Κωστής Γεωργίου: «…Η τέχνη ως ασυμβατική πράξη σε σχέση με την κοινή λογική και ως ένα εν δυνάμει πεδίο αμφισβήτησης, ενοχλεί και φοβίζει τα συστήματα εξουσίας»

Ο Ζωγράφος – Γλύπτης Κωστής Γεωργίου «τοποθετείται» με τις απαντήσεις του, στο polismagazino.gr, για τον Πολιτισμό, τον κορονοϊό, την καραντίνα, την κανονικότητα και τον «έλεγχο» της κοινωνίας.

Ερώτηση: Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»;

Απάντηση: Η καραντίνα που προέκυψε από την πανδημία είναι αφ’ ενός μια αναγκαία αντίδραση της κοινωνίας και αφ’ ετέρου αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τα «εκλεκτά παιδιά» του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου, που πάντα στις άμεσες προτεραιότητές τους είναι να επιβάλουν το δικό τους μοντέλο ζωής, να χρησιμοποιήσουν ως θείο δώρο αυτό το περίφημο παγκόσμιο τεστ αυτοπεριορισμού, για να χαράξουν τον κώδικα ζωής του πλανήτη την επόμενη μέρα. Κατά την γνώμη μου, η παράλογη συμπεριφορά του ανθρώπου σε συνδυασμό με την αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος θα μας οδηγήσει σε ένα εξαιρετικά εφιαλτικό τρόπο ζωής. Σε έναν κόσμο με νέες ασθένειες και βαριές πανδημίες. Σε έναν κόσμο γεμάτο ελέγχους και περιορισμούς, επιβαλλόμενους για το «κοινό καλό» πάντα, που αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε μια εφιαλτική λογική υποδούλωσης και αυτοπαράδοσης σε ένα «ανώτερο» οικονομικό και πολιτικό ιερατείο! Ήδη η ζωή μας άλλαξε ραγδαία προς το χείριστο μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Αύριο θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο ανελευθερίας και ελέγχου και μετά, με την απόσυρση των μετρητών και την επιβολή των πλαστικών συναλλαγών, θα επέλθει η απόλυτη «παράδοση» στην διεθνή εταιρεία ελέγχου πολιτών του πλανήτη γη….

Ερώτηση: Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου;

Απάντηση: Πάντα η τέχνη ως ασυμβατική πράξη σε σχέση με την κοινή λογική και ως ένα εν δυνάμει πεδίο αμφισβήτησης, ενοχλεί και φοβίζει τα συστήματα εξουσίας, παντός χρώματος και ιδεολογικής κατεύθυνσης. Γι’ αυτό, ζητούμενο πάντα παραμένει η με κάθε μέσο αποδυνάμωση της τέχνης και κάθε πνευματικής πράξης που κλονίζει τη «βασιλεία» των δομών εξουσίας! Και νομίζω ότι τα καταφέρνουν μια χαρά. Αντίσταση με Μίκυ Μαους, light εικονούλες με παιδάκια που κρατούν καρδούλες και περιστέρια στα χεράκια τους και με χαρτοκοπτική που προωθείται στις κεντρικές γκαλερί και στα μουσεία, δεν γίνεται. Η τέχνη χάνει το νόημα και τη δυναμική της αλλαγής που υποτίθεται ότι εμπεριέχει. Αποσταθεροποιείται ύπουλα εκ των έσω! Το κοινό ζαλίζεται μπερδεμένο μπροστά σε έργα που παριστάνουν αυτό που δεν είναι ή σε ακαταλαβίστικες ιδρυματικές ανοησιούλες που αυτοπροβάλλονται τάχα ως νέες προτάσεις τέχνης. Όμως, ως κενές περιεχομένου προβολές, αντί να υπηρετούν την τέχνη αντιθέτως τη διαβάλλουν, δημιουργώντας κομφούζιο στο κοινό προσφέροντας έτσι τις άριστες των υπηρεσιών στο ιερατείο! Ποια σχέση θα μπορεί να έχει μια ζωντανή παράσταση στην Επίδαυρο ή στο Ηρώδειο με μια τηλεοπτική παραγωγή της ίδιας παράστασης; Ποια σχέση έχει ένα γλυπτό η ένας πίνακας ζωγραφικής που τα βλέπεις ζωντανά, από το να δεις τα ίδια έργα σε μια φωτογραφία ή σε μια τηλεοπτική έκθεση ή ακόμη σε μια διαδικτυακή προβολή; Μια όπερα έχει διαφορετικές δονήσεις όταν την παρακολουθείς ζωντανά, το ίδιο και μια συναυλία. Για το θέατρο, δεν το συζητάμε! Τα φορτία της κάθε μορφής τέχνης προκύπτουν από την άμεση επαφή. Κάθε τι άλλο αποτελεί εικονική πραγματικότητα. Μοιάζει με την ερωτική επαφή. Μόνο αν κρατάς το χέρι του-της συντρόφου σου, νοιώθεις τα φορτία της συγκίνησης που γεννιούνται μέσα από αυτή την επαφή. Όπως και να το κάνουμε, η τέχνη, αν δεν επανέλθουμε σε προηγούμενα καθεστώτα, θα βγει βαθιά λαβωμένη και θα πληγεί ανεπανόρθωτα! Και αυτό αποτελεί επιτελικό σχέδιο των στρατηγών της παγκοσμιοποίησης. VIRTUAL REALITY… παντου!

Ερώτηση: Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί;

Απάντηση: Θα πληγεί αναπόφευκτα. Πρώτα λόγω αύξησης κόστους των εξόδων των διακοπών και λόγω περιορισμού του χώρου συγχρωτισμού γενικώς. Τα αεροπορικά, ακτοπλοϊκά και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς θα αυξήσουν τις τιμές των εισιτηρίων, με αποτέλεσμα ο μέσος τουρίστας να αποκοπεί από τις διακοπές. Πιθανώς οι ευκατάστατοι θα είναι οι νέοι προνομιούχοι και εκείνοι που θα απολαύσουν δίχως κοσμοσυρροή τις ομορφιές της Ελλάδας!

Ερώτηση: Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας;

Απάντηση: Αναμφίβολα! Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι αυτή η κρίση της πανδημίας δεν ξεκίνησε απο διαστροφείς, θεωρώ ως αδύνατο ότι το κοινωνικοοικονομικό Κονγκλάβιο θα αφήσει μια τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη και να μην τη χρησιμοποιήσει προς όφελός της. Θα αναρωτηθεί κάποιος: και ποιο είναι το όφελος; ασφαλώς ο πλήρης έλεγχος και η αριθμοποίηση των πελατών-πολιτών καθώς και η απόλυτη αγελοποίηση μας! Για το ….καλό μας!

Ερώτηση: Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας;

Απάντηση: Δυστυχώς μέχρι αυτή τη στιγμή αναβλήθηκε η μεγάλη ατομική μου έκθεση στο SAANXI MUSEUM στην Κίνα, «πάγωσε» η δημιουργία ενός γλυπτού 25 μέτρων στην Κύπρο, καθώς και αλλά δύο 15μετρα γλυπτά στο Σουδάν. Αναμένω εξελίξεις και για τη μεγάλη ατομική έκθεση ENIGMA στην Αθήνα που ξεκίνησε από το ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ στη Θεσσαλονίκη και μεταφέρθηκε στο ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα της Ελληνικής πρεσβείας. Ο προγραμματισμός περιελάμβανε πρώτα την έκθεση στο μουσείο SAANXI και κατόπιν την έκθεση στην Αθήνα. Τώρα όλα είναι υπό αναδιάρθρωση! Συνεχίζω βεβαίως να δουλεύω εντατικά σε νέα έργων μεγάλων διαστάσεων, που τα περισσότερα εξ αυτών ξεπερνούν τα δέκα μέτρα!

Κωστής Γεωργίου
Ζωγράφος-Γλύπτης https://www.facebook.com/kostis.georgiou.161