Λαχανοντολμάδες με καβουρμά και σάλτσα λεμονιού με σαφράν

Ένα αγαπημένο πιάτο με γιορτινή φορεσιά.
Υλικά για 30 – 40 τεμ:
1 μεγάλο λάχανο ή 2 μικρά
1 κιλό χοιρινό κιμά
300 γρ αρνίσιο κιμά
200 γρ μοσχαρίσιο καβουρμά
200 γρ ρύζι Καρολίνα
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ματσάκια φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι πιπέρι πάπρικα κατά βούληση
2 αυγά
100 ml ελαιόλαδο
Χυμό από 3 λεμόνια
1 γρ σαφράν
50 γρ βούτυρο και 50 γρ αλεύρι για την σάλτσα
Εκτέλεση:
Βράζουμε το λάχανο σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε τα φύλλα ένα προς ένα για να τα τυλίξουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε τον καβουρμά σε ζαράκια και τον σωτάρουμε.
Μόλις κρυώσει λίγο προσθέτουμε τους δύο κιμάδες, τα κρεμμύδια, τον άνηθο, το ρύζι, τα αυγά και τα μπαχαρικά, ζυμώνουμε καλά μαζί με το ελαιόλαδο και τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες.
Τους βράζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό, το χυμό λεμονιού και βάρος από πάνω για μία με μιάμιση ώρα περίπου.
Στραγγίζουμε το ζουμί τους και προσθέτουμε το σαφράν. Μόλις χρωματιστεί δένουμε την σάλτσα με λίγο βούτυρο και αλεύρι, ανάλογα με την ποσότητα του υγρού, και σερβίρουμε αμέσως.
Tip για την παραπάνω συνταγή:
Μπορείτε αντί για καβουρμά να χρησιμοποιήσετε ένα λουκάνικο της αρεσκείας σας ξεφλουδισμένο.