαπώ μέχρι τέλους” σε στίχους δικούς μου και κατά το ήμισυ η μουσική, έχω ήδη ξεκινήσει τα επόμενα τραγούδια και τα χτίζουμε με την βοήθεια του μαέστρου μου (Νίκος Πατρής) όπου είναι και ο μέντοράς μου”

Πολιτισμός και Μουσική Παιδεία. Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς; Η μουσική είναι ένα μέσω επικοινωνίας θα έλεγε κανείς πως είναι μια διεθνής γλώσσα. Έχει τον τρόπο της να ενώνει λαούς και πολιτισμούς και να φτιάχνει έναν ίσο δρόμο για όλους.

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί; Πέρα από τα γνωστά μουσικά πρόσωπα που θαυμάζω, ο θαυμασμός μου δεν είναι μόνο για εκείνα, αλλά και για τον άνθρωπο που με ώθησε και με έκανε να αγαπήσω τη μουσική. Μου έδωσε κίνητρο και μου έμαθε τι έστι πείσμα και θέληση, αυτός λοιπόν δεν είναι άλλος από τον μαέστρο και δάσκαλο μου Νικο Πατρη.

“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.” Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση; Για όλα τα είδη μουσικής οι νότες είναι ίδιες ο τρόπος συνήθως είναι ίδιος, αλλά η «εκτέλεση» αλλάζει. Οι μουσικοί είναι πολλοί άρα υπάρχουν και πολλές διαφορετικές εκτελέσεις που προέρχονται από κάθε μουσικό ξεχωριστά.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Η παιδεία γενικότερα εμπλουτίζει τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου, έτσι και η μουσική ασχετα εάν ονομάζεται κάποιος μουσικός ή όχι. Χωρίς μουσική η ζωή δεν θα είχε νόημα, όλοι από τη πρώτη ανάσα έχουμε επαφή με τη μουσική και τον ήχο. Η μουσική παιδεία φυσικά για έναν μουσικό είναι η ανάγκη και η βάση. Το ταλέντο είναι τα θεμέλια και η μουσική εκπαίδευση είναι η εξέλιξη ενός μουσικού.

Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση; Ως μαθήτρια ακόμα για τα γενικά σχολεία ειδικά για τα γυμνάσια δεν έχω άποψη, γιατί είμαι απόφοιτη μουσικού γυμνασίου, οπου είχα άμεση επαφή με τη μουσική. Ως μαθήτρια όμως επαγγελματικού λυκείου μπορεί να μην υπάρχει μάθημα μουσικής αλλά με μια ομάδα παιδιών που ασχολούνται και αγαπουν τη μουσική και με τη συνοδεία ενός καθηγητή χορωδίας, γίνεται καλή δουλειά.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Φυσικά και υπάρχουν. Ο μουσικός που σπουδάζει τη μουσική έχει τις κατάλληλες γνώσεις και τη ευχέρεια, γιατί οι γνώσεις πάνω στη μουσική σε κάνουν καλύτερο μουσικό. Βέβαια το διάβασμα για έναν μουσικό δεν τελειώνει ποτε.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Ως παιδί στο πίσω μέρος του μυαλού μου παίζει η ιδέα του να κάνω καριέρα στο τραγούδι, βέβαια αυτό δεν βασίζεται μόνο στο ταλέντο αλλά στις συνθήκες και την τύχη. Για αυτό ο στόχος μου είναι να περάσω και να σπουδάσω μουσικολογία στη Θεσσαλονίκη να γεμίσω με μουσικά εφόδια το μυαλό μου και να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα. Πέρα από θεωρία όμως, θέλω και να κυνηγήσω τη πράξη μέσω μουσικών εμφανίσεων που θα μου προσφέρουν εμπειρία.

Πόσα χρόνια ασχολείστε με τη μουσική; Η πρώτη επαφή με τη μουσική ήταν όταν ήμουν Τετάρτη δημοτικού, παρακολουθούσα μαθήματα κλασσικού πιάνου και στη συνέχεια ανακάλυψα και ότι τραγουδάω. Οταν τελείωσα το δημοτικό έδωσα εξετάσεις στο μουσικό γυμνάσιο Κατερίνης όπου φοίτησα μέχρι και τη Τρίτη γυμνασίου. Παράλληλα εντάχθηκα ως μαθήτρια στο μουσικό εργαστήρι Ολύμπου με υπεύθυνο σπουδών, καθηγητή και μαέστρο Πατρή Νικόλαο μέχρι και σήμερα. Σπουδάζω κλασσικό πιάνο, λαϊκή κιθάρα και είμαι πτυχιούχος αρμονίας.

Θα θέλατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά; Ο στόχος μου είναι να κάνω αυτό που αγαπώ επάγγελμα. Να σπουδάσω μουσικολογία.

Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας μετά από 10 χρόνια; Η τελευταία σκέψη μου θα ήταν ως έφηβη να κάνω καριέρα στο τραγούδι, βέβαια αυτό δεν το ξέρει κανείς. Γενικότερα θα ήθελα να ασχοληθώ με τη μουσική.

Συμμετέχετε και κάπου αλλού ως μουσικός; Πέρα από μαθήτρια του μουσικού εργαστηρίου Ολύμπου είμαι και μέλος της ορχήστρας νέων του κέντρου γραμματων και τεχνών Δίου.

Τι είδος τραγουδιού σας αρέσει και τι θα θέλατε να ακολουθήσετε μουσικά; Το πρώτο μουσικό μου άκουσμα ήταν η έντεχνη και ροκ μουσική. Σήμερα δίχως να αφήσω αυτό το είδος, ασχολούμαι και με το λαϊκό. Αυτά τα είδη είναι που με εκφράζουν. Βέβαια ένας μουσικός πρέπει να τα «αγαπάει» όλα, αν και πέρα από την αγάπη η εκτέλεση είναι δύσκολη.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα talent show; Θα θέλατε να λάβετε μέρος; Θα ήθελα να πάω σε ένα ταλέντο σόου όποτε νιώσω έτοιμη για να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου, χωρίς να είναι ο σκοπός μου η νίκη. Η δοκιμασία είναι που με ενδιαφέρει. Είναι ένας χώρος που δίνει μια ευκαιρία σε νέους ταλαντούχους μουσικούς.

Τι ονειρεύεστε ως νέα μουσικός; Μια ζωή γεμάτη μουσική και δημιουργία.

Γράφετε κι άλλα τραγούδια σε στίχους ή και μουσική, είστε στο στούντιο; Ναι βρίσκομαι στο στούντιο. Μετά από το πρώτο μου τραγούδι “Θα σ’ αγαπώ μέχρι τέλους” σε στίχους δικούς μου και κατά το ήμισυ η μουσική έχω ήδη ξεκινήσει τα επόμενα τραγούδια και τα χτίζουμε με την βοήθεια του μαέστρου μου (Νίκος Πατρής) όπου είναι και ο μέντοράς μου.