Κυκλοφόρησε και σπάει κόκκαλα

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Ο Νο 1 καταζητούμενος του πλανήτη, κυκλοφόρησε επιτέλους το βιβλίο που όλοι περιμέναμε και πράγματι σπάει κόκκαλα.

Το ξέρουμε πια όλοι, αλλά είμαστε ανήμποροί να κάνουμε κάτι. Μας παρακολουθούν, μας έχουν «μαντρωμένους» και φακελωμένους. Όποιος μάλιστα δεν συμφωνεί με τις τακτικές τους, απομονώνεται, φυλακίζεται, καταδιώκεται, δολοφονείται… Η δημοκρατία δεν υπάρχει πουθενά. Έχει μεταλλαχθεί σε μια νέου είδους παγκόσμια χούντα.

Το 2013, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην πράκτορας της CIA και στέλεχος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, έκανε ολόκληρο τον κόσμο να παγώσει όταν αποχώρησε από την Κοινότητα Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ και αποκάλυψε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ακολουθούσε μυστικές διαδικασίες για να συγκεντρώνει ακόμη και το παραμικρό τηλεφώνημα, sms και e-mail.
Κοινώς οι μυστικές υπηρεσίες ακολουθούν ένα άνευ προηγουμένου σύστημα μαζικής επιτήρησης που μπορεί να εισχωρεί στην ιδιωτική ζωή οποιουδήποτε στη Γη.

Στο βιβλίο του Permanent Record αφηγείται για πρώτη φορά πώς βοήθησε και ο ίδιος να φτιαχτεί το σύστημα μαζικής επιτήρησης και πώς βίωσε μια κρίση συνείδησης που τον έκανε να αποκαλύψει τα πάντα.
Έκτοτε είναι ο Νο 1 καταζητούμενος του πλανήτη.

Οι Αμερικανοί εκδότες, Macmillan Publishers, δήλωσαν: «Ο Έντουαρντ Σνόουντεν αποφάσισε στην ηλικία των 29 ετών να απαρνηθεί το μέλλον του για το καλό της πατρίδας του. Επέδειξε απίστευτο θάρρος και, είτε αρέσει είτε όχι, είναι από μόνος του μια απίστευτη ιστορία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος είναι καλύτερος και “πιο ιδιωτικός” χάρη στις δικές του πράξεις».

Στο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε αρχικά σε 20 γλώσσες, αφηγείται πως διοχέτευσε στον τύπο απόρρητες πληροφορίες από την NSA σχετικά με τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις.
Λίγο πριν τη δημοσίευση χιλιάδων εγγράφων στις εφημερίδες Guardian και The Washington Post, ο Snowden πέταξε για το Χονγκ Κονγκ, και μετά ζήτησε άσυλο στην Ρωσία. Οι ρωσικές αρχές του παραχώρησαν προσωρινό πολιτικό άσυλο ενός έτους, το οποίο παρατάθηκε για τρία επιπλέον χρόνια. Ο Snowden εξακολουθεί να βρίσκεται στη Ρωσία, και σε άγνωστη τοποθεσία, αναζητώντας όμως άσυλο και σε άλλη χώρα.

Η βιογραφία του Έντουαρντ Σνόουντεν με τίτλο Permanent Record κυκλοφορησε και στην Ελλάδα με τίτλο Το μεγάλο Φακέλωμα, από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Ένα βιβλίο που ήρθε, αφού ήδη έχει προβληθεί η ταινία του Oliver Stone με τίτλο Snowden.
Νίκος Μουρατίδης
http://www.nikosonline.gr

Αν θέλετε να διαβάσετε για την ταινία, να δείτε και το video trailer, πατήστε τον σύνδεσμο…. https://bit.ly/2XrXjgq