Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης: «Αν σταματήσω να γράφω θα πεθάνω»

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Θάνο Ξάνθο www.facebook.com/athanazxanth

Ένας αεικίνητος και ονειροπόλος συγγραφέας. Ένας άνθρωπος με ευαισθησίες, αληθινή γραφή και ήθος. Ο Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης γράφει για να νιώθει καλά. Το γράψιμο είναι η ζωή του και μας το αποδεικνύει μέσα από κάθε του βιβλίο. Απολαύστε την συνέντευξή του, με αφορμή τις «4 Ιστορίες Μυστηρίου;» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βήτα!

Φωτογραφίες: Μαρία Γεωργαντά www.bestfocus.gr

Αγαπητέ Κωνσταντίνε, πώς βιώνεις την επιτυχία του βιβλίου σου «4 ιστορίες μυστηρίου;» από τις εκδόσεις Βήτα;

Είναι σαν να ζω μέσα σε όνειρο! Τα αμέτρητα μηνύματα των αναγνωστών, οι φωτογραφίες που δημοσιεύουν στο διαδίκτυο, οι κριτικές που γράφονται για το βιβλίο, μα πάνω απ’ όλα η αγάπη που εισπράττω από τον κόσμο είναι κάτι το μαγικό που δεν το είχα ζήσει στο παρελθόν με τα προηγούμενα βιβλία μου. Αισθάνομαι ευλογημένος.

Γράφεις ένα βιβλίο με σουρεάλ γεγονότα, αλλά και πολλή αλήθεια. Πόσο εύκολο είναι να το συνδυάσεις αυτό;

Δεν είναι και τόσο εύκολο. Στα περισσότερα βιβλία μου οι ιστορίες είναι σουρεάλ. Ξέρω ότι τις αγαπάει το αναγνωστικό κοινό. Αλλά αυτό που τα κάνει και ξεχωρίζουν από όλα τα άλλα είναι οι αλήθειες που κρύβουν μέσα τους. Τα μηνύματα που θέλω να περάσω. Μπορεί να μου παίρνει λίγο χρόνο παραπάνω αλλά πιστεύω ότι τα καταφέρνω.

Πόσο Κωνσταντίνο Ιωακειμίδη περιέχει αυτό σου το βιβλίο;

Εδώ Θάνο μου θα σου αποκαλύψω ένα μυστικό. Στην τέταρτη ιστορία, αυτή με τον γιατρό, του έβαλα όλα τα χαρακτηριστικά μου αλλά κυρίως τη μοναξιά που βιώνει ο ήρωας. Γιατί ναι, είναι αλήθεια, η μοναξιά είναι η καλύτερη/χειρότερη φίλη μου.

Τι σε κάνει κάθε φορά να γράψεις;

Η ανάγκη μου για δημιουργία. Θέλω και μπορώ να γράφω ασταμάτητα. Το κάνω χρόνια τώρα. Νομίζω ότι αν σταματήσω να γράφω θα πεθάνω. Ακούγεται ακραίο αλλά είναι η αλήθεια.

Η συγγραφή για εσένα είναι κι ένας τρόπος διαφυγής ή και άμυνας από τα όσα ζούμε σαν κοινωνία;

Η συγγραφή για μένα έχει ένα και μόνο σκοπό. Να κάνω τον αναγνώστη να χαμογελάσει, να ξεχαστεί, να αποδράσει έστω για λίγες ώρες από την πεζή καθημερινότητά του. Να βάλει τα προβλήματα στην άκρη. Να χαρεί το μέσα του.

Ποια ιστορία του βιβλίου σε δυσκόλεψε λιγάκι παραπάνω και γιατί;

Πίστεψέ με και οι τέσσερις ιστορίες μου βγήκαν αβίαστα. Το πληκτρολόγιο είχε πάρει φωτιά. Ήξερα από την αρχή τι ήθελα να γράψω και για τις τέσσερις ιστορίες. Ήξερα από την αρχή τι ήθελα να δώσω στο αναγνωστικό μου κοινό. Οπότε δεν δυσκολεύτηκα καθόλου.

Τι είναι αυτό που σε φοβίζει στην εποχή μας;

Η τεχνολογία. Οι ταχύτητες που ζούμε. Το ότι με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείς να τα κάνεις όλα. Τόσο απλά. Αυτά με φοβίζουν.

Θα ήθελες το παρόν βιβλίο ή κάποιο από αυτά που έχεις γράψει να πάρει «ζωή» πάνω στην θεατρική σκηνή;

Μου έχουν γίνει ήδη προτάσεις για τις «4 ιστορίες μυστηρίου;». Είμαστε σε συζητήσεις με φίλους μου σκηνοθέτες και ηθοποιούς.

Επειδή είσαι και ηθοποιός, θα ήθελες να υποδυθείς κάποιον ρόλο από αυτούς που έγραψες; Κι αν ναι, ποιος είναι πιο κοντά σε εσένα;

Μικρή διόρθωση. Ηθοποιός ήμουν. Δεν είμαι πια. Αλλά αν χρειαστούμε άτομο σίγουρα θα υποδυθώ τον γιατρό (χα χα).

Θα σε δούμε φέτος στην μεγάλη γιορτή του βιβλίου, στο 51ο φεστιβάλ βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως;

Φυσικά! Θα είμαι εκεί και τις 17 μέρες στο περίπτερο 46 των Βήτα Ιατρικών εκδόσεων.

Συγγραφικά τι άλλο μας ετοιμάζεις;

Το πρώτο μου παραμύθι και άλλα πολλά τα οποία θα τα μάθεις πρώτος. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή καλέ μου φίλε. Να είσαι πάντα καλά. Συνέχισε αυτό που κάνεις.