Μαρία Ευστρατιάδη: “εκτιμώ όλους όσους σέβονται την τέχνη τους, τους δημιουργούς της, τον εαυτό τους και βεβαίως το κοινό τους”

Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Πιστεύω πως η μουσική, έχοντας αναπόφευκτα επιρροές από το περιβάλλον στο οποίο δημιουργείται και ταυτόχρονα υπερβαίνοντας τα όρια του τόπου και του χρόνου, ενώνει όχι μόνο λαούς και πολιτισμούς, αλλά και εποχές.

Με την προϋπόθεση πως υπάρχουν οι προσλαμβάνουσες για την κατανόησή της..

Ποιό μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Δε θαυμάζω έναν μουσικό μόνον.
Θαυμάζω, σέβομαι κι εκτιμώ όλους όσους σέβονται την τέχνη τους, τους δημιουργούς της, τον εαυτό τους και βεβαίως το κοινό τους.

«Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί». Πώς θα περιγράφατε αυτή τη φράση;

Θεωρώ πως αυτή η φράση δημιουργεί σοβαρές παρανοήσεις και παρεξηγήσεις.
Η μουσική δεν είναι μία. Το μπαλέτο και οι παραδοσιακοί χοροί είναι ένα; Η ποίηση και η γραφή στίχων για ένα τραγούδι είναι ένα;

Ας αναρωτηθούμε για όλες τις τέχνες.. Ας αναρωτηθούμε για όλα τα μέρη της γης.

Ας μη μειώνουμε την αξία της κάθε έκφρασης της μουσικής..

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Η μουσική παιδεία δε θα έπρεπε να είναι πολυτέλεια.

Εκτός που ανοίγει παράθυρο σ έναν θαυμαστό κόσμο ομορφιάς και πολιτισμού, μας μαθαίνει να προσπαθούμε για κάτι καλό που μπορεί να μη πετύχει αμέσως αλλά δεν πρέπει να παραιτούμαστε, μας μαθαίνει να έχουμε υπομονή κι επιμονή, να παίρνουμε αποφάσεις, να χρησιμοποιούμε τις γνώσεις και τις ικανότητές μας για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Φέρνοντάς μας σ επαφή με υψηλή ποιότητα, διαμορφώνει το γούστο κι εκπαιδεύει το χαρακτήρα μας.

Πώς μπορεί ένας γονιός ν’ ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Εάν το παιδί έχει ερεθίσματα από το σπίτι και από το σχολείο θα φανεί η επιθυμία του και το ταλέντο του.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;

Βεβαίως και υπάρχουν, στην Ελλάδα και το εξωτερικό και το επίπεδο ανεβαίνει συνεχώς.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Ετοιμάζεται η παρουσίαση ενός από τα σημαντικότερα έργα της μουσικής, δε θα ήθελα να πω κάτι άλλο γι αυτό όμως ακόμα..

Βιογραφικο.
Η Μαρία Ευστρατιάδη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών από όπου πήρε το δίπλωμά της με το πρώτο βραβείο και ειδική διάκριση.

Συνέχισε τις σπουδές της στην «Hochschule für Musik, Theater und Medien» στο Ανόβερο της Γερμανίας, από όπου αποφοίτησε με άριστα και διάκριση επίσης.

Έχει πτυχία αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας.
Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία.

Έχει ηχογραφήσει για την ελληνική, τη γερμανική και την ουγγρική ραδιοφωνία. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Ορχήστρα Ακαντέμικα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Έχει συνεργαστεί επίσης με το κουαρτέτο εγχόρδων «Αέναον».
Η δισκογραφική της δραστηριότητα περιλαμβάνει έργα J.S. Bach, C.Ph. E. Bach, W.A.Mozart, Γιάννη Ιωαννίδη και J. Brahms.
Οι ηχογραφήσεις της με όλες τις σονάτες για πιάνο και δύο κοντσέρτα (KV 271 και KV 453) για πιάνο και ορχήστρα του W.A.Mozart, σε συνεργασία με την Ορχήστρα Δωματίου της Μουσικής Εταιρείας Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Ιωαννίδη, τιμήθηκαν το Δεκέμβριο του 2010 από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.
Η Μαρία Ευστρατιάδη είναι έφορος της σχολής πιάνου στο Ωδείο Αθηνών.
Maria Efstratiadis
Maria Efstratiadis was born in Athens and studied at the Athens Conservatoire, from which she graduated with an award and special distinction. She continued her studies at the “Hochschule für Musik, Theater und Medien” in Hannover, Germany, from which she also graduated with top marks and distinction. She holds diplomas in Harmony, Counterpoint and Fugue.
She has appeared in solo recitals and chamber music concerts in Greece, France, Germany and Hungary. She has recorded for Greek, German and Hungarian radio. She has made solo performances with the National Youth Symphonic Orchestra, the Athens Akademika Orchestra and the Athens State Orchestra.
Her discography includes works of J.S. Bach, C.Ph. E. Bach, W.A. Mozart, Y. Ioannidis and J. Brahms.
Her recordings with all sonatas for piano and two concertos (KV 271 and KV 453) for piano and orchestra of W.A. Mozart, in collaboration with the Athens Music Society Chamber Orchestra (conductor: Yiannis Ioannidis), received an award in December 2010 from the Union of Greek Theatre and Music Critics.
Maria Efstratiadis is head of the piano department at the Athens Conservatoire.