Λευτέρης Μπρεντάνος: “Ο καλλιτέχνης δεν είναι τίποτα χωρίς το ταλέντο, αλλά και το ταλέντο δεν είναι τίποτα χωρίς το καλλιτέχνη”

“…Το μεγαλύτερο όνειρο μου είναι κάποια στιγμή να γίνω μέλος μιας μεγάλης και διεθνούς φήμης ορχήστρας είτε ως μουσικός ειτε ως μαέστρος. Αν και πιστεύω πως τα όνειρα και η πορεία ενός μουσικού δε σταματούν ποτε”

Ποια ειναι η πρωτη σας μουσικη αναμνηση; Μεγαλώνοντας σε ένα νησί όπως η Κέρκυρα, για την οποία οι Μπάντες αποτελούν μια μακρόχρονη παράδοση η πρώτη μου μουσική ανάμνηση δεν θα μπορούσε παρά να σχετίζεται με αυτές. Η πρώτη φορά που συμμετείχα ως μέλος μιας από αυτές τις Μπάντες, στις Χριστιανικές Εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην πόλη της Κέρκυρας σε περιόδους εορτασμού μεγάλων γεγονότων της Χριστιανοσύνης όπως το Πάσχα, ήταν κάτι που μου επηρέασε και έμεινε ανεξίτηλο στην μνήμη μου σαν μια πολλή γλυκιά παιδική ανάμνηση.

Με ποιον μουσικο θα θελατε να βρεθειτε επι σκηνης; Σε παγκόσμιο επίπεδο οι μουσικοί που θαυμάζω και με τους οποίους θα ήθελα να συνεργαστώ είναι αρκετοί. Ενδεικτικά θα αναφέρω τον μαέστρο Adrian Pradava με τον οποίο έχω ήδη μια συνεργασία στο βιογραφικό μου. Τέτοιου μεγέθους «μουσικές συναντήσεις» επι σκηνής σου προσφέρουν πολύτιμη γνώση και μοναδική εμπειρία.

Περιγραψτε μας τη μεχρι σημερα πορεια σας στη μουσικη . Υπηρξαν επιρροες καθοριστικες θετικες η αρνητικες; Τα πρώτα μουσικά βήματα τα έκανα σε ηλικία περίπου εννέα ετών σε μία από τις φιλαρμονικές του νησιού, αυτή του Γαστουριου Κέρκυρας. Αυτή η επαφή μού προσέφερε μεγάλη εμπειρική γνώση. Συνέχισα φοιτώντας στο μουσικό γυμνάσιο και λύκειο ενώ παράλληλα σπούδαζα στο «Ιόνιο Ωδείο» Κέρκυρας, με καθηγητές τους Γεώργιο Ραρακο και Σπυριδωνα Θυμη στη Tuba και τον Σπυριδωνα Ρούβα στα ανώτερα θεωρητικά. Τέλος, από το 2018 έως σήμερα, είμαι μέλος της Ακαδημίας Νέων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Όσον αφορά στις επιρροές πιστεύω πως αρνητικές επιρροές δεν υπάρχουν στην μουσική. Όλοι οι άνθρωποι τους οποίους είτε θαυμάζει κάποιος είτε έχει συνεργαστεί μαζί τους, μόνο θετικά στοιχεία μπορούν να τους προσφέρουν. Μέσα από το φιλτράρισμα όλων των ερεθισμάτων , δημιουργεί ο καθένας τη δίκη του διαδρομή.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχια; Πιστεύω πως πριν την επιτυχία πάντα προηγούνται αρκετές αποτυχίες. Δεν με τρομάζουν και προσπαθώ πάντα να παίρνω μαθήματα από αυτές και να γίνομαι καλύτερος. Η επιτυχία πάντα έρχεται με σκληρή δουλειά και πρέπει να αντιμετωπίζεται με ωριμότητα.

Ποια είναι η άποψη σας για τα μουσικά τηλεπτικα talent show ; Ως νέος μουσικός πιστεύω πως τα talent show μπορούν να προσφέρουν μία καλή ευκαιρία για ευρεία αναγνωρισιμότητα. Αν όμως δεν καταφέρει κάποιος να την διαχειριστεί σωστά ή δεν έχει γερές βάσεις στην γνώση της μουσικής , δεν νομίζω πως μπορούν να τους προσφέρουν κάτι ουσιαστικό.

Μια συνεργασια που ονειρευεστε; Τα όνειρα πάντα αποτελούν για τους νέους μία κινητήρια δύναμη. Το μεγαλύτερο όνειρο μου είναι κάποια στιγμή να γίνω μέλος μιας μεγάλης και διεθνούς φήμης ορχήστρας είτε ως μουσικός ειτε ως μαέστρος. Αν και πιστεύω πως τα όνειρα και η πορεία ενός μουσικού δε σταματούν ποτε.

Υπαρχουν μανατζερ στην ελλαδα που μπορουν να βοηθησουν την πορεια ενος μουσικου; Θεωρώ πως οι σύμβουλοι αυτοί μπορούν είτε να «φτιάξουν» είτε να καταστρέψουν την καριέρα ενός μουσικού. Πρέπει ο κάθε μουσικός να έχει πάντα δική του άποψη για τα πράγματα και για το τι ακριβώς θέλει να κάνει. Πρέπει να φιλτράρει πάντα όλες τις συμβουλές που δέχεται και να παίρνει ο ίδιος τις σοβαρές αποφάσεις για τη ζωή του.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Σχέδια στην παρούσα φάση κάνω περισσότερα για το κομμάτι που αφορά τις σπουδές μου πάνω στη μουσική. Θα ήθελα να τελειοποιήσω όσο μπορώ τις γνώσεις μου και να τις διευρύνω. Η γνώση άλλωστε δεν σταματά ποτέ.

Βιογραφικό.

Γεννήθηκε στην Κερκυρα το 2000. Σπούδασε μουσική στη Φιλαρμονική Γαστουριου < Ομονοια> στη Φιλαρμονικη Εταιρεια Κερκυρας και στο Ιονιο Ωδειο, απ’ όπου έλαβε πτυχία Αρμονίας, Τουμπας & αντιστιξης .
Ξεκινησε μαθηματα τουμπας στο Ιονιο Ωδειο το 2014 με καθηγητη τον Σπυριδων Θυμη , καθηγητη της Φιλαρμονικης Εταιρειας Κερκυρας. Στη συνεχεια , πηρε το πτυχιο του με τον καθηγητη Γεωργιο Ραρακο , Α’ Κορυφαιος της Κρατικης Ορχηστρας Αθηνων . Επισης , εκανε ανωτερα θεωρητικα με τον καθηγητη Σπυριδων Ρουβα οπου πηρε το πτυχιο Αρμονιας και Αντιστιξης .
Έχει συνθέσει έργα για μπάντα και σύνολα μουσικής δωματίου. Επίσης, έχει μεταγράψει για μικρά και μεγάλα σύνολα πνευστών έργα πολλών ξενων και Ελληνων συνθετων.
Κατα τη Σχολικη του θητεια ειχε διευθυνει το συνολο κρουστων του μουσικου Σχολειου Κερκυρας . Καθως εχει διευθυνει το συνολο χαλκινων οργανων του Ιονιου Ωδειου και το συνολο χαλκινων οργανων της Φιλαρμονικης Εταιρεια Κερκυρας. Επισης, εχει παρευρεθει δυο φορες ως σολιστ με τη Φιλαρμονικη Γαστουριου και μια φορα με το Ιονιο Ωδειο.
Από το 2017 εως το 2019 υπηρετησε ως Καθηγητης μουσικης στη Φιλαρμονικη Κυνοποιαστων.
Έχει πραγματοποιήσει συναυλιες σε θεατρα και χωρους εκδηλωσεων της Αθηνας , της Θεσαλλονικης και του εξωτερικου, οπως ειναι το Παλλας , το Ηρωδειο , το Μεγαρο Μουσικης Αθηνων , το Μεγαρο Μουσικης Θεσαλλονικης , το ιδρυμα Σταυρος Νιαρχος και στο μουσειο της Γαλλιας .
Εχει παρακολουθησει σεμιναρια Τουμπας με τους Γεωργιο Ραρακο Α’ κορυφαιο της Κρατικης Ορχηστρας Αθηνων , Βικεντιο Ιωαννιδη Deutsche Oper Berlin , Alexander Kritikos Essener Philharmoniker , Chuck Daellenbach Canadian Brass , Vicente Luna Paris Brass Band και τελος με τον διακεκριμενο μαεστρο Alex Schillings . Επισης , εχει συμμετασχει στα Εργαστειρια Χαλκινων Πνευστων της Κρατικης Ορχηστρας Αθηνων.
Απο τον Οκτωμβριο του 2018 μεχρι σημερα ειναι μελος της Ακαδημιας της Κρατικης Ορχηστρας Αθηνων οπου εχει συμμετασχει σε διαφορες εκδηλωσεις.