ΚΑΦΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: “Η επιτυχία έρχεται μόνο όταν αρχίζεις να πραγματοποιείς και να παλεύεις για τα όνειρά σου”

Ο ΚΑΦΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, υπεύθυνος σπουδών του Κέντρου Φροντιστηριακών Μαθημάτων ΕΚΚΕΝΤΡΟ, τοποθετείται στο polismagazino.gr για το επιχειρείν, το lockdown, την υποχρεωτική μάσκα και την οικονομία.

Γενικό lockdown: Αναγκαίο ή όχι; Γνωρίζουμε λίγο-πολύ ποια είναι η οικονομική μας προοπτική με lockdown.

Ποια είναι όμως η οικονομική μας προοπτική χωρίς lockdown; Ίδια και χειρότερη από ό,τι με lockdown!

Τα στοιχειώδη της οικονομικής επιστήμης έχουν ως εξής: Η βασική παράμετρος που οδηγεί στις υφέσεις είναι ο φόβος. Το ίδιο το lockdown και η μεγάλη του αποδοχή ήταν ακριβώς η συνέπεια και το πολιτικο-κοινωνικό αποτέλεσμα του φόβου της κοινωνίας για την υγεία της. Ο φόβος είναι δηλαδή εντέλει η παράμετρος που έφερε και την τρομακτική ύφεση που συνοδεύει το lockdown.

Θα φύγει άραγε ο φόβος αν αρθεί το lockdown; Όχι βέβαια.

Τι θα συμβεί στο φόβο για τον κορονοϊό χωρίς lockdown; Θα αυξηθεί!

Τι συμβαίνει στην οικονομία όταν αυξάνει ο φόβος; Μειώνεται κι άλλο η οικονομική δραστηριότητα, άρα εντείνεται η ύφεση.

Τι φέρνει λοιπόν η άρση του lockdown; Περισσότερη ύφεση! Τα καταστήματα μπορεί να επιτραπεί να ανοίξουν, αλλά θα είναι άδεια από κόσμο, όπως ήδη είναι και στη Γερμανία. Στην προοπτική αυτή, είναι πολύ πιθανό κάποια από αυτά είτε να μην ανοίξουν καν, είτε, εάν ανοίξουν, να ξανακλείσουν σύντομα, εκμηδενίζοντας έτσι το επιδιωκόμενο θετικό αποτέλεσμα στην οικονομία από την άρση του lockdown.

Ας λάβουμε επίσης υπόψη μας ότι η οικονομία εξακολουθούσε να λειτουργεί κατά μεγάλο μέρος και μέσα στο lockdown. Η άρση του όχι μόνον δεν θα βοηθήσει ουσιωδώς την οικονομία, κατά τα ανωτέρω, αλλά εάν φθάσουμε στο σημείο να αρχίσουν να πλήττονται από τον κορονοϊό οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, στα σούπερ-μάρκετ, στις μεταφορές, στα logistics και γενικά σε αυτό που ονομάζεται “εφοδιαστική αλυσίδα”, τότε θα έχουμε πολύ βαθύτερη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας από ό,τι την περίοδο του τρέχοντος lockdown. Ξεχάσαμε εύκολα, φαίνεται, ότι λόγω των πολλών κρουσμάτων στην Ιταλία και στην Ισπανία απαγορεύτηκε ακόμη και η λειτουργία των περισσοτέρων εργοστασίων.

Συνεπώς είναι καλύτερα για την οικονομία με ή χωρίς lockdown; Όσο και εάν ακούγεται παράδοξο, με δεδομένη την παρουσία της υγειονομικής απειλής, που δεν θα εκλείψει αλλά θα αυξηθεί με την άρση του lockdown, είναι ξεκάθαρα προτιμότερο για την οικονομία το lockdown.

Οικονομική κρίση και lockdown έχουν επηρεάσει την επαγγελματική σας δραστηριότητα; Ισχυρό το πλήγμα του 2020. Το 2020, με βάση τα σημερινά στοιχεία, ο κύκλος των δραστηριοτήτων μας θα επηρεαστεί αρνητικά, λόγω του γεγονότος ότι αρκετές από τις εργασίες και επιχειρήσεις των πελατών μας έχουν δεχθεί πλήγμα.
Η πρόβλεψη του ρυθμού αύξησης του κύκλου εργασιών μας δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση, ούτε καν στις καλύτερες περιόδους και ιδιαίτερα τώρα, που υπάρχει αβεβαιότητα με την τρέχουσα πανδημία. Όλα θα εξαρτηθούν από το χρόνο που θα χρειαστεί για να δραστηριοποιηθεί ξανά η οικονομία. Αν στο επόμενο τρίμηνο παρατηρηθεί βελτίωση της δραστηριότητας και δεν έχουμε οποιαδήποτε έξαρση της πανδημίας, τότε η τελική μείωση μπορεί να είναι μικρή.

Θετικές προβλέψεις για το 2021

Οι προβλέψεις για το 2021 είναι θετικές, αλλά όλα εξαρτώνται από τη διαχείριση της πανδημίας και την ανάκαμψη της οικονομίας, δύο πράγματα που σχετίζονται άμεσα.
Ο χειρισμός της έκτακτης κατάστασης και η διατήρηση του ποσοστού θνησιμότητας σε πολύ χαμηλά επίπεδα θα λειτουργήσει θετικά. Η εμπιστοσύνη είναι πιθανό να επιστρέψει πιο γρήγορα στη χώρα μας, σε σύγκριση με άλλες, επιτρέποντας τη χαλάρωση των περιορισμών και την επιστροφή σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς.
Ανεπηρέαστο το προσωπικό.
Μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρες και σε ένα αβέβαιο κι ασταθές περιβάλλον, τα φροντιστήριά μας συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά, με τους περισσότερους ανθρώπους μας να δουλεύουν από το σπίτι, αξιοποιώντας τις σύγχρονες πρακτικές εργασίας, μέσω της ισχυρής τεχνολογικής μας υποδομής.
Καθοδηγούμενοι από την κουλτούρα και τις αξίες των φροντιστηρίων μας, θέσαμε την ασφάλεια του κόσμου μας πάνω απ’ όλα, διατηρώντας τόσο την εργοδοσία του προσωπικού μας όσο και το ύψος των απολαβών του. Η στρατηγική μας για την ποιότητα των υπηρεσιών μας δεν διαφοροποιείται. Το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος επικοινωνίας με τους πελάτες μας, γονείς και μαθητές.

Κάθε κρίση είναι μια επαγγελματική ευκαιρία; Θα πρέπει να επισημάνω πως δεν υπάρχει κρίση που να μην εμφανίζει ευκαιρίες. Η δική μου φιλοσοφία είναι πως τίποτα στη ζωή δεν μένει στάσιμο. Το ίδιο μπορεί να πει κάποιος και για την οικονομία, ειδικά στο σημερινό της μοντέλο.
Στο περιβάλλον αυτό που διαμορφώθηκε διεθνώς πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες τροποποιήθηκαν, με βασικότερη την εκπαιδευτική διαδικασία που αντιμετώπισε δυναμικά την πρόκληση της αξιοποίησης των τεχνολογικών εργαλείων. Σε χώρες όπου η δυνατότητα των παρόχων εκπαίδευσης υπήρχε ή επιδιώχθηκε με συστηματικό τρόπο και η πρόκληση αυτή υιοθετήθηκε από τους εκπαιδευτικούς, τα αποτελέσματα δείχνουν να είναι ικανοποιητικά και σε ορισμένες περιπτώσεις ενθαρρυντικά για το μέλλον της εκπαίδευσης που πραγματοποιείται σε ηλεκτρονικές αίθουσες και αμφιθέατρα, με ηλεκτρονικές εξετάσεις και επιτηρήσεις, κ.ο.κ.. Για τις αναπτυγμένες χώρες τα τεχνολογικά εργαλεία, συνέβαλαν ουσιαστικά στην εκπαίδευση, αλλά και σε πολλές άλλες δραστηριότητες όπως στη διοίκηση φορέων και οργανισμών, στη συνεργασία στελεχών και συνεργατών, στην παροχή μιας σειράς ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς πολίτες, κλπ. Επίσης, η εργασία από το σπίτι για επαγγέλματα που το επιτρέπουν κορυφώθηκε την εν λόγω περίοδο, μέσω της απομακρυσμένης πρόσβασης σε πλατφόρμες και εφαρμογές επιχειρήσεων και οργανισμών αξιοποιώντας τις υψηλές ταχύτητες των δικτύων. Η ενίσχυση της μετάβασης προς την τεχνολογία και η ανάδειξη του ρόλου που αυτή μπορεί να έχει σε ανάλογες έκτακτες καταστάσεις, ήδη μελετάται και αποτυπώνεται ως την πρόκληση που κερδήθηκε στις κοινωνίες μας σε αυτή την άνιση μάχη του ανθρώπου με την πανδημία και δίνει την δυνατότητα για υλοποίηση καινοτόμων ιδεών κυρίως από νέους επιστήμονες που έχουν τη διάθεση και την γνώση.

Δύο συμβουλές λοιπόν για να ξεχωρίσετε:

α) διαρκής προσωπική εξέλιξη μέσα από επιμόρφωση, ενημέρωση, μελέτη (τα πράγματα αλλάζουν με ιλλιγγιώδη ταχύτητα – ναι, βάλτε στο πρόγραμμά σας τις ώρες που διαβάζετε) και

β) παραμείνετε σύγχρονοι και σχετικοί με τον παλμό της αγοράς σας (νέα ανάγκη, νέα υπηρεσία, νέα προσέγγιση), προς τους πελάτες σας. Τίποτα δεν είναι στατικό στον χώρο των επιχειρήσεων!

Λίγα λόγια για το ΕΚΚΕΝΤΡΟ

Έπειτα από αρκετά χρόνια ενεργούς συμμετοχής στην εκπαίδευση και παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις, θελήσαμε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας μέσα από ένα νέο εκπαιδευτικό χώρο.
Έτσι δημιουργήσαμε το ΕΚΚΕΝΤΡΟ.
Ένα φροντιστήριο που προάγει πέρα από την κατάρτιση στα διάφορα γνωστικά πεδία, ένα πνεύμα συνεργασίας μεταξύ διδασκόντων και διδασκόμενων, αποβλέποντας ταυτόχρονα στον παιδαγωγικό χαρακτήρα που βοηθάει τον μαθητή να διαπιστώνει τις δυνάμεις του, να στοχάζεται και να αξιολογεί.

Σήμερα το Κέντρο Φροντιστηριακών Μαθημάτων ΕΚΚΕΝΤΡΟ προσφέρεται σαν ένας σύγχρονος χώρος εκπαίδευσης για να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών της περιοχής απέναντι στις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος και να τους δώσει τα απαραίτητα εφόδια που απαιτούνται για την επίτευξη των μελλοντικών τους στόχων. Από την αρχή της λειτουργίας του το Κέντρο Φροντιστηριακών Μαθημάτων ΕΚΚΕΝΤΡΟ συνεχίζει να προσφέρει με συνέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης τις εκπαιδευτικές του υπηρεσίες στους μαθητές, αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας.
Εδώ και 20 χρόνια το ΕΚΚΕΝΤΡΟ έχει να επιδείξει μεγάλο πλήθος άριστων επιδόσεων στις πανελλήνιες εξετάσεις. Πολλοί από τους μαθητές μας σήμερα φοιτούν στα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. της χώρας μας και είναι καταξιωμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες. Οι επιτυχίες και οι διακρίσεις τους μας γεμίζουν χαρά και ικανοποίηση.
Συνεχίζοντας την όλη προσπάθεια, σεβόμενοι την ιδιαίτερη εκτίμηση των μαθητών και γονέων για το εκπαιδευτικό μας έργο, ανταποκριθήκαμε στις αυξανόμενες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής για φροντιστηριακή εκπαίδευση και δημιουργήσαμε από το 2004 και ένα νέο, άνετο και ευχάριστο χώρο στους Ν. ΕΠΙΒΑΤΕΣ.
Τόσο στην Περαία, όσο και στους Ν. Επιβάτες, ένα επιτελείο από 20 έμπειρους εξειδικευμένους και κατάλληλα καταρτισμένους καθηγητές όλων των ειδικοτήτων, προετοιμάζει τους μαθητές με μεθοδικότητα, συνέπεια και διδακτικό προγραμματισμό. Οι υπεύθυνοι των φροντιστηρίων ΚΑΦΙΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (μαθηματικός) και ΚΑΦΙΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (φυσικός), με γνώση, συνέπεια και προσωπική ενασχόληση καταρτίζουν πρόγραμμα σπουδών στοχεύοντας στην επιτυχία των μαθητών στις σχολές που επιθυμούν.
Η δυναμική και επιτυχημένη πορεία του ΕΚΚΕΝΤΡΟΥ οφείλεται στην άριστη συνεργασία με μαθητές και γονείς και στο υψηλό επίπεδο παρεχόμενης εκπαίδευσης, που αποτελούν για μας προτεραιότητα και ανάγκη. Η μεθοδικότητα, ο διδακτικός προγραμματισμός και η άμεση προσωπική σχέση με κάθε μαθητή, δίνουν τη δυνατότητα γόνιμης και ουσιαστικής συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία για την εμπέδωση της διδακτέας ύλης.

Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε να συμβάλουμε συνολικά στην προσπάθεια γονιών και μαθητών με κάθε σύγχρονο τρόπο:

Δημιουργούμε την υποδομή

• Με ευέλικτα και προνομιακά προγράμματα σπουδών που προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε μαθητή.
• Με ανοικτά ολιγομελή τμήματα, group ιδιαιτέρων (έως 4 άτομα) και μεμονωμένα ιδιαίτερα.
• Με πολύχρονη συνεργασία με έμπειρους και αναγνωρισμένους για το εκπαιδευτικό τους έργο καθηγητές.
• Με βοηθητικό, οργανωμένο εξωσχολικό υλικό (εκδόσεις του φροντιστηρίου μας) που βοηθά τους μαθητές να οργανώσουν τις απαραίτητες γνώσεις.
• Με εβδομαδιαία διαγωνίσματα (εκτός ωρών διδασκαλίας) και συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Ο.Ε.Φ.Ε.
• Με προετοιμασία για Γ΄ Λυκείου από την Β΄ Λυκείου.
• Με συνεχή επαφή και ηλεκτρονική ενημέρωση την γονέων.

Στηρίζουμε ολοκληρωμένα τους υποψήφιους

• Με ημερίδες ενημερωτικές σχετικά με:
-Συμπλήρωση μηχανογραφικού δελτίου.
-Επαγγελματικό προσανατολισμό και προοπτικές.
-Ψυχολογία και συμβουλευτική.
• Με Δωρεάν τεστ επαγγελματικών ενδιαφερόντων (Horizon Test).
• Με ατομικές συναντήσεις για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού.
• Με ατομική συμβουλευτική σε διάφορα θέματα.
• Με συνεργασία με ομάδες προπονητών για υποψήφιους ΤΕΦΑΑ και στρατιωτικών σχολών.

Ευέλικτα και οικονομικά πακέτα

• Με έκπτωση σε αδέρφια.
• Με έκπτωση για εγγραφές δύο ατόμων και άνω.
• Με ευέλικτους τρόπους πληρωμής .
• Με νέες χαμηλότερες τιμές και εκπτώσεις σε πακέτα μαθημάτων.
• Με σημαντικές υποτροφίες σε αριστούχους μαθητές .
• Με εκπτώσεις σε επιλεγμένα καταστήματα της περιοχής μας.
Μαζί με όλα αυτά όμως, αποφασιστικό ρόλο στη συνολική προσπάθεια, παίζει η έγκαιρη και οργανωμένη προετοιμασία. Έτσι, επιλέγοντας μέσα από κλειστά group (έως 4 άτομα), ή ιδιαίτερα μαθήματα, ή ολιγομελή τμήματα (έως 8 άτομα), μπορούμε να κατανοήσουμε τις ανάγκες του μαθητή και να επισημάνουμε τις αδυναμίες του, ώστε να είμαστε σε θέση έγκαιρα να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του και να επιλέξουμε το καλύτερο για αυτόν, πρόγραμμα σπουδών.

Μάσκα: Ήρθε για να μείνει; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μάσκα ήρθε για να μείνει και ήδη έχει ενταχθεί στη ρουτίνα μας, ενώ θα συνοδεύεται από όλο και πιο σύνθετα κριτήρια (ιατρικά, αισθητικά, τεχνικά κ.λ.π) τα οποία θα μαρτυρούν πρώτον τη σχέση μας με το νόμο και δεύτερον την ταξική μας καταγωγή. Η μάσκα μπήκε στην καθημερινότητα των Ασιατών από τον προηγούμενο αιώνα, αλλά στη Δύση αυτό δεν συνέβη, οπότε η χρήση της σήμερα σε Ευρώπη και Αμερική αποτελεί μάλλον μία τελείως νέα εμπειρία!
Ο τρόπος που φοράμε τη μάσκα, το πώς δηλαδή σωματοποιούμε αυτό το αντικείμενο που μας επιβάλλεται ξαφνικά να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, καταδεικνύει την ευρύτερη σχέση μας με την γνώση, με το νόμο και το κράτος, καθώς και την αντίληψή μας για τον δημόσιο χώρο και την δημάσια υγεία. Όσο κι αν αυτό φαίνεται ακραίο ως άποψη δεν είναι. Ο τρόπος που τοποθετούμε στο πρόσωπό μας τη μάσκα αν κρέμεται π.χ. από το αυτί μας, ή αν σκεπάζει μόνο το στόμα και όχι τη μύτη μας, ή αν την ξεχνάμε στον λαιμό μας κ.λ.π. μπορεί να δείχνει την άγνοια για τη δημόσια υγεία, ή μια περιφρόνηση για το νόμο και το κράτος και ταυτόχρονα την άποψή μας για αυτό που λέμε κοινωνία των πολιτών. Η αναγκαστικότητα της υιοθέτησης της διευρυμένης χρήσης της μάσκας μας διαφοροποιεί ως κοινό: κάποιοι από εμάς φοράμε τη μάσκα γιατί θέλουμε να αποφύγουμε την επιβολή προστίμου (κι εδώ μπορεί να κρύβεται και οργή για το μέτρο αυτό), ενώ οι υπόλοιποι τη φοράνε σωστά και συνειδητά γιατί έχουν πλήρως κατανοήσει την χρησιμότητά της για τη δημόσια υγεία κάτι που σημαίνει ότι έχουν μια άλλη αντίληψη για το τι είναι πολίτης “νιώθουν ότι είνα καλύτεροι πολίτες από εκείνους που δεν συμορφώνονται”.
Σήμερα, την εποχή του covid 19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι «Οι μάσκες σώζουν ζωές» καθώς αποτελούν το πιο σημαντικό όπλο για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού. Η χρήση μάσκας προσώπου είναι απαραίτητη και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μάσκα στην Ελλάδα θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται ευρέως ακόμα και μετά τον covid 19. Γιατί στο μέλλον, λόγω της μεγάλης κινητικότητας των πληθυσμών στον πλανήτη, πάντα θα υπάρχει ένας ιός από τον οποίο θα πρέπει να προστατευτούμε. Όμως τότε οι κοινωνίες πιθανότατα θα είναι πιο έτοιμες για να αντιμετωπίσουν άλλες πανδημίες, με την εφαρμογή συγκεκριμένων και ήδη δοκιμασμένων τεχνικών και πρακτικών, όπως είναι η διευρυμένη χρήση της ιατρικής μάσκας. Αλλά και στις ενδιάμεσες εποχές, τις εποχές χωρίς ιούς, η μάσκα φαίνεται ότι θα χρησιμοποιείται από τους Έλληνες πολίτες τουλάχιστον μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε κλειστούς μη αεριζόμενους χώρους. Με λίγα λόγια, η μάσκα ήρθε για να μείνει και ήδη έχει ενταχθεί στη ρουτίνα μας.

Φόβος- Απώλεια: Υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Ακούμε σήμερα ολόκληρο τον πλανήτη να μιλά για μια πανδημία, όπου στο άκουσμα και μόνο της λέξης πάρα πολλοί άνθρωποι κατακλύζονται απο αρνητικά συναισθήματα όπως φόβο, ανυσηχία, άγχος, αβεβαιότητα κ.λ.π. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να κυριαρχεί ο φόβος και η αγωνία και θα ήταν ψέμα κάποιος να λέει οτι δεν ανησυχεί καθόλου για την κατάσταση. Το θέμα είναι πως μπορούμε να διαχειριστούμε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και να έχουμε στη ζωή μας περισσότερη ηρεμία και λιγότερο άγχος.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το φόβο μας είναι να αναγνωρίσουμε την πραγματική κατάσταση. Οτιδήποτε πιστέυει ο καθένας για την πανδημία, είτε οτι είναι μια απλή γρίπη, είτε κάτι πιο σοβαρό, είτε γίνεται για πολιτικο-οικονομικούς σκοπούς ή για παγκοσμιοποίηση (όπως κάποιες φορές ακούγεται), δεν παύει από το να είναι μια πραγματική, δύσκολη, περίεργη κατάσταση που όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με μέτρα και περιορισμούς. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση υπάρχει και είναι δύσκολη και ότι εμείς δεν μπορούμε να την ελέγξουμε ή να την εξαφανίσουμε (αν μπορούσαμε θα το είχαμε κάνει). Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους ανθρώπους και την ροή της πανδημίας. Αυτό που εμείς μπορούμε να αλλάξουμε είναι το πως εμείς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση, που εμείς επικεντρώνουμε τις σκέψεις μας. Η κύρια πηγή της αγωνίας μας είναι οι ίδιες οι σκέψεις μας, όχι η πανδημία, το ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ροή της δεν σημαίνει οτι γινόμαστε απόλυτα θύματα της.
Για να έχουμε ηρεμία λοιπόν, εστιάζουμε σε ότι εμείς μπορούμε να ελέξουμε και όχι σε αυτά που δεν μπορούμε. Αν συνειδητοποιήσουμε για παράδειγμα οτι οι ειδήσεις μας προκαλούν άγχος και φόβο, τότε απενεργοποιούμε την τηλεόραση. Επιλέγουμε συνειδητά να μην βλέπουμε ειδήσεις, δεν είναι υποχρεωτικό. Μπορούμε να επιλέξουμε μια κωμική σειρά που να μας προκαλεί ευφορία και γέλοιο. Παρατηρήστε συνειδητά τι είναι αυτό που σας ηρεμεί και σας γαληνεύει τις σκέψεις, τις επιλογές που κάνετε, τους ανθρώπους, τις δραστηριότητες και καλλιεργήστε την τάση αυτή. Άλλο παράδειγμα είναι μια βόλτα στη φύση και σχολαστικά να παρατηρήσουμε και να επικεντρωθούμε στην ομορφιά γύρω μας. Επικοινωνούμε ουσιαστικά με αγαπημένα πρόσωπα, ή πιο απλά απολαμβάνουμε ένα καφέ, ζώντας όμως στην στιγμή με όλες μας τις αισθήσεις (στο άρωμα, χρώμα, γεύση του καφέ), χωρίς να αφήνουμε το μυαλό μας να ταξιδεύει σε ακόμα πιο καταστροφικά σενάρια απο αυτά που ήδη υπάρχουν. Άλλες πηγές ηρεμίας και ευχαρίστησης για πολλούς είναι η κηπουρική, μαγειρική, βιβλία, προσευχή κ.λ.π.
Τέλος, όλοι οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι με αποθέματα ψυχικής αντοχής. Όλοι έχουμε μια εσωτερική δύναμη που όσο την εντοπίζουμε τόσο προχωρούμε με επιτυχία. Από εκατομμύρια χρόνια πριν ο κόσμος χαρακτηρίζεται από μεταβλητότητα και αβεβαιότητα. Έχουν γίνει πόλεμοι, αναταραχές, λιμοί στον πλανήτη, οι άνθρωποι όμως συνεχίζουν την πορεία τους στον χρόνο. Δεν είναι σήμερα η πρώτη φορά ή η εξαίρεση. Ας αναγνωρίσουμε λοιπόν την εσωτερική μας δύναμη που θα μειώσει το φόβο και θα φέρει γαλήνη στη ζωή μας.

Τί θα συμβουλεύατε ένα νέο που τώρα ξεκινάει το “επιχειρείν”; Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν επιχείρηση για να είναι κύριοι του εαυτού τους. Άλλοι να κάνουν ένα χόμπι, πλήρη απασχόληση. Όποιο και αν είναι το κίνητρο και το όνειρο, πόσες φορές αναβάλλατε τα σχεδιά σας; Πόσο καιρό θα συζητάτε την τέλεια ιδέα; Πόσες φορές θα διστάσετε, μήπως αποτύχετε; Αν περιμέναμε στη ζωή τους καλούς οιωνούς (όπως όλοι θα θέλαμε), θα περιμένουμε αρκετά …δεν θα είναι ποτέ όλα τέλεια. Αφήστε την αναβλητικότητα και αρχίστε τη δράση! Ο χρόνος, η ζωή και οι ευκαιρίες δεν περιμένουν. Η επιτυχία έρχεται μόνο όταν αρχίζεις να πραγματοποιείς και να παλεύεις για τα όνειρά σου.
Μην προσπαθήσετε να κυνηγήσετε την γρήγορη επιτυχία καθώς θα πετύχετε μόνο να ζορίσετε την κουλτούρα της επιχείρησης, να στρεβλώσετε διαδικασίες (για αυτό η ποιότητα είναι ζητούμενο…) και να ταλαιπωρείτε τους ανθρώπους που τη στηρίζουν, καταστρέφοντας τελικά την αξία της.