Κυριακάκης Αντώνης: Θαυμάζω τους καλλιτέχνες που παραμένουν άνθρωποι, που σέβονται τους συνεργάτες τους, που “καίγονται” για να λάμψει το έργο τους…

“Η έμπνευση έρχεται στη διαδικασία, από τα ερεθίσματα, την έρευνα και φυσικά τους συνεργάτες μου!”

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; Κάπου στα 55 αισιοδοξόντας θα πω. Τώρα είμαι ακόμα 33. Σίγουρα έχω ανακαλύψει ότι θέλω να ασχοληθώ με το θέατρο και τον κινηματογράφο και μάλιστα εμμένω σε αυτή μου την απόφαση πεισματικά αλλά ως προς το τί ρόλο θα πάρω μέσα σε αυτό δεν έχω μια απάντηση. Η έμπνευση είναι αυτό που με οδηγεί και φυσικά αυτό έχει να κάνει με τους ανθρώπους που βρέθηκαν στον δρόμο μου να με επηρεάσουν! Η πρώτη-πρώτη  απόφαση πάρθηκε όταν ακόμα ήμουν φοιτητής στο πανεπιστήμιο Πειραιά και μπήκα σε μια από τις θεατρικές ομάδες.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Πολύ δύσκολη ερώτηση! Όχι γιατί δεν θαυμάζω ή γιατί ανήκω σε μια γενιά που δεν έχει μάθει να θαυμάζει -όπως ακούω να λένε οι παλαιότεροι- αλλά γιατί έχουν αλλάξει τόσο οι εποχές που υπάρχουν χίλιοι δυο λόγοι να θαυμάζει κανείς έναν καλλιτέχνη πέραν από το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα! Θαυμάζω ας πούμε τον Andy Xhuma (Αντι Τζούμα) που χορεύει στους δρόμους. Κάνει βίντεο τα οποία ανεβάζει στα σοσιαλ. Είναι σίγουρα καταπληκτικός χορευτής αλλά σαν θέση αυτό που σκέφτηκε να κάνει με συγκινεί πολύ! Ότι θαυμάζω τους καλλιτέχνες που παραμένουν άνθρωποι, που σέβονται τους συνεργάτες τους, που καίγονται για να λάμψει το έργο τους και όχι το ανάποδο. 

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Δεν θα αφορίσω τίποτα από τα δυο αλλά ο κινηματογράφος είναι κάτι που αγαπώ πολύ! 

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Ματαιοδοξία, παγίδα, αυτοσαμποτάρισμα, χάσιμο του εαυτού μου όμως και χρήματα, ευκαρίες, προσωπική εξέλιξη!

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Γεννιέσαι σίγουρα και κινδυνεύεις να το χάσεις! Όλα τα παιδιά είναι καλλιτέχνες! 

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Συμβάν! Αχχαχαχα 

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Νιώθω την ανάγκη! Η έμπνευση έρχεται στην διαδικασία, από τα ερεθίσματα, την έρευνα και φυσικά τους συνεργάτες μου! 

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Νεαρό και Αεικίνητο!

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Στοχεύω στο να βρω τον προσωπικό μου χώρο και αποτύπωμα στην τέχνη μας. Τον προσωπικό μου δρόμο. Όπως ένας νέος σχεδιαστής ψάχνει το προσωπικό του στυλ και το κοινό του που θα απολαύσει τα ρούχα του. Προς το παρόν ασχολούμαι με με ιστορικά και πολιτικά γεγονότα που μπορούν να γεννήσουν παραστάσιμο υλικό. Είναι κάτι που με αφορά πολύ! 

Bio: Κυριακάκης Αντώνης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Είναι πτυχιούχος της Δραματικής του ΔηΠεΘε Πάτρας (2016) και του Πανεπιστημίου Πειραιά (2018, Τμήμα Στατιστικής).  
Το 2021 παρακολούθησε το σεμινάριο Kokyu του Ιδρύματος Grotowski στη Πολωνία.

Έχει παίξει στις παραστάσεις: Οι Δανειστές και Έρως Ήρως σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μπαλαμώτη, Το Μήνυμα, σε σκηνοθεσία Ανθής Φουντά, Του Κουτρούλη ο Γάμος, σε σκηνοθεσία Σμαράγδας Καρύδη
Κvetch, σε σκηνοθεσία Ευθύμη Χρήστου
Τα Κακορίζικα, σε σκηνοθεσία Θάλειας Γρίβα
Οιδίποδας Τύραννος, σε σκηνοθεσία RimasTuminas

Το 2018 διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεατρικών Μονολόγων του Εύπολις-Art για την παράσταση Έρως-Ήρως.
Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής εταιρείας Naif.