Μάνος Κούκος: “Η μουσική για εμένα είναι ένας δρόμος που έχει αρχή, αλλά δεν έχει τέλος”

“Η μουσική έχει το χάρισμα να ενέχει ευχαρίστηση. Η μουσική παιδεία είναι η ανάγκη που δημιουργεί συναισθήματα, αλλαγή της ψυχικής μας διάθεσης και αισθητική απόλαυση”

Ποια είναι η πρώτη σας μουσική ανάμνηση; Από πολύ μικρός, χρησιμοποιούσα ό,τι μπορούσε η φαντασία μου να μετατρέψει σε μικρόφωνο, το έπαιρνα και τραγουδούσα με τις ώρες.

Ποιον καλλιτέχνη θαυμάζετε και με ποιον θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Η αλήθεια είναι πως θαυμάζω πολλούς καλλιτέχνες. Ο καθένας έχει έχει χαράξει τη δική του πορεία, με τον δικό του τρόπο και αυτό με παροτρύνει να θέλω να ακούω όλα τα είδη της μουσικής με τον ίδιο ζήλο.

Ποια είναι η άποψη σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Ο κάθε καλλιτέχνης αφού μπει στο χώρο της μουσικής καλείται να χαράξει τη δική του πορεία. Θεωρώ πως τα talent show δίνουν ευκαιρίες όμως εξαρτάται πως αυτές οι ευκαιρίες θα αξιοποιηθούν. Σίγουρα, τίποτα δεν είναι καθοριστικό, διότι ένα talent show μπορεί να σταθεί αρχή για ένα νέο ξεκίνημα. Ποτέ όμως τέτοια shows, δε θα έπρεπε να θεωρούνται ως τέλος στο δρόμο της μουσικής.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Θα ήθελα με πολλούς καλλιτέχνες να συνεργαστώ. Φυσικά μια συνεργασία για μένα δεν κινείται μόνο σε πλαίσια πίστας αλλά όσον αφορά το στίχο, τη μουσική και ότι συνεπάγεται με αυτό. Ένας καλλιτέχνης που θα ήθελα να συνεργαστώ μαζί του είναι ο Βασίλης Καρράς.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Η οποιαδήποτε μάθηση προϋποθέτει μόχθο. Η μουσική έχει το χάρισμα να ενέχει ευχαρίστηση. Επομένως, η μουσική παιδεία είναι ανάγκη που δημιουργεί συναισθήματα, αλλαγή της ψυχικής μας διάθεσης και αισθητική απόλαυση. Ενώ παλιότερα η μουσική παιδεία (Αρχαία Ελλαδα, Κίνα, Ινδία) κατείχε εξαίρετη θέση, στη σημερινή εποχή θεωρώ πως θα έπρεπε να γίνει ένας επαναπροσδιορισμός της μουσικής παιδείας στα σχολεία.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Ναι, φυσικά υπάρχουν Έλληνες καταρτισμένοι μουσικά και έχοντας τις απαραίτητες γνώσεις όπως για παράδειγμα ο Μικής Θεοδωράκης.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Η μουσική για εμένα είναι ένας δρόμος που έχει αρχή, αλλά δεν έχει τέλος. Αυτό με κάνει να έχω όνειρα και να βάζω στόχους προκειμένου να χαράξω και εγώ με ένα δικό μου τρόπο τη δική μου πορεία. Ωστόσο, έχω αρκετά πράγματα που θέλω να υλοποιήσω και όλα να έρθουν τη στιγμή που πρέπει, όπως πρέπει. Είμαι ένας άνθρωπος αισιόδοξος για το μέλλον και θέλω να κάνω πολλά και διάφορα πράγματα στο χώρο της μουσικής.

Λίγα πράγματα για μένα: Μάνος Κούκος: 26 ετών. Από μικρός είχα κλίση στη μουσική και ήξερα τι είναι αυτό που θέλω να ακολουθήσω. Είμαι μέλος μιας πολύτεκνης οικογένειας. Έχω μεγαλώσει σε ένα πολύ υγιές οικογενειακό περιβάλλον και δεν έπαψα να εισπράττω αγάπη από τα δικά μου πρόσωπα. Αυτό τις περισσότερες φορές ήταν το κίνητρό μου προκειμένου να αντεπεξέρχομαι στις δυσκολίες. Επέλεξα να δουλέψω από πολύ μικρή ηλικία για να καταφέρω να στηρίξω ανθρώπους από το οικείο μου περιβάλλον. Θεωρώ πως οι εμπειρίες που έχω αποκτήσει μέσω της δουλειάς με έχουν ωριμάσει και έχω σχηματίσει μια πιο σφαιρική άποψη των πραγμάτων και κατ’ επέκταση της ζωής. Όσον αφορά τον τομέα της μουσικής, έχω συμμετάσχει στο The Voice στην ομάδα της Έλενας Παπαρίζου ενώ λίγο καιρό αργότερα έκανα το δικό μου πρώτο video clip με τίτλο: Αλήτης. Έχω γράψει και αρκετά δικά μου κομμάτια και παράλληλα έχω συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους ανθρώπους στο χώρο της μουσικής. Μέχρι σήμερα, δεν σταματάω να μαθαίνω καινούργια πράγματα πάνω στη μουσική και να προσδοκώ για το καλύτερο.