Εύα Παρακεντάκη: “…Νιώθω ότι αφήνω μία παρακαταθήκη με τις συνταγές του τόπου μου, στις επόμενες γενιές”

Συνέντευξη της Εύας Παρακεντάκη με αφορμή το βιβλίο της “100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές” που κυκλοφορεί στις 23.09 σε όλα τα βιβλιοπωλεία

Πώς αποφασίσατε να
ασχοληθείτε με τη μαγειρική; Από πολύ μικρή ασχολούμαι με τη μαγειρική. Πάντοτε χαλάρωνα με την ιδέα να χαθώ στα υλικά και να φανταστώ νέες γεύσεις. Σαν μικρή εξερευνήτρια σε ένα κόσμο γεμάτο γεύσεις. Έτσι νιώθω ακόμη και τώρα που ασχολούμαι επαγγελματικά. Η κουζίνα είναι ο αγαπημένος μου χώρος, μου αρέσει να περιποιούμαι τους ανθρώπους. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη γαστρονομία.

Το βιβλίο που ετοιμάζετε “100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές” και που θα κυκλοφορήσει σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις 23 Σεπτεμβρίου αφορά την κρητική παραδοσιακή κουζίνα; Αφορά την Κρήτη. Το βιβλίο έχει πολλά στοιχεία λαογραφικά, από τα γαστρονομικά ήθη και έθιμα του τόπου μου! Οι συνταγές είναι οι αυθεντικές, αυτές δηλαδή που θα δοκιμάσει κάποιος όταν επισκεφτεί τα δαντελένια χωριά της ενδοχώρας αλλά και της παραλιακής ζώνης του νησιού μας. Η Κρήτη είναι το νησί του καλού φαγητού, της παρέας του ανταμώματος και της αυθεντικής γεύσης. Αυτό θελήσαμε να περάσουμε με τον εκδότη μου Francesco Vitali του εκδοτικού οίκου Creamy W στον κόσμο! Την Αληθινή γεύση της Κρήτης.

Από όλες τις συνταγές του βιβλίου υπάρχουν κάποιες που είναι οι αγαπημένες σας; Η Κρήτη έχει εκατοντάδες συνταγές. Σε αυτό το βιβλίο έβαλα τις 100 πιο αγαπημένες μου. Οπότε όλες είναι το ίδιο για εμένα. Με μία μικρή εξαίρεση ίσως.. Τους λαχανοντολμάδες της μαμάς μου!

Αγαπάτε περισσότερο τη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική; Εδώ μιλάμε για δύο μεγάλες αγάπες! Οπότε δεν μπορώ να το ξεχωρίσω. Αν έπρεπε να πω τι αγαπώ περισσότερο από τα δύο θα ήταν σαν να έχω δύο παιδιά και να σου πω ότι αγαπώ πιο πολύ το ένα.
Η μαγειρική, μου αφήνει τη φαντασία μου ελευθερη, γι’ αυτό την αγαπώ!
Αλλά και η ζαχαροπλαστική μου μαθαίνει τα όρια!
Δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω λοιπόν.

Πώς είναι σαν συνεργάτης η Ζήνα Κουτσελίνη; Η Ζήνα είναι άνθρωπος αληθινός με συναίσθημα και ενσυναίσθηση. Δοτική και έτοιμη να βοηθήσει όποιον μπορεί. Είναι μερικές φορές που την κοιτώ και θαυμάζω τον τρόπο που διαχειρίζεται τις καταστάσεις. Φίλη, μάνα αλλά και επαγγελματίας!

Σας επηρέασε στις δραστηριότητές σας η καραντίνα; Πιστεύετε ότι ο χειμώνας θα φέρει καινούργια απαγόρευση; Ποιον δεν επηρέασε; Έχουμε χάσει τους φίλους, τις δραστηριότητές μας… ο άνθρωπος είναι κοινωνικό πλάσμα, δεν την αντέχει την κλεισούρα. Θέλω να πιστέυω ότι δεν θα μας κλείσουν πάλι. Τι να πω. Θα δείξει.

Τα επαγγελματικά σας σχέδια για το προσεχές μέλλον; Με βρίσκεις σε μία περίοδο με αρκετές επαγγελματικές προτάσεις. Εγώ έχω δώσει όλη μου την ενέργεια στο νέο μου παιδί το βιβλίο μου. Μου δίνει χαρά και νιώθω ότι αφήνω μία παρακαταθήκη με τις συνταγές του τόπου μου, στις επόμενες γενιές. Νιώθω πραγματική συγκίνηση.

Θα ανοίγατε ποτέ δικό σας εστιατόριο; Ασχολούμαι αρκετά χρόνια με το Private cheffing. Κάθε καλοκαίρι λοιπόν εγώ και η ομάδα μου «Cretan gastronomy experiences” δημιουργούμε γαστρονομικές εμπειρίες στους επισκέπτες του νησιού. Πηγαίνοντας στο δικό τους χώρο. Οπότε είναι σαν να έχουμε εστιατόριο αλλά κινητό.

Ξεχωρίζετε κάποιον συνάδελφό σας; Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θαυμάζω και είναι πηγή έμπνευσης, όχι μόνο για τις συνταγές αλλά για το επαγγελματικό ήθος τους. Οπότε δε θέλω να ξεχωρίσω κάποιον γιατί είναι αρκετοί.

Τι ονειρεύεστε; Τα όνειρα για εμένα είναι κινητήριος δύναμη. Αν δεν ονειρευτώ καθημερινά κάτι μου λείπει. Όνειρα κάνω πολλά και σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Αλλά όπως έλεγε και η γιαγιά μου αν θες να σου βγει το όνειρο, κυνήγησε το! Και εγώ από παιδί είμαι κυνηγός ονείρων, άλλωστε αυτό είναι και το κύριο μου επάγγελμα.

Σας ευχαριστώ

https://evaparakentaki.com/