Κυριάκος Θουκή: “Ο Πολιτισμός θα γίνει δυνατότερος και θα ανθίσει μέσα από τις στάχτες του”

“Το 2022 θα είναι το έτος που θα πάρω το νέο μου στούντιο το οποίο χτίζω και έτσι θα είμαι σε ένα νέο χώρο για μια νέα αρχή. Θα δουλέψω περισσότερο και με περισσότερη όρεξη. Επίσης θα ήθελα να κάνω την επόμενη μου ατομική έκθεση μέσα στο έτος”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Το 2021 με άφησε με γλυκόπικρα συναισθήματα αλλά γενικά αισθάνομαι όμορφα και αισιόδοξα. Λέω γλυκόπικρα γιατί από την μια είχαμε τον χρόνο, ως καλλιτέχνες, να δουλέψουμε περισσότερο και να αναπτύξουμε την Τέχνη μας, μιας και είμασταν περιορισμένοι και εγώ προσωπικά να έχω ένα μεγάλο αριθμό έργων που δημιουργήθηκαν το 2021. Ήταν και ένας λόγος παραπάνω να τα βρούμε με τον εαυτό μας. Από την άλλη μου άφησε πίκρα το 2021 γιατί ήταν ακόμη μια χρονιά με τον κορονωιό που μας ταλαιπώρησε και μας φόβησε αρκετά. Ήταν ένα έτος λίγο αβέβαιο και αγχωτικό αλλά και συνάμα καταθληπτικό γιατί βλέπαμε όλους αυτούς τους θανάτους και τα ημερήσια κρούσματα και νοσηλίες να επικρατούν της καθημερινότητάς μας. αλλά όπως είπα με άφησε με αισιοδοξία για το 2022 και εύχομαι να είναι το τέλος της πανδημίας.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Θα έλεγα ότι με τα πλείστα μέτρα της κυβέρνησης συμφωνώ γιατί συμβουλεύονται τους επιστήμονες και εγώ πιστεύω στην επιστήμη. Υπάρχουν καταξιωμένοι επιστήμονες και ειδικοί οι οποίοι αποφασίζουν μαζί με το πολιτικό σύστημα για το καλό της χώρας. Είμαι υπέρ του εμβολιασμού και αν καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός εγώ θα το επικροτίσω. Και αν κάποια μέτρα φαίνονται σκληρά θα έλεγα ότι μόνο για το καλό μας είναι και για την Υγεία μας. 

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Ο Πολιτισμός ποτέ δεν πεθαίνει. Επέζησε και στις σκοτεινότερες και σκληρότερες εποχές. Γι αυτό και το 2022 είμαι αισιόδοξος όπως ο Πολιτισμός θα ξαναπάρει μπρος και θα ξανά ανθίσει γιατί όπως είπα και πιο πάνω οι πλήστοι καλλιτέχνες έχουν παράξει σημαντικό έργο κατά τα δύο χρόνια της πανδημίας και έτσι αν το 2022 είναι το τέλος της πανδημίας τότε θα έχουμε ένα μεγάλο έργο να δείξουμε στο κοινό. Ο Πολιτισμός θα γίνει δυνατότερος και θα ξανά ανθίσει μέσα από τις στάχτες του. 

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού θα πρότεινα σε όλο τον κόσμο να εμβολιαστεί γιατί μόνο με τα εμβόλια θα βγούμε από την πανδημία και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Η Ιστορία έδειξε ότι με τα εμβόλια έχουμε νικήσει πολλές αρρώστιες και πανδημίες και τις έχουμε σχεδόν εξαλήψει. Εκτός όμως από τα εμβόλια θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι ειδικοί, να φοράμε τις μάσκες μας και να τηρούμε τις αποστάσεις και τα μέτρα υγειηνής. 

Κοινωνία, Απομόνωση, Αποξένωση, Βία. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Δυστυχώς η κοινωνία μας έχει απομονωθεί, αποξενωθεί με αποτέλεσμα να έχουμε συχνότερα περιστατικά βίας. Η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη αν δεν προσπαθήσουμε όλοι να ξανά γίνουμε άνθρωποι. Να επιστρέψουμε ξανά στον Θεό και στην Αγάπη γιατί μόνο με την Αγάπη γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Να βάλουμε μπροστά το εμείς και να αφήσουμε το εγώ στην άκρη. Ίσως έτσι η κοινωνία μας να βγει από την απομόνωση, την αποξένωση και την βία. Ο Πολιτισμός θα παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτό για μία αισιόδοξη επόμενη μέρα, γιατί ο Πολιτισμός καλλιεργεί τον άνθρωπο και βοηθά ώστε να γινόμαστε καλύτεροι. Αν το 2022 είναι το τέλος της πανδημίας, η επόμενη μέρα θα είναι πιστεύω φωτεινότερη. 

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Το 2022 θα είναι το έτος που θα πάρω το νέο μου στούντιο το οποίο χτίζω και έτσι θα είμαι σε ένα νέο χώρο για μια νέα αρχή. Θα δουλέψω περισσότερο και με περισσότερη όρεξη. Επίσης θα ήθελα να κάνω την επόμενη μου ατομική έκθεση μέσα στο έτος.