4ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας & Ημερίδας αφιερωμένης στο έργο και τον βίο του Αγιορείτη Αγίου Σάββα του Χιλανδαρινού

7-9 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη

Η Αγιορειτική Εστία διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά το Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο που αποτελεί εξέλιξη των 10 Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων που πραγματοποίησε στο παρελθόν.

Το 4ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο θα διεξαχθεί το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019, στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Στις φετινές εργασίες εντάσσεται και η διοργάνωση επετειακής Επιστημονικής Ημερίδας (Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου) για τον Άγιο Σάββα τον Χιλανδαρινό.
Στο 4ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο συμμετέχουν 20 εισηγητές, τόσο από τον ελληνικό όσο και από το διεθνή χώρο, γεγονός που καταδεικνύει το σημαντικό επιστημονικό έργο που παράγει η Αγιορειτική Εστία και το οποίο κατατίθεται ετησίως με αυτές τις διοργανώσεις. Τα θέματα που πραγματεύονται αφορούν στην ιστορία, την τέχνη, τη θεολογία, την εκπαίδευση, το δίκαιο, το φυσικό περιβάλλον, την αρχιτεκτονική και τις ιστορικές περιηγήσεις στην αθωνική πολιτεία. Κύρια επιδίωξη των Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων είναι η ανάπτυξη ενός γόνιμου πραγματικού διαλόγου, που θα εμπλουτίζει και θα διευρύνει την προβληματική των ερευνών, συμβάλλοντας στην αρτιότερη ολοκλήρωσή τους. Είναι αυτονόητο ότι η θεματολογία των εισηγήσεων ή και παρουσιάσεων αφορά άμεσα στο Άγιον Όρος.
Αναφορικά με την αφιερωματική ημερίδα στον Άγιο Σάββα τον Χιλανδαρινό η επιστημονική επιτροπή της ημερίδας σημειώνει: «Ειδικά εφέτος, ως συνέχεια του Εργαστηρίου, θα ακολουθήσει Ημερίδα με θέμα «Ο Αγιορείτης Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός. 800 έτη από την χειροτονία του ως πρώτου Αρχιεπισκόπου της εκκλησίας της Σερβίας (1219-2019)» Η Ημερίδα είναι αφιερωμένη στον βίο και το έργο του Αγίου Σάββα του Χιλανδαρινού και εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 800 έτη από την χειροτονία του Αγιορείτη μοναχού, Άγιου Σάββα του Χιλανδαρινού, ως πρώτου Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Σερβίας (1219-2019), που θα πραγματοποιηθούν στην Θεσσαλονίκη και το Βελιγράδι».
Κατά τη διάρκεια της έναρξης του Εργαστηρίου και την Ημερίδας, θα πραγματοποιηθεί εισήγηση από τον Αρχιτέκτονα Πλούταρχο Θεοχαρίδη και τον Επ. Καθηγητή Α.Ε.Α.Θ. Γεώργιο Φουστέρη στην μνήμη του Νικόλαου Μουτσόπουλου, στην οποία θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση του επιστημονικού του Αρχείου με ιδιαίτερη αναφορά στο αγιορειτικό υλικό.

Για την ιστορία

Η Αγιορειτική Εστία, στην πορεία της πρώτης δεκαπενταετίας της (2001-2015), οργάνωσε 10 Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια, τα οποία κάλυψαν ευρύτατη θεματολογία που αναφερόταν στην υπερχιλιετή ιστορία και πνευματικότητα του Αθωνικού μοναχισμού, αλλά και σε ειδικότερα θέματα, όπως η Αρχιτεκτονική, το Περιηγητικό φαινόμενο, η Αγιορειτική Λογιοσύνη, τα Αγιορείτικα Μετόχια κ.α. Σε εκείνα τα συνέδρια κατατέθηκαν περισσότερες από 300 επιστημονικές ανακοινώσεις από Έλληνες και ξένους ομιλητές, οι οποίες πρόσθεσαν πολύτιμη νέα γνώση και ανέδειξαν σημαντικές πτυχές της ιστορίας και του βίου της Αθωνικής μοναστικής Πολιτείας. Στη συνέχεια της πορείας της, η Αγιορειτική Εστία, μετεξελίσσοντας και προσαρμόζοντας το θεσμό στις σύγχρονες επιστημονικές προκλήσεις και επιθυμώντας να δώσει βήμα και σε νέους επιστήμονες- ερευνητές, αναπροσάρμοσε τη διοργάνωση σε «Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο» που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση. Οι τρεις έως σήμερα διοργανώσεις, 2016,2017 και 2018 στέφθηκαν με επιτυχία δικαιώνοντας την πρωτοβουλία. Παρουσιάστηκαν πάνω από 65 έρευνες, που είτε εξελίσσονται είτε έχουν ολοκληρωθεί, που μαζί με το μεγάλο ενδιαφέρον του πολυπληθούς, μη εξειδικευμένου κοινού που αγαπά και ενδιαφέρεται για το Άγιον Όρος και παρακολούθησε τις εργασίες, αποδεικνύουν ότι η Αγιορειτική Εστία αφοσιωμένη στους καταστατικούς της στόχους επιδιώκει και πετυχαίνει την διάδοση της επιστημονικής γνώσης για την Αθωνική Πολιτεία, έναν τόπο με ατελείωτους θησαυρούς και ανεξάντλητη ιστορία.
Σας επισυνάπτουμε το αναλυτικό πρόγραμμα των εργασιών του επικείμενου 4ου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστήριου καθώς και της Ημερίδας.
Για τα μέλη των δύο επιστημονικών επιτροπών, Εργαστήριου και Ημερίδας, καθώς και για τις περιλήψεις των εισηγήσεων, πατήστε εδώ.

Πληροφορίες
-Τελετή έναρξης: Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, στις 10:00. Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, αίθουσα «Στέφανος Δραγούμης». Οι εργασίες θα συνεχιστούν έως το βράδυ του Σαββάτου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.
-Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στις 09:30 θα ξεκινήσει η Ημερίδα, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 20:30.