Κώστας Ευαγγελάτος: “Η σκλαβωμένη Ελλάδα και οι αγώνες της, επηρέασαν με δυναμική εμβέλεια τους καλλιτέχνες της εποχής της Εθνεγερσίας και σχεδόν όλο τον 19ο αιώνα”

Συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και εμείς αναπολούμε τον ιστορικό τούτο αγώνα μέσα από τα έργα των ζωγράφων.

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πως θα τα παρουσιάζατε στον καμβά; Ειλικρινά αισθάνομαι τυχερός και ευτυχής που είμαι παρών σε αυτόν τον μεγάλο ιστορικό και εθνικό εορτασμό. Από πέρυσι ξεκίνησα μια σειρά ζωγραφικών έργων, σχέδια, πίνακες, γλυπτά, συνθέσεις στο χώρο, εμπνευσμένων από την επανάσταση και τον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία και ελευθερία.

Επηρέασε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 τους σύγχρονους αλλά και τους μεταγενέστερους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες; Η σκλαβωμένη Ελλάδα και οι αγώνες της επηρέασαν με δυναμική εμβέλεια τους καλλιτέχνες της εποχής της Εθνεγερσίας και σχεδόν όλο τον 19ο αιώνα. Σημαντική και πολύ βοηθητική η εικαστική έκφραση με ελληνικά θέματα, που σε αυτή την κοσμοιστορική συγκυρία συμπαράστασης στην εξεγερμένη Ελλάδα, φιλοτεχνήθηκαν από κορυφαίους εικαστικούς ντόπιους και ξένους. Ιδιαίτερα το κίνημα του φιλελληνισμού έφερε στο προσκήνιο μια πλούσια παραγωγή έργων, φιλοτεχνημένων από ρομαντικούς Ευρωπαίους καλλιτέχνες, Γάλλους, Άγγλους, Ιταλούς, Γερμανούς, Σουηδούς κ.α. Στις αρχές της δεκαετίας του 1820 πολλοί ζωγράφοι υλοποίησαν ενότητες έργων σε λάδι, χαρτί, ξύλο ή μέταλλο καθώς και σε ταπισερί, που παρουσιάζουν αγωνιστές του 1821, σκηνές σύγκρουσης Ελλήνων με Τούρκους, Έλληνες πρόσφυγες, όρκο και αναχώρηση Έλληνα μαχητή, κλπ. Τα μοτίβα αυτά και οι συνθέσεις τους εξακολουθούν να εμπνέουν καλλιτέχνες μέχρι και σήμερα.

Με ποιο έργο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ταυτίζεστε καλλιτεχνικά και ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Είναι γεγονός ότι οι ευρωπαίοι καλλιτέχνες που εντάχθηκαν άμεσα στο κίνημα του φιλελληνισμού, μας έχουν δώσει αριστουργηματικά έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικών, κοσμημάτων και επιζωγραφισμένων χρηστικών αντικειμένων όλων των ειδών που εμπνεύστηκαν από την σκλαβωμένη Ελλάδα. Το έργο που με συγκλόνισε από την πρώτη φορά που το είδα φοιτητής το 1981 στη μεγάλη αίθουσα του μουσείου του Λούβρου είναι η περίφημη και πασίγνωστη “Σφαγή της Χίου” του μεγάλου ρομαντικού ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά. Η επιβλητική και πολύπλοκλη σύνθεση με τις ρέουσες χρωματικές πινελιές και το πολυπρόσωπο αφήγημα του χρονικού της εκδικητικής σφαγής των κατοίκων της Χίου από τους Οθωμανούς είναι τεχνοτροπικά και νοηματικά πολυσήμαντο. Από τότε και κάθε φορά ανακαλύπτω κάτι νέο και δυναμικό στην επιφάνεια του. Ιδιαίτερα η κεντρική φιγούρα της τραγικής γριάς που δεσπόζει αποσβολωμένη συμβολίζει όλη την απελπισία και τον θρήνο του γένους για αυτή την μεγάλη καταστροφή και σφαγή προξενώντας συγκίνηση και δέος.

Ποιον ήρωα ή ηρωίδα της Ελληνικής επανάστασης θα θελατε να αποθανατήσετε με την εικαστική σας καλλιτεχνία και γιατί; Από νεαρή ηλικία είχα ασχοληθεί με την απεικόνιση ηρώων της επανάστασης. Ιδιαίτερα με ενδιέφεραν εικαστικά οι μορφές του Κολοκοτρώνη- αγέρωχη, μαχητική, ηγεμονική, σκληρή και του Καραισκάκη- λαική, λεβέντικη, αδρή, αρχαική. Τις ζωγράφισα αρκετές φορές με βάση τα γνωστά λαικά ανάτυπα που κυκλοφορούσαν σε βιβλία και αφίσες. Οι καλύτερες προσωπογραφίες τους που ζωγράφισα με μελάνι κοσμούσαν τα γραφεία των δασκάλων μου στο δημοτικό σχολείο στο Αργοστόλι. Οι μορφές και το παράστημά τους με εμπνέουν πάντα.

Θα συμμετέχετε σε κάποια εικαστική δράση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821; Ήδη ποιήματά μου γραμμένα με θέματα από τον Αγώνα έχουν συμπεριληφθεί σε δύο λογοτεχνικές επετειακές εκδόσεις αφιερωμένες στην Επανάσταση. Όμως η καθοριστική συμβολή και συμμετοχή μου στους φετινούς εορτασμούς είναι η μεγάλη εικαστική έκθεση και τα λογοτεχνικά δρώμενα που προετοιμάζω για το Καλοκαίρι του 2021 στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Τον κύριο κορμό της έκθεσης θα αποτελέσουν τα περίφημα 40 χαρακτικά, λιθογραφικά έργα του Peter von Hess (1792-1871), ο οποίος εικονογράφησε όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον Ελλαδικό χώρο από την έναρξη του Αγώνα μέχρι την έλευση του Όθωνα. Παράλληλα θα εκτεθούν ντοκουμέντα και εικαστικά έργα για τον μεγάλο ποιητή, φιλέλληνα και αγωνιστή Λόρδο Βύρωνα και το ιδεολογικό και αισθητικό φαινόμενο του “Βυρωνισμού” καθώς και σύγχρονες ζωγραφικές και γλυπτικές συνθέσεις εμπνευσμένες από τους αγωνιστές, επώνυμους και λαικούς. Στη “Μωβ Σκηνή” του κήπου της Villa Ροδόπη, το βράδυ της πανσελήνου στις 22 Αυγούστου 2021, θα γίνει η ετήσια καλλιτεχνική βραδιά λόγου και τέχνης, η οποία φέτος κύριο θέμα της έχει την απαγγελία- σκηνική ερμηνεία ποιημάτων εμπνευσμένων από το ηρωικό 1821. Συνεπής στο πνεύμα του διαρκούς προβληματισμού που οδηγεί σε προοδευτικό μέλλον, ευελπιστώ η εκδήλωση να έχει την απαιτούμενη ποιοτική στάθμη και να δώσει μια διαφορετική ιδιωτική χροιά προσέγγισης, σε σχέση με τα πολύ σημαντικά και σπουδαία που πραγματοποιούν οι κορυφαίοι φορείς και οργανισμοί της χώρας μας.

http://www.gisi.gr/evangelatos