Λιθογραφικές Σωματογραφίες του Κώστα Ευαγγελάτου στο ART STUDIO EST-LA CHAMBRE

Στο πλαίσιο των εικαστικών ART WEEKENDS του ζωγράφου, λογοτέχνη, θεωρητικού της τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου, που λειτουργούν στο ART STUDIO EST-LA CHAMBRE εκτίθεται σειρά λιθογραφικών έργων με χαρακτηριστικές, ανατομικές σωματογραφικές συνθέσεις του.

Ο καλλιτέχνης αναφέρει σε κείμενο του: Η απελευθέρωση της σκέψης μέσα από την τέχνη και η κατανόηση ότι ο ίδιος ο έρωτας,το κορμί και το πάθος μπορούν να εκφραστούν μέσα από καλλιτεχνικά δημιουργήματα που έχουν κύριο συνθετικό στοιχείο το αισθησιακόανθρώπινο σώμα ήταν πεποίθηση μου από τα νεανικά μου χρόνια.

Πολλά έργα, ανατομικές μελέτες και σωματογραφικά συμπλέγματα τα φιλοτέχνησα στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια των εικαστικών σπουδών μου, στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των εκθέσεων μου εκεί από το 1988- 2019 και εντατικά στο ατελιέ μου στην Αθήνα από την δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα”. 

Η ποιήτρια Edna Millay έχει γράψει στην ποιητική της συλλογή με τίτλο “Μοιραία συνέντευξη”: Μόνον ο Ευκλείδης είδε την ομορφιά γυμνή. Εννοεί βέβαια ότι ο κορυφαίος θεμελιωτής της Γεωμετρίας του τρισδιάστατου χώρου μπόρεσε να συλλάβει και να δεί την καθαρή ποίησηκαι την ομορφιά που προσδίδουν οι αρμονικές αναλογίες του Κόσμου μας. Σε αντιπαράθεση με τον Κόσμο, το ανθρώπινοσώμα μπορεί να θεωρηθεί σαν μία συνισταμένη μικρογραφία των δυνάμεων και των σχέσεων που διέπουν το σύμπαν. 

Η θέαση, η αφή και η μελέτη του σώματος οδήγησε τον άνθρωπο από την παλαιολιθική εποχή, όπως καταδεικνύουν έξοχες τοιχογραφίες σπηλαίωνστην απεικόνιση του. Στην πορεία των αιώνων το σώμα σαν αισθητικό αντικείμενο έχει αποδοθεί με κάθε δυνατή εικαστικήπροσέγγιση και ερμηνεία. Η επιστάμενη εκ του φυσικού ανατομική μελέτη του σώματος, με ώθησε στην εικαστική του απεικόνιση,η οποία προέρχεται από την προσπάθεια μου, για βιωματική μετουσίωση των αναλογιών που η όραση και η φαντασία μου διακρίνουν.

Οι Σωματογραφίες είναι συνθέσεις με το γυμνό ανθρώπινο σώμα, οι οποίες παρόλο που συχνάαπουσιάζει το πρόσωπο, εκφράζουν ποικίλες ψυχικές καταστάσεις. Τα σώματα είναι χαραγμένα με εννοιολογικέςενδείξεις και σύμβολα, που κατά την άποψη μου προσδίδουν αισθησιακή και εγκεφαλική διάσταση στη σωματική Μονάδα. Ο σχεδιασμός και η ποιητική χρωματική αντίληψη των σωματογραφιών μου, που με μία εν δυνάμει κίνηση αναδύονται
και εγγράφονται στο χώρο, με ιδιότυπη γραφή εννοιών, συντείνει στον τονισμό της άποψης ότι Σώμα=Σύμπαν. 

Συντελεί στην οπτική μεταβολή της εικόνας σε αισθησιακό κίνητρο. Κίνητρο που γονιμοποιεί και αναπαράγει την γυμνή ομορφιά του κόσμου μας.

Οι “Σωματογραφίες” του Κώστα Ευαγγελάτου έχουν λάβει διεθνώς κριτικές και έχουν εκδοθεί σε συλλεκτικά portfolios, Ημερολόγια και λευκώματα τέχνης. Η διάσημη Αμερικανίδα σεξολόγος Δρ Ρούθ, DR. RUTH, ήταν ιδιαίτερα επαινετική για τις Bodygraphics-Σωματογραφίες. 

ART WEEEKENDS ART STUDIO EST-LA CHAMBRE COSTAS EVANGELATOS ΠΡΑΤΙΝΟΥ 87, (περιοχή Εθν. Πινακοθήκης). ΑΘΗΝΑ (Επισσκέψεις με προσυνεννόηση και τήρηση των οδηγιών προστασίας του ΕΟΔΥ) Πληροφορίες: τηλ: 210 7294259