Κύκλος «Ελληνογαλλικές συζητήσεις της Θεσσαλονίκης»

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019, 19.00
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ – ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ-ΝΤΑΣΩ

«Το ισλάμ ως μειονότητα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Συγκριτική θεώρηση»

Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνει την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, στην αίθουσα Αλλατίνη – Dassault, μια πολύ σημαντική εκδήλωση για το ισλάμ στην Ευρώπη.
Το Ισλάμ είναι η πλειοψηφούσα θρησκεία σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, στη Γαλλία και την Ελλάδα, πρόκειται για μία μειονοτική θρησκευτική ομάδα. Αυτή η κοινή κατάσταση, ωστόσο, προέκυψε μέσω διαφορετικών ιστορικών διαδρομών. Η δημογραφία και η οργάνωση του Ισλάμ δεν είναι ίδια, και οι συνέπειες σε ότι αφορά τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα, καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μουσουλμάνοι στις δύο χώρες, δεν ταυτίζονται. Σ’ αυτή την ελληνογαλλική συζήτηση θα αναπτυχθούν τα κοινά σημεία και διαφορές της θέσης του Ισλάμ στις δυο χώρες, Γαλλία και Ελλάδα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

19.00: Χαιρετισμός
– Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Philippe Ray
19.15 – 21.00 Εισηγήσεις:
– Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Καθηγητής Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ΠΑΜΑΚ
«To ισλάμ στην Ελλάδα, μεταξύ μειoνοτικής προστασίας και δικαιωμάτων του ανθρώπου»
– Anne-Laure Zwilling, Eρευνήτρια στην κοινωνικο-ανθρωπολογία των θρησκειών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Γαλλίας, Στρασβούργο
«Το ισλάμ στη Γαλλία, μια ειδική θρησκευτική μειονότητα»

Συντονισμός:
Σοφία Παπαδοπούλου, Δημοσιογράφος

Βιογραφικά σημειώματα των ομιλητών

● Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης σπούδασε νομική στα πανεπιστήμια της Θράκης, της Θεσσαλονίκης και του Στρασβούργου. Εργάστηκε για το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και τον ΟΗΕ. Διδάσκει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, την προστασία των προσφύγων και των μεταναστών από το 1999. Είναι συγγραφέας μελετών σχετικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου και των μειονοτήτων, συνεργάτης ερευνητικών ιδρυμάτων και διεθνών οργανισμών, και ιδρυτικό μέλος του ΚΕΜΟ (Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων). Σημαντικότερη σχετική μονογραφία: Old and New Islam in Greece. From Historical Minorities to Immigrant Newcomers, Martinus Nijhoff, Leiden/Boston, 2012;

● Η Anne-Laure Zwilling είναι ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας της Γαλλίας. Συνυπεύθυνη του ερευνητικού εργαστηρίου Les religions au miroir du pluralisme του UMR 7354 CNRS-πανεπιστήμιο του Στρασβούργου Νομική, Θρησκεία, Επιχείρηση, Κοινωνία. Είναι επίσης διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Έρευνας EUREL (www.eurel.info, νομική και κοινωνιολογική κατάσταση των θρησκειών στην Ευρώπη) και πολλών ερευνητικών έργων. Εργάζεται στις θρησκευτικές μειονότητες στη Γαλλία και στην Ευρώπη, καθώς και στη σχέση των θρησκειών με τα ιδρυτικά κείμενα. Δημοσιεύσεις: Lire et interpréter. Les religions et leurs rapports aux textes fondateurs (dir., Labor et Fides, 2013), Minorités religieuses, religions minoritaires dans l’espace public: visibilité et reconnaissance (dir., Presses de l’Université de Strasbourg, 2014), Minorité(s) et communauté(s) en religion (dir. avec Lionel Obadia, P.U.S., Strasbourg, 2016), Corps, religion et diversité (dir., Academia, 2019 et Les minorités religieuses en France. Panorama de la diversité contemporaine (dir., Bayard, 2019).

Είσοδος ελεύθερη
Θα υπάρχει απευθείας μετάφραση
Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους φοιτητές.