Λένα Κοτανίδου: “Εμείς οι εικαστικοί θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε με τα έργα μας, τα συναισθήματα και τις καταστάσεις που βιώνει η ανθρωπότητα ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές”

Η Dreamteam σε συνεργασια με το Polismagazino.gr, στην έναρξη του νέου Χρόνου και με δράσεις #giaenankaliterokosmo, δίνει βήμα σε καλλιτέχνες για να εξωτερικεύσουν συναισθήματα, έργα και απόψεις:

Helen Kotanidou art on canvas/Λένα Κοτανιδου – πίνακες ζωγραφικής https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10211685464606833&id=1673858745

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Η διετία ’20 ’21 με την έλευση της πανδημίας τάραξε τη “δεδομένη” καθημερινότητα όλων μας. Προσωπικά εκτός την εύλογη ανησυχία και την μερική στέρηση ελευθερίας, ήταν ένα χρονικό διάστημα χείμαρου δημιουργίας. Παρόλο πού ακύρωσα πολλές συμμετοχές σε εκδηλώσεις αφιέρωσα περισσότερο χρόνο στη ζωγραφική. Για εμένα ήταν πολύ δημιουργικό διάστημα. Με συντροφιά τον καμβά μου χανόμουν για ώρες σε ατελείωτες εμπνεύσεις και αποφορτίσεις…

Πώς αντιμετωπίζετε την καθημερινότητα με την πανδημία και τα μέτρα για τον covid; Σε γενικές γραμμές η καθημερινότητά μου δεν μπορώ να πω πως άλλαξε δραματικά. Η επιστήμη έχει τον πρώτο λόγο για την πανδημία, όσο για τα μέτρα σωστά ή λάθος θα φανεί όταν με το καλό τελειώσουν όλα και γίνει ο απολογισμός.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Είμαι και ήμουν πάντα αισιόδοξη. Παρόλο που περάσαμε δύο δύσκολα χρόνια με αναβολές και ακυρώσεις εκδηλώσεων, θέλω να πιστεύω ότι θα βρούμε το βηματισμό μας. Ο άνθρωπος εκ φύσεως είναι αισιόδοξο δημιουργικό όν.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Όσο υπάρχει ο ιός θεωρώ πως είναι νωρίς για κανονικότητα. Πιστεύω πως τελειώνοντας όλη αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση θα έχουμε “τσουνάμι” δημιουργίας, εκθέσεων, εκδηλώσεων κ.α για να κερδίσουμε το “χαμένο χρόνο”. Εμείς οι εικαστικοί θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε με τα έργα μας τα συναισθήματα και τις καταστάσεις που βιώνει η ανθρωπότητα ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Δεν μπορεί κανείς να πει πως δεν τον άγγιξαν έστω και λίγο όλα αυτά που βιώνουμε. Η επόμενη μέρα πιστεύω πως θα έχει μια τεράστια δυναμική σε όλα τα επίπεδα. Η περιπέτεια που περνάμε έδωσε σε όλους μας ξεχωριστά ένα μάθημα ζωής. Η κάθε στιγμή, η κάθε μέρα είναι μοναδική και ο χρόνος κυλάει.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Πρώτα από όλα νά είμαι υγιής. Ζώ το σήμερα και δεν σταματώ να δημιουργώ και να ονειρεύομαι. Σκέψη μου έργα αισιόδοξα πλημμυρισμένα χρώματα.

https://www.facebook.com/dreamteam.org.gr/