Ανατολή Κωνσταντινίδου: “Ο ελληνικός πολιτισμός είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και πάντα είτε δια ζώσης είτε μέσω διαδικτύου θα προκαλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον”

Η Εκπαιδευτικός Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Πυλαίας-Χορτιάτη Ανατολή Π. Κωνσταντινίδου “τοποθετείται” με τις απαντήσεις της, στο polismagazino.gr, για τον Κορονοϊό, την καραντίνα και την κανονικότητα.

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη μέρα του “απεγκλωβισμού”; Οι Έλληνες περάσαμε και αυτό το «τεστ» της καραντίνας με ατομική υπευθυνότητα και συλλογική ωριμότητα. Η ανταπόκριση της κοινωνίας στα δύσκολα και πρωτοφανή μέτρα υπήρξε καθολική. Σωστά ο Πρωθυπουργός στο πασχαλινό μήνυμά του αναφέρθηκε στη σταδιακή μετάβαση σε μία νέα εποχή, στην οποία πολλά θα έχουν αλλάξει. Επιστρέφουμε στην κανονικότητα συμβολικά από τη Δικαιοσύνη όπως ήδη ανακοινώθηκε. Σίγουρα η επιστροφή θα είναι σταδιακή, και στοχευμένη, ώστε να μην χάσουμε όσα πετύχαμε όλο αυτό το διάστημα, με θυσίες και συμμόρφωση στα περιοριστικά μέτρα. Έχουμε μπροστά μας μια δοκιμασία πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών και σε κάθε περίπτωση την προσοχή μας στις ευάλωτες ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και οι συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα.

Πολιτισμός και κορονοϊός άλλο ένα “χτύπημα” για τον πολιτισμό ή μία “ευκαιρία” για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Ο πολιτισμός και τα πολιτιστικά δρώμενα μπροστά στην πανδημία μπορούν να περιμένουν. Ο κορονοϊός είναι γεγονός, όμως γεγονός είναι και η πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου, καθώς και η ευκαιρία πάλι μέσω διαδικτύου για πολιτιστικές αναζητήσεις. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και πάντα είτε δια ζώσης είτε μέσω διαδικτύου θα προκαλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Ο τουρισμός λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας πιστεύετε ότι θα αυξηθεί η θα πληγεί; Πιστεύω ότι υπάρχει μια γενικευμένη επιφυλακτικότητα των πολιτών όλου του κόσμου ,καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό πως θα εξελιχθούν τα κρούσματα και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις τους. Προσωπικά πιστεύω στη δυναμική πορεία του τουρισμού μας αν εκτιμήσουμε ότι στις άλλες μεσογειακές χώρες που είναι προορισμοί για τους τουρίστες , σε αντίθεση με μας, έζησαν τραγικές καταστάσεις και ίσως δύσκολα θα είναι επιλέξιμες. Παρόλα αυτά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εξελισσόμενη και φυσικά υπάρχει σημαντική πιθανότητα για μια κάμψη της τουριστικής κίνησης. Μια τέτοια εξέλιξη θα αφορά όμως όλο τον κόσμο και όχι μόνο την Ελλάδα.

Η καραντίνα είναι η αρχή ενός ελέγχου της κοινωνίας της οικονομίας και της καθημερινότητας. Μετά από 10 χρόνια κρίσης και θυσιών του Ελληνικού λαού και παρά τα σωστά μέτρα της κυβέρνησης θα υπάρξουν σίγουρα οικονομικές επιπτώσεις . Όμως η επόμενη μέρα απαιτεί αναδιάταξη του οικονομικού σχεδιασμού τόσο στην χώρα μας ,όσο και στην ενωμένη Ευρώπη. Προφανώς και ο έλεγχος της κοινωνίας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (προβλέπεται άλλωστε ) και κατόπιν υποδείξεων των ειδικών κατ ανάγκη θα εφαρμόζεται μέχρι οι ερευνητές να παρασκευάσουν νέα φάρμακα και εμβόλια. Είναι σημαντικό ότι στην καθημερινότητα όλων μας αλλά κυρίως στην οικονομία ξεκίνησε η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλες τις δραστηριότητες και πρέπει σύντομα όλοι να εξοικειωθούμε στην χρήση της, ώστε σε κάθε περίπτωση, να είναι το καθοριστικό εργαλείο να λειτουργεί τόσο το Κράτος όσο και η οικονομία στο δημόσιο και κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Ελπίζω και εύχομαι την επόμενη μέρα να μετρηθούμε και να είμαστε όλοι εδώ υγιείς και δυνατοί. Ξεκινάμε με μεράκι και πίστη να καλύψουμε το χαμένο έδαφος ο καθένας μας στις υποχρεώσεις του. Ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη και η Αντιδημαρχία στην οποία έχω την ευθύνη απαιτούν εγρήγορση συνέπεια δουλειά και προσφορά και στήριξη του Συμπολίτη μας.